Viral

Komentari 5

Najvrjednija zbirka viskija ušla u Guinnessovu knjigu rekorda

Najvrjednija zbirka viskija ušla u Guinnessovu knjigu rekorda

Vijetnamski biznismen Viet Nguyen Dinh Tuan vlasnik je najvrednije zbirke viskija na svijetu, a informaciju je potvrdila i Guinnessova knjiga rekorda.

Viet Nguyen Dinh Tuan u posjedu ima 535 najrjeđih, najstarijih i najfinijih boca škotskoga i japanskog viskija, piše BBC.

Stručnjaci tvrtke Rare Whisky 101 (RW101) vrijednost zbirke procijenili su na približno 12,5 milijuna eura, a rekord je potvrđen i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Viet je vlasnik kompletne kolekcije Macallan Fine and Rare viskija, uključujući i onu iz 1926. godine. Te je godine proizvedeno samo 40 boca, a Viet ih posjeduje čak tri.

Boca The Macallana 1926. nedavno je prodana za gotovo 1,75 milijuna dolara. 

U Vietovoj je kolekciji i jedna od samo 12 postojećih boca najstarijeg Bowmore viskija. Slična je boca nedavno na aukciji prodana za oko 350.000 eura.

Ima i jednu od samo 24 boce starog Springbanka iz 1919. godine.

Viet skuplja rijetke i stare boce viskija već dulje od 20 godina. Sve su pod ključem u salonu viskija koja se nalazi u njegovu domu, a ponosni vlasnik kani proširiti kolekciju. 

Vrijednost boca određena je na temelju podataka o tomu za koliko bi se one objektivno mogle prodati na dražbi u Velikoj Britaniji.

- Za mene je skupljanje boca viskija čista strast. Svaki slobodan trenutak koristim da bih pretraživao internetske stranice na kojima se na dražbama nude rijetke i poznate vrste viskija iz cijelog svijeta. A kada je posrijedi moja kolekcija, ne kanim prodati nijednu, ali baš nijednu bocu. Zapravo, nastavit ću 'lov' na još starije i rjeđe boce - kazao je Viet. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: