Obavijesti

Viral

Komentari 2

Hrvatski psi blistali na najvećoj i najprestižnijoj izložbi Cruftsu

Hrvatski psi blistali na najvećoj i najprestižnijoj izložbi Cruftsu

Među psima iz Hrvatske i uzgojenima u Hrvatskoj najveća je zvijezda bila Orca, punim imenom Kan Trace Very Cheeky Chic, ženka romanjanskog psa za vodu, pasmine koju neki znaju kao pse za tartufe

VIDEO

U Birminghamu je od četvrtka do nedjelje održana najveća i najprestižnija izložba pasa na svijetu, a na njoj su- među više od 25.000 pasa- blistali i hrvatski psi! Među psima pristiglima iz Hrvatske i uzgojenima u Hrvatskoj najveća je zvijezda bila Orca, punim imenom Kan Trace Very Cheeky Chic, ženka romanjanskog psa za vodu ili pasmine lagotto romagnolo (koju dio javnosti prepoznaje i kao pse tartufare).

Ova je kujica uzgojena u Rijeci, a na Cruftsu je proglašena najljepšom od svoje pasmine, ali i drugom najljepšom od svih pasmina koje Englezi klasificiraju u Gun Dog skupinu, dakle među pse koji služe kao lovački psi (engleska klasifikacija pasmina značajno se razlikuje od klasifikacije Svjetske kinološke organizacije, koja se primjenjuju u našoj zemlji). U toj skupini bilo je prijavljeno ukupno 5338 pasa, a u samu grupu ušlo je njih 38 najljepših od svake pasmine! 

Njezina vlasnica i uzgajivačica Sabina Zdunić Šinković nakon informacije o golemom uspjehu mogla je samo objaviti: Nisam sigurna što bih u ovom trenutku željela reći... Ali da, snovi su ispunjeni!"

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Romanjanski psi za vodu uzgojeni u Hrvatskoj 00:12


Ovaj pas dobro je poznat kinolozima u zemlji i Europi, Orca je proglašena i najljepšim psom svih jesenskih izložbi koje su se u Zagrebu održale krajem studenoga, a biranim je riječima o njoj na posebnom televizijskom programu posvećenom Cruftsu, na kanalu Channel 4, govorio legendarni engleski kinološki sudac Frank Kane. 

Crufts Dog Show - Day Four Crufts Dog Show in Birmingham
17
| Foto: Jacob King/Press Association/PIXSELL


Valja spomenuti da su, osim Orce, nagrade i plasmane u različitim klasama iste pasmine osvojila još tri psa iste uzgajivačice, ona je suvlasnik i najljepšeg šteneta te pasmine te uzgajivačica najljepšeg mužjaka, a u klasama su bila plasirane još dva psa povezana s Hrvatskom, jedan mužjak iste uzgajivačice i engleskog vlasnika te još jedna ženka drugog hrvatskog vlasnika. Može se stoga s punim pravom reći da su u toj talijanskoj pasmini hrvatski kinolozi potpuno izdominirali.

No, bilježili su hrvatski psi sjajne rezultate i plasmane u različitim klasama i u drugim pasminama. Tako su klase osvajali klamber španijeli hrvatske uzgajivačice Lane Levai, sjajne plasmane su ostvarili i španjolski vodeni psi iz Hrvatske, klase je osvajao i saluki hrvatskih uzgajivača Maje Dragović i Darka Petreskog, nagrađivani su i francuski buldozi iz Hrvatske i hrvatskog uzgoja, a kultnim zelenim tepihom najstarije izložbe pasa na svijetu svoju ljepotu su demonstrirali i hrvatski zlatni retriveri.

Bilo je tu i više pasa hrvatskih uzgajivača koji su u inozemnom vlasništvu, poput staroengleskog ovčara hrvatskog uzgajivača Davora Javora, koji je upravo u domovini svojih predaka osvojio treće mjesto u Open klasi, a pas istog uzgajivača, punim imenom Reata's Yellow Submarine proglašen je i najljepšim štenetom od svih staroengleskih ovčara (poznatih i pod nazivom bobtail), koje Englezi zbog njihove povijesti smatraju svojom ikoničkom pasminom. 

Pokretanje videa...

00:40


Ukupni pobjednik cijele izložbe bila je oštrodlaka jazavčarka Silvae Trademark, a hrvatski navijači posebno su podržali mađarskog izlagača Zsolta Hanoa, koji je sa svojim impresivnim psima čest sudionik i pobjednik hrvatskih izložbi, a njegov je staroengleski ovčar na Cruftsu proglašen najljepšim od grupe svih pasa koje engleski Kennel Club ubraja u ovčarske i stočarske pasmine (Pastoral Group). 

Održavanje izložbe u Birminghamu do kraja je bilo neizvjesno zbog histerije oko koronavirusa, ali Englezi se ne odriču tako lako tradicije koju održavaju od 1891. godine i koju su morali nakratko zamrznuti samo u ratnim godinama.

Ove godine uz Crufts su se vezale i političke polemike, pa su organizatori nešto manji broj izlagača koji stižu iz inozemstva povezali s Brexitom, a presudnu ulogu da se izložba održi i iznova dobije impresivnu pažnju njihovih medija (Channel 4 emitira svakog dana specijalan program posvećen samo Cruftsu i pobjednicima) i javnosti opet su odigrali silno utjecajni organizatori, predstavnici engleske aristokracije, koju je na Cruftsu dugo predvodio princ Michael od Kenta, nećak kraljice Elizabete, dugogodišnji čelnik ove manifestacije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Divlje svinje blokirale promet u Dubravi: 'Očito im nije prvi put, ne plaše se buke...'
U ŠETNJI KROZ ZAGREB

VIDEO Divlje svinje blokirale promet u Dubravi: 'Očito im nije prvi put, ne plaše se buke...'

Nekoliko veprova napravilo je pravu zbrku u prometu na raskrižju Branimirove i Mandlove ulice nešto prije 8 sati. 'Na divlje' su pretrčavale cestu, no kažu svjedoci da nisu bile u panici

Bivši šef u Microsoftu otkrio: Ovo je ključno pitanje koje ljude pitamo na razgovoru za posao...
KAKO BISTE VI ODGOVORILI?

Bivši šef u Microsoftu otkrio: Ovo je ključno pitanje koje ljude pitamo na razgovoru za posao...

Kompanije te veličine primaju na stotine prijava za posao svakog dana, često su to 'savršeni' životopisi, ali svejedno nema za sve mjesta u firmi...
Slavonska pseća oaza: 'Dolaze nam ljubimci iz cijele Europe. Čuvamo, treniramo i igramo se'
IMANJE ZA UŽIVANJE

Slavonska pseća oaza: 'Dolaze nam ljubimci iz cijele Europe. Čuvamo, treniramo i igramo se'

Plus+ Obitelj Janović iz Marinaca kraj Vinkovaca na svom imanju od 3000 metara četvornih brine od 20 pasa. Vlasnici ih ostavljaju na čuvanju, treningu, igranju