Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Mali heroj (12) već šest godina nosi bolesnog prijatelja u školi

Dječak iz Sečuana u Kini od prvog razreda osnovne škole nesebično pomaže svom bolesnom prijatelju noseći ga na leđima gdje god treba u školi

Foto: Screenshot/Daily Mail
7 komentara

Zhang Zeu (12) dijagnosticirana je miastenija gravis kad je imao četiri godine, autoimuna neurološka bolest koja priječi prijenos podražaja sa živaca na mišiće, zbog čega je Zhang postupno gubio kontrolu nad mišićima u nogama. 

Kada je krenuo u školu njegovi roditelji vozili bi ga do tamo svakog dana, ali mu nisu mogli pomagati da se kreće po školi između satova ili kada je trebao na WC. Međutim, pomoć je bila brza. Čim su se upoznali u prvom razredu, Xu Bingyang odlučio je da će on biti Zhangu ono što njegove vlastite noge ne mogu. I od te odluke nije odstupio nijednom u svih šest godina njihovog prijateljstva. 

- Veći sam od njega. Mislio sam si da ako mu ja ne pomognem, nitko drugi neće. Ja imam 40 kg, a onda samo 25 pa mi je lako nositi ga. - sramežljivo je izjavio skromni Xu.

Ipak, Xuova zadaća nije tako laka kako ju prikazuje. Samo da bi prešli put od učionice do WC-a, kojih 70-ak metara, potrebne su im tri minute. Zhang kaže kako mu ne može dovoljno zahvaliti za njegovu dobrotu.

- Xu Bingyang je moj najbolji prijatelj. Svaki dan uči, razgovara i igra se sa mnom. Zahvalan sam mu što se svaki dan tako brine za mene - rekao je Zhang.

Xuova samozatajnost, čini se, ne poznaje granice. Čak ni njegova majka nije znala za njegove nesebične radnje dok nije za to saznala od drugih učenika.

Kada ga se upitalo što bi želio biti kad odraste, Xu je rekao da želi nastaviti pomagati drugima i volontirati za dobrobit društva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message