Viral

Komentari 102

Nostradamus: Zbunjujućim je stihovima gledao u budućnost

Nostradamus: Zbunjujućim je stihovima gledao u budućnost

Liječnik i prorok Michel de Nostredame prije gotovo 500 godina zapisao je svoje vizije budućnosti. Do sad se obistinilo mnogo toga, ali izgleda da najgore tek slijedi

Biografija

Najpoznatiji svjetski prorok Nostradamus, pravog imena Michel de Nostredame, rodio se 14. prosinca 1503. godine u gradiću Saint Remy de Provence u francuskoj prokrajini Provansi. Roditelji neplemenitog podrijetla, otac Jaume i majka Reyniere de Saint Remy, prešli su s židovstva na katoličanstvo kada je Nostradamus imao devet godina. Bio je najstariji od petero braće, no prema nekim izvorima braće je bilo sedam ili osam, ali svi navode da je Nostradamus bio najstariji. Najmlađi brat Cesar bio je zastupnik u provansalskom parlametu, a za Nostradamusovo školovanje bio je zadužen djed Jean, otac Nostradamusove majke. Djed je bio liječnik, dobro upućen u tajne ljekovitog bilja, te je unuka podučavao grčkom, latinskom i hebrejskom jeziku kao i matematici i astrologiji. Nakon djedove smrti roditelji su Nostradamusa poslali na školovanje u Avignon. Tada se počeo zanimati za astrologiju. Godine 1522. poslali su ga na studij medicine u Montpellier gdje je nakon tri godine dobio liječničku licencu te je počeo putovati po zabačenim dijelovima Francuske kako bi pomogao oboljelima od kuge. Četiri godine kasnije vratio se u Montpellier gdje su ga često ismijavali zbog novog pristupa liječenju zbog čega se preselio u Tolouse. 

Oko 1534. godine Nostradamus je oženio lijepu djevojku o kojoj ne postoje nikakve informacije. U braku im se rodila kćer i sin, no sreća nije dugo trajala. Epidemija kuge zahvatila je gradić Agen u kojem su živjeli te su djeca i supruga preminuli od opake bolesti. 

Teško razočaranje što unatoč poznavanju medicine nije mogao spasiti najmilije ostavili su duboki trag u Nostradamusovom daljnjem radu.  Dodatno ga je pogodilo što ga je obitelj pokojne supruge tužila te tražila povrat miraza koji je dobio. Godine 1538. optužili su ga za herezu nakon čega je otišao u Lorraine, a zatim u Veneciju i Siciliju. Nakon šest godina preselio je u Marseilles koji  je u studenom te 1554. godine pogodila najgora epidemija kuge. Nostradamus je iskoristio svoje znanje te pokušavao pomoći i spasiti što više ljudi. Kada se stanje smirilo oženio je bogatu udovicu Anne Ponsart Gemelle. Kuća u kojoj je s njom živio još se može vidjeti u mjestu Salon u Francuskoj. U kući je čak uredio jednu sobu u kojoj je radio noću proučavajući okultne knjige. Za njega je čula i  kraljica Katarina de Medici koja ga je pozvala na Dvor gdje ju je i posjetio 16. kolovoza 1555. Navodno su razgovarali dva sata, a kraljicu je najviše zanimao dio proročanstva u kojem spominje smrt kralja. Zamolila ga je da napravi horoskope za njezinu djecu čiju je smrt već opisao u knjizi. Vratio se u Salon gdje ga je kraljica posjetila 1564. i proglasila dvorskim liječnikom. 

Nostradamus je osjećao da mu se bliži kraj. Oporuku je napisao 17. lipnja 1566., a 1. srpnja pozvao je svećenika da mu da posljednju pomast. Slugi je rekao kako ga idućeg jutra neće više vidjeti živog. Umro je 2. srpnja.  

