Obavijesti

Viral

Komentari 16

Ne odvajaju se od njih: Malena i Klepetan dobili su četiri ptića

Ne odvajaju se od njih: Malena i Klepetan dobili su četiri ptića
7

Sl. Brod: Malena je ovog proljeća snijela čak šest jaja. Ona i Klepetan stalno se izmjenjuje u gnijezdu, znaju da ako se jaja ohlade od potomaka neće biti ništa

VIDEO

Glavice četiri malena ptića stara tek dva, tri dana, proviruju ispod krila rodana Klepetana koji ih brižno grije dok je Malena u šetnji obližnjom livadom u Brodskom Varošu.

Pokretanje videa...

00:47

Epilog je to poznate priče o dugogodišnjoj vjernosti dviju roda iz Slavonskog Broda, Malene slomljena krila i njezina rodana Klepetana, koji se već 16 godina svakog proljeća iznova vraća Malenoj s 12.000 kilometara dalekog afričkog Juga.

Stjepan Vokić, umirovljeni školski domar koji brine o rodama, donio je na tanjuru malo mesa da ptići nešto pojedu i ojačaju dok im Klepetan ne donese ono što ulovi na nekoj od bara i potoka u brodskoj okolici. 

 - Malena je ovog proljeća snijela čak šest jaja. Ona i Klepetan stalno se izmjenjuje u gnijezdu, znaju da ako se jaja ohlade da od potomaka neće ništa. Zato i Klepetan sada, kad Malena siđe na ovu livadu da protegne noge, očinski grije dva preostala jajeta iz kojih će, nadam se, za koji dan izleći ptići - kaže Vokić.

- Klepetan i Malena su u ovih 16 godina na svijet donijeli 58 ptića, a s ovih 6 bit će to 64. To je rijedak primjer i u svjetskim razmjerima kad su rode u pitanju. I svi su oni uz pomoć Klepetana naučili letjeti i odletjeti put afričkog juga, a u proljeće se vrate. Ima ih tu na obližnjim električnim stupovima, svili su svoja gnijezda i imaju svoje obitelji, ali nerijetko svrate kod mene u dvorište da im dam što za pojesti - priča Stipa dok maleni jedu komadiće mesa.

Vokić zna da tek sada pred njim stoji veliki posao. Treba Malenoj priskrbiti hrane jer Klepetan će se već nekako snaći, a i pomladak trebu u kratkom vremenu stasati da na vrijeme budu spremni za prvi let, potom u srpnju za odlazak iz roditeljskog gnijezda put Lonjskog polja, a onda svi zajedno put juga Afrike. 

-Teško mi je, mirovina mi je premala za sve ovo, ali ne bih Klepu i Malenu dao ni zašto na svijetu - zaključuje Vokić dodajući da je dobio nekoliko ponuda i da rode preseli u Baranju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.
Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"

Pretplatnici tiskanog izadnja 24sata u ponedjeljak 22. 4. imat će priliku osvojiti vrećicu za reciklažu.