Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

'Kuća koja se seksa' nije naišla na simpatije: 'Neće to shvatiti'

Kontroverzno djelo potpisuje nizozemski kolektiv Atelier Van Lieshout, a trebalo je biti izloženo u vrtovima Tuileries, koji su u vlasništvu Louvrea. Oglasili su se i iz jednog od najpoznatijih svjetskih muzeja...

Domestikator
Foto: Promo
10 komentara

Domestikator, arhitektonska skulptura nizozemskog kolektiva Atelier Van Lieshout, trebala je biti izložena u sklopu Fiaca, pariškog međunarodnog sajma umjetnosti. No, reagirali su iz Louvrea i zabranili da se skulptura postavi.

Naime, Domestikator podsjeća na par koji se seksa i prema riječima ravnatelja Louvrea, Jean-Luca Martineza, 'ima brutalan aspekt i postoji rizik da ga posjetitelji ne shvate'.

Domestikator | Autor: Promo Foto: Promo

Inače, Louvre je vlasnik vrtova Tuileries u kojima je Domestikator trebao biti izložen. Budući da je u blizini vrtova dječje igralište, organizatori su pokušali pronaći zamjensko mjesto za skulpturu, ali bezuspješno.

Kontroverzno djelo potpisuje nizozemski umjetnički i dizajnerski kolektiv Atelier Van Lieshout, a njihov osnivač Joep Van Lieshout namjeravao je živjeti i stvarati u Domestikatoru tijekom trajanja Fiaca.

Domestikator | Autor: Promo Foto: Promo

Oglasili su se i iz londonske galerije Carpenters Workshop, zastupnice kolektiva. Njezini članovi zgroženi su cenzurom iz Louvrea.

- Cenzurirano umjetničko djelo je arhitektonska skulptura visoka 12 metara, koja humoristično i provokativno prikazuje pripitomljavanje ljudske vrste u svijetu. Taj čin, međutim, često dovodi do toga da se traže ili čak prelaze granice', poručila je galerija u svojoj izjavi.

Domestikator je do utorka bio na izložbi u Bochumu, u Njemačkoj, u sklopu festivala Ruhrtriennale. Međunarodni sajam umjetnosti Fiac održava se u Parizu od 19. do 22. listopada.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message