Sahranjen je uspravno u zidu crkve u Salonu, a supruga mu je dala izraditi nadgrobnu ploču. Tijekom Revolucije praznovjerni vojnici oskvrnuli su njegov grob pa su sačuvani Nostradamusovi ostaci preseljeni u drugu crkvu u Salonu, crkvi Saint Laurent, gdje se mogu vidjeti njegov grob i portret. 

Nostradamusova proročanstva: slučajnost ili današnja realnost?

Proročanstvima se počeo baviti 1550. godine kada je objavio prvi knjigu Almanah koja je postala njegovo najpopularnije djelo. Knjiga ima tri naslova te ju se može naći pod imenima Almanachs (detaljna proročanstva), Prognostications ili Presages (generalizirana proročanstva). Glavni izvor iz kojeg je crpio svoja proročanstva bila je knjiga De Mysteriis Egyptorum. Do 1555. završio je prvi dio proročanstava koja se odnose na događaje od njegova vremena pa do kraja svijeta. Knjiga zbog koje je postao poznat u čitavom svijetu zove se Proročanstva i objavljena je godinu dana nakon njegove smrti, 1557. godine. 

Pisao je u stihovima na dvosmislen način i upotrebljavao francuske, provansalske, talijanske i grčke riječi. Za pisanje na taj način imao je dva dobra razloga. Postojala je opasnost da ga Crkva proglasi vještcem, a i nije želio da za proročanstva znaju oni koji su neupućeni. Proročanstva, iako nedovršena, ugledala su svjetlo dana. Sastoji se od predviđanja za nekoliko stoljeća. Napisao ju je u centuriji, što je oblik od jednog slobodnog i 941 vezanog katrena koji su grupirani u devet skupina po sto, i jedne od 42. Neki izvori tvrde da je inspiraciju dobivao meditirajući, a ponekad i pod utjecajem slabijih halucinogena. Tijekom meditacije najviše se koncentrirao na vodu ili vatru. 

Još kao mladi student podupro je Kopernikovu teoriju da je Zemlja okrugla te da se okreće oko Sunca, stotinjak godina prije nego će Galileo Galilei biti osuđen na kućni pritvor zbog te tvrdnje. 

Predvidio dva svjetska rata: slijedi li i Treći?

Nostradamus je predvidio dva svjetska rata i smrt trojice članova obitelji Kennedy. Za početak Trećeg svjetskog rata napisao je da će se dogoditi u sedmom mjesecu novog tisućljeća  napadom na veliki grad, što pretvoreno u gregorijanski kalendar znači rujan, a u rujnu je Al-Qaida napala New York. 

Neke katrene jasno ukazuju na napad atomskom bombom koja je razorila Hirošimu i Nagasaki u Drugom svjetskom ratu.  

“U zemlji izlazećeg sunca bit će velika vatra, Buka i svjetlost na sjever uz huku, U krugu sve živo satra, Glad, jauci, i krici uz ognjenu buku.“ 

“Poslije velikog sukoba veći se sprema, Vatrena kiša, bol, glad, krvarenje, Prvi traje tri i još pola ljeta, Drugi je strašniji, nebo sipa oganj i uništenje.“

Vodeći stručnjaci za Nostradamusa, među kojima je najpoznatiji Nijemac Kurt Allgeier, uvjereni su da će se sva proročanstva ispuniti u našem vremenu. Nostradamus je tvrdio da su sva pretkazanja koja se odnose na ranija razdoblja, samo priprema za vrijeme nakon prelaska iz drugog u treći vijek, a nakon toga proročanstva će biti suvišna jer će se svijet iz temelja izmjeniti. Napad na zgrade Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i zgradu Pentagona, početak je jednog strašnog razdoblja, tvrdio je Nostradamus. Nabrojio je 19 gradova koji bi posebno trebali paziti na terorističke, ali i atomske napade.    

Prva katrena iz koje se može isčitati proročanstvo napada 11. rujna predviđa 'veliki grom' koji će odjeknuti u 'Božjem gradu'.

