Viral

Komentari 6

Korona donijela lijepe vijesti za Dumovec: 'Prošle godine imali smo tri puta više pasa na brizi'

Korona donijela lijepe vijesti za Dumovec: 'Prošle godine imali smo tri puta više pasa na brizi'

U Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba trenutačno je sedamdeset pasa i dvadeset i pet mačaka. U isto doba prošle godine u Skloništu je bilo čak tri puta više pasa. Tada smo građane gotovo svakodnevno molili da dođu u Dumovec te da se ako razmišljaju o nabavljanju kućnog ljubimca, odluče za udomljavanje. Sada dolaze i bez našeg intenzivnog apeliranja, kaže Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb u čijem je sastavu i Sklonište za nezbrinute životinje. 

Dobru situaciju bilježe od početka ove godine, a posebno od početka karantene koja je uvedena zbog korona virusa. 

Kako kaže Skok, tada su im građani otkrili što ih je potaknulo na udomljavanje, a neki su rekli da im je boravak kod kuće omogućio da se bolje zbliže s kućnim ljubimcem. 

- Pse su udomljavali kako samci, tako i cijele obitelji. Bilo je lijepo vidjeti da u toj neizvjesnoj situaciji ljudi ljubimcima u potrebi otvaraju vrata svojeg doma - kaže Skok. 

U Skloništu je sada 70 pasa, no građani ih mogu vidjeti samo 48. Ostala 22 su u karanteni. Skok ističe kako imaju samo osam štenaca jer, kako dođu, tako brzo i odu. 

Štenci iz Odre uginuli, imaju sumnjivca 

Nažalost, nisu svi štenci bili te sreće da pronađu svoj zauvijek dom. Iako su nažalost naviknuli pronalaziti legla štenaca diljem grada, vijest o sedam štenaca odbačenih u Odri pokraj Zagreba pogodila ih je. Tim više što ih je svih sedam uginulo. 

Posebno je okrutno što su od majke odvojeni čim su došli na svijet. Otvaranje pronađene vreće bio je uistinu mučan prizor za naše djelatnike – crvi su prekrivali krzno štenaca i neodvojenu pupkovinu. O svemu smo obavijestili komunalno redarstvo i veterinarsku inspekciju. Postoji osumnjičenik za to nedjelo. On kuju u svojem vlasništvu sada treba odvesti na Kliniku za porodništvo i reprodukciju Veterinarskog fakulteta na pregled kojim će se utvrditi je li nedavno imala okot. Za svaki slučaj uzet je i DNK štenaca. Vjerujemo kako će osoba koja stoji iz ovog bešćutnog čina, biti odgovarajuće kažnjena - poručio je Skok. 

Kako pomoći? 

Za građane dobra srca i ljubitelje životinja, postoje razne načine na koje možete pomoći nezbrinutim kućnim ljubimcima. Ako ih ne možete udomiti, Skok kaže kako može darovati hranu, poslastice i sredstva za zaštitu od parazita udrugama koje se brinu o životinjama. 

- Kod nas građani mogu volontirati. Psi u Skloništu uz redovitu brigu koja podrazumijeva prehranu, veterinarsku skrb i smještaj, traže i dodatne aktivnosti poput šetnje i igre. Tu nam je pomoć volontera od iznimne važnosti. Volonteri pomažu i pri socijalizaciji pasa i mačaka, njihovu timarenju, ali i širenju glasa o tome. Volonteri mogu postati maloljetne osobe starije od 15 godina u čije ime ugovor o volontiranju potpisuje njihov roditelj i skrbnik, te punoljetne osobe koje to čine same. Prvi korak u tome je ispunjavanje upitnika na internetskoj stranici Skloništa - poručio je Skok.