Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Ljubav cvjeta: Patuljasti su se mungosi zaljubili i žive skupa

Mužjak, star dvije i pol godine, rođen je u Francuskoj, a njegova vršnjakinja u Nizozemskoj. Riječ je o prvom paru patuljastih mungosa koji žive u Hrvatskoj

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba
7 komentara

Jesensko ruho maksimirske šume prirodna je scenografija najnovije ljubavne priče u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Ljubav cvjeta između patuljastih mungosa, životinjica koje zajedno žive četiri mjeseca, javljaju iz zagrebačkog zoološkog vrta.

Mužjak, star dvije i pol godine, rođen je u Francuskoj, a njegova vršnjakinja u Nizozemskoj.

- Riječ je o prvom paru patuljastih mungosa koji žive u Hrvatskoj. Dobro se slažu od prvog dana, no sada je jasno da su postali pravi par. Dobra je to vijest jer patuljasti mungosi, najmanji u obitelji mungosa, potpunu spolnu zrelost dosežu s otprilike tri godine -  kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

U leglu patuljastih mungosa najčešće su četiri mladunca, a ženka najčešće ima tri legla godišnje.

Patuljasti mungosi društvene su životinje izuzetno zanimljivog društvenog sustava. Na čelu je dominantni par. On je monogaman i jedini se u skupini razmnožava. Sljedeća dominantna jedinka najmlađi je potomak. Ostali su zaduženi za čišćenje, nabavljanje i donošenje hrane te čuvanje mlađih. Iako su mlađi mužjaci ograničeni u spolnom životu, zbog toga ne napuštaju roditeljski dom. Skupina se dijeli tek nakon smrti dominantne ženke.

Grupe se u prirodi kreću ovisno o dostupnosti plijena. Većinu dana provode tražeći hranu među grmljem, lišćem i stijenama. Jelovnikom patuljastih mungosa dominiraju kukci, ali jedu i male kralješnjake, jaja i voće.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message