''U božanskom gradu bit će veliki grom. Dva brata će razoriti Kaos, a dok utvrda ostaje umrijet će veliki vođa. Treći svjetski rat će početi dok će gorjeti veliki grad'', pisao je Nostradamus.

“U vatri, što će pasti sa neba, sagorjet će gotovo čitav Pariz. Urna prijeti i Deukalionu. Sardinija će biti ugrožena punskom flotom. To će se dogoditi kada Sunce napusti Vagu.”

Proročanski stihovi su upozorenje, koje se odnosi na Pariz. Iako se u originalu direktno ne spominje, ali imena 'cite', odnosno 'grad', kod Nostradamusa se uvijek odnosi upravo na Pariz. Pojam urne koristio je za ono što bi mi danas nazvali atomskom bombom.  

“Arapski će princ, kada Mars, Sunce i Venera budu u znaku Lava, svladat moć Crkve preko mora. Kod Perzije će biti čak milijun spremnih da zmijama i crvima napadnu preko Turske, Egipta.”

Kada govori o arapskom princu, nije nužno da misli na određenog Arapa. U njegovo vrijeme su pojmovi islam i Arapi imali istovjetno značenje. Potrebno je naglasiti da Nostradamus nije bio protiv islama ni Arapa. Korištenjem tih pojmova naznačio je iz kojeg će smjera doći opasnost, a uporabu kemijskog oružja opisao je riječju 'zmije' što bi, prema tumačenjima značilo otrov, kemijsko oružje. Vremensko određenje koje je Nostradamus naznačio astrolozi su već izračunali. Zvjezdana konstelacija koju je naveo dogodit će se u kolovozu 2015. godine, kada Mars, Sunce i Venera budu u znaku Lava. Tijekom tog vremena svijet će se boriti s virusima i bojnim otrovima sve dok ljudi ne budu apsolutno nemoćni. Teroristi 'svih boja' će imati bojne otrove protiv kojih neće biti lijeka. Zaraza koja će se njihovim korištenjem širiti pogubit će dvije trećine svijeta. Borba protiv terorizma dovest će do 'treće poplave krvi u svijetu'. 

Odluke SAD-a i saveznika izazvat će okupljanje islamskih snaga, pisao je Nostradamus, što će dovesti do stvaranja 'arapskog imperija'. Spominje i Dalmaciju, gdje će se 'govoriti stranim jezikom, a oni će žuriti tamo da bi razorili čitav svijet...'. 

Na više mjesta u katrenama Nostradamus upozorava na velike epidemije, koje uspoređuje s epidemijama kuge u srednjem vijeku.

Predvidio ubojstvo pape

Nostradamus je pisao i o žrtvama visokih crkvenih velikodostojnika, te najavio savez protestanata i islamista. Kriza će eskalirati napadom na rimskog papu i ubojstava kardinala i biskupa. 

''Da bi uklonili zapetljanu kapu i da bi postavili znak plamena, crveni marširaju. Bit će gotovo skršen smrću svoje obitelji. Crveni ubijaju crvene. Onaj koji nosi veliku kapu, morat će prisustvovati egzekucijama. Dvanaest crvenih svoju će odjeću uprljati krvlju. A tada će umorstvo slijediti umorstvo'', napisao je Nostradamus. 

Kardinalska odjeća je crvene boje, a 'velika kapa' jasno ukazuje na papu.

'Crni papa' je Barack Obama?      

Mnogi su u Nostradamusovim riječima o 'crnom papi' prepoznali prvog crnog američkog predsjednika Baracka Obamu. Smatraju da je američkog vođu nazvao 'papom' jer je u njegovo vrijeme Vatikan bio država s najviše utjecaja, kao što su to danas Sjedinjene Američke Države. Prema proročanstvima, njegovo ubojstvo dogodit će se relativno brzo nakon dolaska na vlast, poslije čega će svijet ući u Treći svjetski rat.   

Prorekao sudbinu svojih proročanstava?

