Viral

Komentari 1

Korni Karlo: Imam 30 godina i ne mogu zaroniti zbog - plinova

Korni Karlo: Imam 30 godina i ne mogu zaroniti zbog - plinova

Stigao je zbog zdravstvenih problema. Ima poremećaj kontrole plovnosti zbog plinova koji su lakši od vode i koji mu ne dopuštaju ponovno zaranjanje. Pomoći će mu veći i dublji bazen

Karlo-Albano, veliki odrasli mužjak glavate želve, koji je pronađen 17. ožujka u Parku prirode Telešćica kako pluta, premješten je u veliki i dublji rehabilitacijski bazen nakon opservacije na Odjelu za intenzivnu njegu pulskog Aquariuma.

Dužina oklopa ovoga primjerka je impozantnih 76 centimetara, a kornjača je stara više od 30 godina. Stigao je zbog zdravstvenih problema. Ima poremećaj kontrole plovnosti zbog plinova koji su lakši od vode i koji mu ne dopuštaju ponovno zaranjanje. Veći i dublji bazen omogućit će mu istiskivanje plinova.

- Sad je puno bolje, a uskoro odlazi u rehabilitacijski bazen Nacionalnog parka Brijuni, i to čim se more malo zagrije. Kad su ga pronašli, bio je najprije privremeno smješten u zadarskoj veterinarskoj ambulanti, a potom je stigao kod nas u Pulu. U našem bazenu smo postupno zagrijavali morsku vodu, što je bitno kod oporavka i da se kornjača ugrije. Karlo-Albano nema vidljivih ozljeda, nasreću, ali zbog poremećaja kontrole plovnosti sumnjamo na pothlađenost - rekla je dr. Milena Mičić, vlasnica pulskog Centra za oporavak morskih kornjača.

Sumnjali su kako ima upalu pluća ili probavnog trakta. Do nje najčešće dolazi zbog zaplitanja u ribarske mreže i inhaliranja morske vode. U tijelu tad nastaju plinovi koji su lakši od vode pa životinja ne može zaroniti. Pregledi i analize pokazali su kako su mu pluća dobro pa ga maze i paze kako bi što prije mogao samostalno zaroniti u morske dubine.

Inače, kroz pulski centar dosad je prošlo na desetke kornjača koje su stizale zbog raznoraznih zdravstvenih tegoba. Njihovo puštanje na slobodu nakon uspješnog oporavka svake godine predstavlja veliku atrakciju za brojne Puljane. Uvijek se rado okupljaju i ispraćaju glavate želve u njihov dom.

Za one koji žele naučiti više i pogledati tko sve stanuje u moru, ljudi mogu posjetiti pulski Aquarium koji je odnedavno bogatiji za niz stanovnika. Osim poznatog frajera, raže Srećka, ondje su nakon donacije stigli kajmani iz Splita. Morski konjici, njih 20, došli su iz Njemačke, a paze i na ugrožene periske.