Viral

Komentari 2

Hrvatski psi blistali na najvećoj i najprestižnijoj izložbi Cruftsu

Hrvatski psi blistali na najvećoj i najprestižnijoj izložbi Cruftsu

Među psima iz Hrvatske i uzgojenima u Hrvatskoj najveća je zvijezda bila Orca, punim imenom Kan Trace Very Cheeky Chic, ženka romanjanskog psa za vodu, pasmine koju neki znaju kao pse za tartufe

U Birminghamu je od četvrtka do nedjelje održana najveća i najprestižnija izložba pasa na svijetu, a na njoj su- među više od 25.000 pasa- blistali i hrvatski psi! Među psima pristiglima iz Hrvatske i uzgojenima u Hrvatskoj najveća je zvijezda bila Orca, punim imenom Kan Trace Very Cheeky Chic, ženka romanjanskog psa za vodu ili pasmine lagotto romagnolo (koju dio javnosti prepoznaje i kao pse tartufare).

Ova je kujica uzgojena u Rijeci, a na Cruftsu je proglašena najljepšom od svoje pasmine, ali i drugom najljepšom od svih pasmina koje Englezi klasificiraju u Gun Dog skupinu, dakle među pse koji služe kao lovački psi (engleska klasifikacija pasmina značajno se razlikuje od klasifikacije Svjetske kinološke organizacije, koja se primjenjuju u našoj zemlji). U toj skupini bilo je prijavljeno ukupno 5338 pasa, a u samu grupu ušlo je njih 38 najljepših od svake pasmine! 

Njezina vlasnica i uzgajivačica Sabina Zdunić Šinković nakon informacije o golemom uspjehu mogla je samo objaviti: Nisam sigurna što bih u ovom trenutku željela reći... Ali da, snovi su ispunjeni!"

POGLEDAJTE VIDEO:


Ovaj pas dobro je poznat kinolozima u zemlji i Europi, Orca je proglašena i najljepšim psom svih jesenskih izložbi koje su se u Zagrebu održale krajem studenoga, a biranim je riječima o njoj na posebnom televizijskom programu posvećenom Cruftsu, na kanalu Channel 4, govorio legendarni engleski kinološki sudac Frank Kane. 


Valja spomenuti da su, osim Orce, nagrade i plasmane u različitim klasama iste pasmine osvojila još tri psa iste uzgajivačice, ona je suvlasnik i najljepšeg šteneta te pasmine te uzgajivačica najljepšeg mužjaka, a u klasama su bila plasirane još dva psa povezana s Hrvatskom, jedan mužjak iste uzgajivačice i engleskog vlasnika te još jedna ženka drugog hrvatskog vlasnika. Može se stoga s punim pravom reći da su u toj talijanskoj pasmini hrvatski kinolozi potpuno izdominirali.

No, bilježili su hrvatski psi sjajne rezultate i plasmane u različitim klasama i u drugim pasminama. Tako su klase osvajali klamber španijeli hrvatske uzgajivačice Lane Levai, sjajne plasmane su ostvarili i španjolski vodeni psi iz Hrvatske, klase je osvajao i saluki hrvatskih uzgajivača Maje Dragović i Darka Petreskog, nagrađivani su i francuski buldozi iz Hrvatske i hrvatskog uzgoja, a kultnim zelenim tepihom najstarije izložbe pasa na svijetu svoju ljepotu su demonstrirali i hrvatski zlatni retriveri.

Bilo je tu i više pasa hrvatskih uzgajivača koji su u inozemnom vlasništvu, poput staroengleskog ovčara hrvatskog uzgajivača Davora Javora, koji je upravo u domovini svojih predaka osvojio treće mjesto u Open klasi, a pas istog uzgajivača, punim imenom Reata's Yellow Submarine proglašen je i najljepšim štenetom od svih staroengleskih ovčara (poznatih i pod nazivom bobtail), koje Englezi zbog njihove povijesti smatraju svojom ikoničkom pasminom. 


Ukupni pobjednik cijele izložbe bila je oštrodlaka jazavčarka Silvae Trademark, a hrvatski navijači posebno su podržali mađarskog izlagača Zsolta Hanoa, koji je sa svojim impresivnim psima čest sudionik i pobjednik hrvatskih izložbi, a njegov je staroengleski ovčar na Cruftsu proglašen najljepšim od grupe svih pasa koje engleski Kennel Club ubraja u ovčarske i stočarske pasmine (Pastoral Group). 

Održavanje izložbe u Birminghamu do kraja je bilo neizvjesno zbog histerije oko koronavirusa, ali Englezi se ne odriču tako lako tradicije koju održavaju od 1891. godine i koju su morali nakratko zamrznuti samo u ratnim godinama.

Ove godine uz Crufts su se vezale i političke polemike, pa su organizatori nešto manji broj izlagača koji stižu iz inozemstva povezali s Brexitom, a presudnu ulogu da se izložba održi i iznova dobije impresivnu pažnju njihovih medija (Channel 4 emitira svakog dana specijalan program posvećen samo Cruftsu i pobjednicima) i javnosti opet su odigrali silno utjecajni organizatori, predstavnici engleske aristokracije, koju je na Cruftsu dugo predvodio princ Michael od Kenta, nećak kraljice Elizabete, dugogodišnji čelnik ove manifestacije.