Sliku svijeta našeg vremena, kakvu ju je u centurijama prikazao Nostradamus, poklapa se sa realnošću današnjice. Prema nekim izvorima, sam je pretkazao ispunjenje svojih proročanstava. 

“Onoga koji je bio ukras vremena u kojem je živio, svijet neće 500 godina previše cijeniti. Ali, tada će odjednom sve postati jasno. U tom će stoljeću mnogi biti oduševljeni njime.”

Treći svjetski rat: Razbijanje Nostradamusovog koda

Michael Ratford uobičajenim je matematičkim algoritmima razbio 'šifre' pod kojima je Nostradamus pisao svoja proročanstva i objavio ih u knjizi 'Nostradamusov kod: Treći svjetski rat'. U knjizi je detaljno objasnio razdoblje od 2010. do 2012. godine. Navedeni napad na papu dogodit će se na papinom putovanju, dakle izvan Vatikana, u vrijeme 'kada cvjetaju ruže u europskom gradu u kojem se spajaju dvije velike rijeke'. Netom prije atentata, na nebu iznad sjeverne hemisfere  vidjet će se veliki komet. Ostatak vatikanskih crkvenih velikodostojnika zatvorit će se u zidine Vatikana kako bi se zaštitili. Papino ubojstvo dovest će do socijalnih nemira u Rimu, a nakon sadašnjeg pape katolički svijet imat će još samo dvojicu.

U vrijeme dugotrajnih nemira, vođa sa Srednjeg istoka imat će mogućnost iskoristiti nuklearno oružje i neće oklijevati ukoliko se ne ispune njegove opsesije o ratu nuklearnim oružjem. Narod s kojem će prijetiti uzvratit će nuklearnim oružjem i ima obalu na Sredozemnom moru. Jedna od bombi past će u more i ubiti sav živi svijet u njemu. Morski trgovački putevi bit će prekinuti pa će ljudi na drugoj obali morati jesti mrtvu ribu i to će se, prema proročanstvu, dogoditi u mediteranskoj regiji 'tamnih klifova'. 

Atomska bomba koja će pasti na jednu od zemalja Srednjeg Istoka dodatno će rasplamsati strasti pa će se europski narodi pokušati umješati u rat kako bi zaštitili zalihe nafte. Miješanje Europljana u rat razbjesnit će 'ludog srednjoistočnog vođu' koji će upotrijebiti sve svoje preostalo oružje i najviše oštetiti Apeninski poluotok. Obale Italije i Francuske bit će nenastanjive, a sama Italija nosit će najveći teret. 

Nostradamus je predvidio trojicu ljudi koje je nazvao 'antikristima'. Prvog je nazvao Napaluon Roy, koji je vjerojatno bio Napoleon. Drugog je imenovao Hister, što su mnogi analogijom povezali s Hitlerom. Treći 'antikrist' prema Nostradamusu se zove Mabus, no još nije poznato na koga je se ime odnosi. 

Kritika: Nije dao vremenska određenja

Nostradamus je bio prorok jednog zodijačkog znaka, znaka Ribe, i svoja predviđanja ograničio je na to razdoblje. Nemoguće je odrediti datum bilo kojeg konkretnog događaja koji je Nostradamus prorekao u dalekoj budućnosti. One strofe koje su objašnjene povijesnim činjenicama ipak otežavaju rasvjetljavanje daljnjeg toka događaja. Kasniji proroci su to tumačili prizvodom Nostradamusove mašte, a neki su svoja proročanstva pokušali povezati s njegovima i objasniti ih sa trenutačnim događajima dajući svoju vlastitu interpretaciju njegovih katrena.

Nevjerojatno je s kolikom preciznošću je predvidio svoju smrt. To je jedini događaj kojemu je odredio točan datum. Za druge događaje datume jednostavno nema. Objasnio je to da je napravio namjerno kako ljude ne bi nepotrebno plašio i stvarao paniku, jer 'datumi pripadaju čovjeku i imaju relativan značaj'.