Obavijesti

Viral

Komentari 12

Juha od ptičjeg gnijezda 150 kn, crna lubenica 30 tisuća kn

Juha od ptičjeg gnijezda 150 kn, crna lubenica 30 tisuća  kn
10

Svaka zemlja na svijetu ima svoj specijalitet i rijetku namirnicu za koju su strastveni gurmani spremni izdvojiti mala bogatstva. Donosimo popis najskuplje hrane...

VIDEO

1. Densuke lubenica 

Ova lubenica vjerojatno je najskuplja na svijetu. Može ih se naći samo na japanskom otoku Hokaidu gdje se uzgajaju u ograničenoj količini. Svakom plodu uzgajivači posvećuju veliku pažnju kako bi lubenica imala što slađi okus. Na prvi pogled Dansuke lubenica niti ne izgleda poput prave lubenice jer nema nikakve šare, već je cijela tamno zelene do crne boje. Vrlo je rijetka pa cijena po komadu može doseći do čak 30.000 kuna. Oni koji su ju probali kažu kako je jako ukusna i slatka te da se okus Densuke lubenice ne može ni s čim usporediti. 

2. Yubari dinja 

Ekskluzivnu dinju uzgajaju samo u selu Yubari na sjeveru otoka Hokaido. Izuzetno ju cijene zbog savršenog oblika i slatkog okusa za koji se vjeruje da potječe od vulkanskog pepela. U tom dijelu Japana obično se poklanja tijekom ljeta. U sezoni ih se može kupiti za 300 do 750  kuna no u Japanu je prestiž kupiti prve plodove kada se na tržnici u Sapporou natječe na tisuće kupaca koji su spremni izdvojiti puno novca. Rekordan iznos je bio 2008. godine kada su dvije Yubari dinje prodane za 132.000 kuna. 

3. Beluga kavijar

Iako mnogi vjeruju da se najskuplji kavijar na svijetu radi od beluga kita, istina je da zapravo potječe od ribe morune  koja obitava u Kaspijskom jezeru.  Potrebno joj je 20 godina da sazrije i nakupi jajašca kavijara. Riba može živjeti do 80 godina. Cijena pola kilograma njezinog kavijara je od 43.000 do 80.000 kuna. 

4. Šafran 

Možda niste znali no šafran je jedan od najskupljih začina na svijetu. Iako ga nije teško uzgojiti i može rasti gotovo bilo gdje ovaj ekskluzivni indijski začin dobiva se od cvijeta šafrana koji se mora brati s posebnom pažnjom. Za samo pola kilograma začina potrebno je ubrati i obraditi između 50.000 i 75.000 cvjetova, što zauzima površinu jednog nogometnog terena. Cijena pola kilograma šafrana stoji između 2.500 pa do čak 25.000 kuna. 

5. Bijeli tartuf 

Ova najcjenjenija vrsta tartufa ima veoma intenzivan miris koji je jači od ostalih vrsta tartufa. Najpoznatija nalazišta bijelog tartufa su i Italiji i našoj Istri, točnije u Motovunskoj šumi u dolini rijeke Mirne. Pri rastu bijeli tartuf zahtijeva posebnu klimu i biljke s kojima živi u simbiozi. Raste ispod zemlje i nema vidljive stabljike na površini. U sezoni bijelih tartufa, koja počinje u listopadu i traje do kraja prosinca, može ih se naći od veličine trešnje do grumena veličine jabuke. Cijena ovisi o veličini grumena i kreće se od 7.000 do 22.000 kuna. Najskuplji bijeli tartuf postigao je cijenu od nevjerojatnih 1,6 milijuna kuna.

6. Juha od ptičjeg gnijezda

Jedno od najrjeđih jela na svijetu je juha od ptičjeg gnijezda, poznata i kao ''kavijar Istoka''. Redovito jelo bila je tijekom 400 godina kineske povijesti no zabranio ju je kineski diktator Mao Ce Tung koji ju je okarakterizirao kao ''dekadentni luksuz''. Ova posebna juha spravlja se od jestivih gnijezda koje čiope rade od svoje sline. Kilogram gnijezda od slike čiope stoji i do 15.000 kuna, a porcija juhe u Hong Kongu oko 150 kuna. Juha je na glasu kao jako zdrava  te je snažan afrodizijak. Navodno je potiče proizvodnju kolagena zbog čega je hit među Kineskinjama. 

7. Govedina Kobe

Govedina Kobe dobiva se od posebne Tajima-ushi rase Wagyu goveda koja se proizvodi samo u Japanu. Ovo meso cijenjeno je zbog svojeg fantastičnog okusa, mekoći mesa i posebnoj prošaranosti masnoćom. Kilogram stoji oko 2.500 kuna. Zanimljivo je da Wagyu goveda uzgajaju samo 262 farme no na svakoj je najviše 15 goveda. Uzgajivači ovim životinjama ugađaju u svakom pogledu. Goveda svaki dan masiraju kako bi dale najbolje meso. 

8. Krumpir La Bonnotte

Kilogram ove izuzetno rijetke delikatese stoji čak 3.600 kuna. Iz zemlje ga vade ručno jer je jako osjetljiv, a tijekom rasta ga gnoje morskim travama i algama zbog kojih ima poseban okus. Uzgajaju ga samo na Noirmoutieru, otočiću na zapadnoj obali Francuske. Na godinu proizvedu samo 100 tona i poslužuje se samo u luksuznim restoranima.

9. Matsutake gljive 

Uzgajaju se na Dalekom istoku i u Skandinaviji i vrlo su rijetke zbog crva Bursaphelencus xylophilus, koji napada drveće ispod kojeg rastu matsutake. Primarno stanište im je u Japanu. Pola kilograma stoji više od 6.000. kuna.

10. Čokolada Chocopologie by Knipschild

I za kraj, prava poslastica. Čokolada danskog proizvođača Chocopologie by Knipschild prema časopisu Forbes je najskuplja čokolada na svijetu. Kilogram ove čokolade koja sadrži mješavinu od 70 posto Valrhona kakaoa  i tartufa. Radi se ručno i ne sadrži nikakve konzervanse ni aditive. Stoji oko 30.000 kuna po kilogramu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka
VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.