Obavijesti

Viral

Komentari 75

Kako su "Hitlerovi mozgovi" Amerikance odveli na - Mjesec

Kako su "Hitlerovi mozgovi" Amerikance odveli na - Mjesec
2

Operacija Spajalica bio je tajna operacija američke vlade koja je imala za cilj domoći se znanstvenika iz poražene nacističke Njemačke. I uspjeli su. Uskoro su nacistički znanstvenici postali američki državljani..

VIDEO

Führer njemačkog Reicha Adolf Hitler sigurno ni u najgoroj noćnoj mori nije mogao zamisliti da će stotine njegovih znanstvenika nakon Drugog svjetskog rata postati američki građani i pomoći SAD-u da postane tehnološka velesila.

Sam Hitler je bio lud za tehnologijom, a nacistički znanstvenici su bili najveći stručnjaci u svojim područjima. 

Nakon Drugog svjetskog rata SAD je htjela povećati tehnološku i znanstvenu prednost nad drugim zemljama. Stoga su odlučili iskoristiti znanje nacističkih znanstvenika i zaposliti ih kod kod sebe.  

Amerikanci su najbliže Hitlerove suradnike pretvorili u uzorne građane SAD-a s besprijekornim biografijama. 

Tajna operacija američke vlade nazvana je "Operacija Spajalica" a cilj je bio domoći se znanstvenika iz poražene nacističke Njemačke.To su bili najveći stručnjaci iz nacističke ratne industrije, medicine i odjela kemijskog oružja. Pretpostavka je bila - ako ih ne uzmemo mi, uzet će ih Rusi.

Skoro 1600 darovitih i uspješnih nacističkih znanstvenika, liječnika i inženjera dobilo je vize, postali su američki državljani i do kraja života ugodno živjeli. 

Samo dva tjedna nakon njemačke bezuvjetne predaje Austrijanac Herbert Wagner, znanstvenik koji je razvio brojne inovacije na polju aerodinamike i dizajner nacističke rakete na navođenje, stigao je u Washington. Uskoro su počeli stizati i drugi veliki nacistički umovi.

Ostvarili su sjajne karijere

Neki od znanstvenika koji su na taj način regrutirani su raketni inženjeri SS-ovac Wernher von Braun ( tvorac slavnog nacističkog dalekometnog projektila V1 i V-2) te Arthur Rudolph, direktor koncentracijskog logora, gdje je 20.000 židovskih i poljskih radnika umrlo od premlaćivanja, gladi i vješanja. Obojica su dobila američko državljanstvo.
Pod vodstvom Wernhera von Brauna izgrađeno je u SAD-u nekoliko novih tipova raketa nosača za svemirske letove, a upravo on je glavni konstruktor Saturna V, rakete korištene u misijama Apollo za odlazak na Mjesec s ljudskom posadom.

Nacistički znanstvenici

Znanstvenik i liječnik Kurt Blome (lijevo) i raketni inženjer Wernher von Braun

U Ameriku je stigao liječnik i istaknuti medicinski istraživač Hubertus Strughold. Na Nürnberškom sudu izvukao se bez kazne svjedočeći protiv svojih kolega, a već 1947. godine prebačen je u SAD gdje je nakon nekoliko godina dobio i američko državljanstvo. Za vrijeme rata bio nadležan za obuku liječnika koji su izvodili eksperimente nad Židovima u koncentracijskom logoru Dachau. U SAD-u je bio na visokopozicioniran i u američkom ratnom zrakoplovstvu i u NASA-i, izgradio je sjajnu znanstvenu karijeru, a poznat je kao 'otac svemirske medicine'.

Krvnici postali uzorni građani

Utočište u SAD-u je našao zamjenik ministra zdravlja u Trećem Reichu - Kurt Blome, liječnik specijaliziran za biološko oružje koji je testirao svoje izume na zatvorenicima u Auschwitzu te priznao da je ubijao Židove “jezivim eksperimentima,”. Smatra se da je američka intervencija spasila Blomea od vješala u zamjenu za informacije o biološkom ratovanju, nervnom plinu i pružanju savjeta o kemijskom i biološkom oružju. Nakon toga ga je kemijski korpus američke vojske angažirao da radi na kemijskom ratovanju. 

Nacistički znanstvenici su bili najveći stručnjaci u svojim područjima. Ako ih ne dovedemo mi, mislili su Amerikanci, to će učiniti Rusi. 

Dr. Theodor Benzinger poznat kao izumitelj toplomjera za uho doživio je duboku starost, umro je u 94 godini. U SAD je došao 1947. godine, a također je regrutiran u Operaciji Spajalica. Za vrijeme nacizma radio je eksperimente nad logorašima u nacističkim logorima.

Amerikanci u svakom slučaju nisu pogriješili jer znanstvenici koji su nekad vjerno služili Hitleru pridonijeli su napretku koji su priželjkivali - od putovanja u svemir do razvoja LSD-a.

O tim Hitlerovim znanstvenicima, koji su doslovno preko noći nacističku ideologiju zamijenili idejama demokracije, govori knjiga “Operation Paperclip: The Secret Intelligence Program that Brought Nazi Scientists to America” američke istraživačke novinarke Annie Jacobsen, inače specijalizirane za ratne i špijunske teme. Ona u svojoj knjizi otkriva kako je američka vojska sustavno radila na lažiranju nacističkih biografija te od Hitlerovih nekoć bliskih suradnika napravila uzorite američke građane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.