Viral

Komentari 12

Nekoć vrvjeli životom, a danas su ovi gradovi sablasno prazni

Nekoć vrvjeli životom, a danas su ovi gradovi sablasno prazni

Prirodne katastrofe kao što su poplave, ratovi, požari i nuklearne katastrofe potjerale su zauvijek lokalno stanovništvo iz ovih gradova i mjesta

Prirodne katastrofe kao što su poplave, ratovi, požari i nuklearne katastrofe učinile su ova mjesta sablasno praznima i u potpunosti napuštenima. Nekad su tu odzvanjali koraci užurbanih ljudi, vedrih i nasmiješenih mladih obitelji i zvukovi automobila...

Pripjat, Ukrajina

Do nuklearne katastrofe 1986. godine bio je dom za više od 50.000 ljudi, od čega su mnogi bili zaposleni u nuklearnoj elektrani Černobil. Zbog ogromne kontaminacije okoline radijacijom, život u tom napuštenom gradu više nije moguć.

Iako je nuklearka trebala biti izgrađena 25 kilometara od Kijeva, Ukrajinska akademija znanosti tada je inzistirala da se elektrana izgradi dosta dalje od grada. Kasnije je odabran Pripjat, koji je udaljen od glavnog grada Ukrajine 100 kilometara.

 


Otok Hashi, Japan

Ovaj rudarski gradić brojao je više od 6.000 ljudi 1959. godine. Naglom ekspanzijom naftne industrije, otok je napušten početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Otok je službeno uvršten na listu UNESCO-ve svjetske baštine u srpnju 2015. godine.

 


Chaitén, Čile

Ne tako davne 2008. godine erupcija obližnjeg vulkana prekrila je u potpunosti ovaj grad pepelom. Potom su uslijedile velike poplave radi kojih su stanovnici morali napustiti odseliti.

 


Kayaköy, Turska

Požar i potres u 19. stoljeću natjerali su cjelokupno stanovništvo ovog malog gradića da se isele. Do kraja Grčko-Turskog rata, svih 6.000 mještana napustilo je nekad vrlo živahni Kayaköy. 

 


Kolmanskop, Namibija

Nakon što su u ovom rudarskom mjestu pronađeni dijamanti davne 1908. godine, grad je ubrzo dobio bolnicu, kino, čak i tramvaj. Nešto manje od 50 godina kasnije, točnije 1954. u mjestu više nije bilo dijamanata. S njima su "nestali" i ljudi, a cijelo mjesto u potpunosti je ostalo prazno.

 


Oradour-sur-Glane, Francuska

Nijemci su u lipnju 1944 upali u selo. Pobijeno je svih 642 stanovnika. Kasnije je donesena odluka da se selo ne obnavlja, ali i da se ne sruši. 

 


Varosha, Cipar

Turska invazija na Cipar 1974. godine raselila je ljude. Iako je ovaj grad bio veliko turističko središte, Ciprani se nikad nisu vratili u svoj grad, a napušteni hoteli i plaže ostali su zjapiti prazni.