Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Nesvakidašnji gosti na balkonu: Umjesto cvijeća 'procvali' ptići

Stanarka zgrade u šibenskom naselju Vidici u posudi za cvijeće ugledala je četiri mala jajeta. Poslije dva tjedna izlegli su se sokoli koje hrane mama i tata

Foto: Šibenski portal
17 komentara

Izlegli su se mali sokolovi koje mama uporno hrani pa na balkonu imam miševe, guštere i skakavce, a i ja im tu i tamo bacim koji komad mesa, rekla je Katarina Ivas iz naselja Vidici u Šibeniku.

Prije mjesec dana na balkonu svog stana, koji je u zgradi, zatekla je četiri jajeta u posudi za cvijeće, piše Šibenski portal.

Uočila je ubrzo i dvije ptice grabljivice, oca i majku, kako pozorno prate što se događa s jajima. Nakon dva tjedna izlegla su se četiri ptića. Katarinina obitelj sad svakodnevno prati njihov razvoj. Najviše oduševljavaju njenu djecu. Sokolar Emilio Menđušić, kojeg je i Katarina kontaktirala kako bi naučila ponašati se prema mladima, otkrio nam je da se radi o vjetrušama klikavkama.

- Postalo je sasvim uobičajeno da ovakve ptice dođu živjeti u grad. To je ujedno pokazatelj da s našim šumama nešto grdno ne štima. U njima više nema hrane i ptice su primorane doći u grad, gdje ima obilje miševa i guštera. Tako je zadnjih desetak godina - objasnio je sokolar iz Sokolarskog centra Dubrava u Šibeniku.

Upozorio je da takve ptice ne treba tjerati niti uznemiravati jer su strogo zaštićena vrsta.

Foto: Šibenski portal

- Pustite ih samo. One ne rade nikakvu štetu, mogu vam tek malčice uprljati balkon. Strogo su zaštićene, iako je njihova populacija manje-više stabilna - tvrdi Menđušić.

Aktivne ptičice, koje se trenutačno koprcaju u svojoj maloj nastambi na Katarininu balkonu, mogle bi, kako doznajemo od sokolara, svaki čas poletjeti.

- Najvjerojatnije će njihovi otac i majka i iduće godine doći saviti gnijezdo na istome mjestu, odnosno na gospođinu balkonu. Ako uspješno na nekome mjestu othrani svoje ptiće, par se uvijek iznova odlučuje za to mjesto - rekao je Menđušić.

Inače, vjetruša (Falco tinnunculus) najmanji je hrvatski sokol. Stanovnik je otvorenih krajeva, ali sve više osvaja gradove i postaje naš susjed. Vjetrušu se može prepoznati po karakterističnom lebdenju u zraku dok brzo maše krilima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message