News

Komentari 11

Incestuozni brakovi: U Dubaiju će genetski mapirati građane

Incestuozni brakovi: U Dubaiju će genetski mapirati građane

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima za sada poznaju 220 genetskih poremećaja i bolesti koje su uzrok čak 70 posto smrti kod novorođenčadi. Vlasti žele genetske poremećaje dovesti pod kontrolu

Zbog učestalih genetskih poremećaja vlasti u Dubaiju nedavno su objavile, za mnoge, kontroverzan plan prema kojemu bi do 2020. godine trebali genetski mapirati sve stanovnike tog grada kojih je za sada oko tri milijuna. Plan je stvoriti najveću svjetski bazu genoma kojom bi, tvrde vlasti, mogli predvidjeti moguće genetske bolesti i prije nego ih parovi začnu djecu. Sve podsjeća na film Minorty Report iz 2002. godine s Tomom Cruiseom, u kojemu policija koristi tehnologiju pomoću koje detektira potencijalne kriminalce i prije nego zaista počine kakav zločin. 

Međutim, vlasti imaju jako dobre razloge za takvu inicijativu. Studija provedena 1994. i 1995. godine na 2033 žene starije od 15 godina u gradovima Al Ainu i Dubaiju pokazala je da je srodnost bračnih partnera visokih 50,5 posto, a bračne zajednice u kojima su vjenčani prvi rođaci zabilježene su kod 26,2 posto ispitanih. 

Krvno srodstvo među bračnim partnerima, pokazalo je to istraživanje, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na višoj je razini nego u zemljama poput Egipta, Sirije, Libanona, ali otprilike jednaki nalazi utvrđeni su u Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu. 

Aktivisti za zaštitu podataka strahuju da bi podaci iz baze, ako završe u krivim rukama, mogli dovesti do diskriminacije. 

- Planovi vlasti u Dubaiju su vrlo neuobičajeni i samo ukazuju na rizike bilo kakvog prikupljanja genetskog materijala od strane vlada. Rizici za diskriminiranje na genetskoj osnovi time su veći u zemljama koje nemaju predstavničku demokraciju, problematičan sustav kaznenog sudstva i u kojoj se ne poštuju temeljna ljudska prava. U slučaju pristup genetskim bazama imaju poslodavci ili osiguravatelji, mogu ih iskoristiti za diskriminaciju  - kazao je direktor organizacije Big Brother Watch. 

No ovo nije prvi put da je neka bliskoistočna zemlja genetski 'popisivala' svoje stanovništvo. Građani, ali i turisti koji bi putovali u Kuvajt mogli su završiti u zatvoru ako se ne bi odazvali genetskom testiranju, no zakon je opozvan u listopadu prošle godine. 

Humaid Mohammed Al Qatami, generalni direktor Zavoda za zdravstvo grada Dubaija, kazao je kako bi prva faza kontroverznog projekta trebala biti završena do 2020. godine. 

- Vlasti testiranjem žele obuhvatiti sve stanovnike emirata u Dubaiju, u prvoj fazi provedbe cilja se na državljane UAE. Rok za provedbu prve faze su 24 mjeseca tijekom kojih ćemo prikupljati uzroke, analizirati DNK sekvence i zabilježene rezultate pohranjivati u bazi - kazao je Al Qatami dodajući kako u toj zemlji za sada poznaju 220 genetskih poremećaja i bolesti koje su uzrok čak 70 posto smrti kod novorođenčadi. Uobičajen genetski poremećaj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je primjerice talasemija, nasljedni poremećaj krvi koji karakterizira manjak hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Zbog navedenog vlasti u UEA testiraju parove prije nego imaju djecu kako bi se utvrdilo jesu li mogući genetski poremećaji, piše Daily Mail

Najčitaniji članci