Obavijesti

Viral

Komentari 9

Novi dokazi: Je li FBI pomogao najslavnijem otmičaru aviona?

Novi dokazi: Je li FBI pomogao najslavnijem otmičaru aviona?

Ubrzo nakon što je zrakoplov poletio iz Seattlea i krenuo prema Mexico Cityju, čovjek pod imenom D. B. Cooper je iskočio iz aviona s velikom količinom novca i padobranom. Što se s njim dogodilo i danas je misterij

VIDEO

Slučaj smrti D. B. Coopera jedan je od najpoznatijih u povijesti SAD-a. Sve je započelo 24. studenog 1971. godine kad je muškarac u poslovnom odijelu kupio jednosmjernu kartu od Oregona do Seattlea, a predstavio se lažnim imenom, kao Dan Cooper.

Čim je zrakoplov poletio, Cooper je stjuardesi Florence Schaffner predao papirić. Misleći da se radi o telefonskom broju još jednog usamljenog muškarca, ona je pospremila papir ne obraćajući previše pažnje na njega. Kada je to vidio, Cooper ju je pozvao do sebe i na uho joj šapnuo da bi ipak trebala otvoriti poruku jer on ima - bombu.

Svjedoci tvrde da ju je pred njom otvorio i pokazao joj hrpu žica. Je li to zaista bila bomba ili ne ni danas nitko ne može tvrditi sa sigurnošću.

Schaffner ga je kasnije opisala kao vrlo uglađenog muškarca koji je bio ljubazan, miran i komunikativan.

- Uopće nije bio nervozan. Bio je vrlo ugodan, bez i trunke agresije. Bio je miran cijelo vrijeme, prisjetila se druga stjuardesa Tina Mucklow.

Da stvari budu još čudnije, Cooper je platio svako piće koje je naručio, a tražio je i obroke za osoblje dok su stajali u Seattleu i čekali polijetanje za Mexico City.

Nakon što je avion sigurno sletio u Seattle, muškarac je zatražio da svi putnici napuste zrakoplov, kao i da mu se preda 200 tisuća dolara (danas bi to bilo više od milijun dolara) u gotovini i - četiri padobrana. Čim je to ispunjeno, zatražio je da avion poleti prema Mexico Cityju. Samo nekoliko minuta nakon što je avion opet poletio, Cooper je otvorio bočna vrata na avionu i s novcem i padobranom se bacio iz aviona.

Taj je slučaj već sljedećeg dana zaintrigirao cijeli SAD, a osim službene istrage koju je vodio FBI, brojni su amateri i privatni istražitelji pokušali otkriti što se dogodilo s Cooperom. On, naime, više nikad nije pronađen ni mrtav, a ni živ. Jedini dokazi pronađeni su 1980. godine kad je dječak pronašao dio crne kravate, dio padobrana i 5.800 dolara sa serijskim brojevima koji su se poklapali s novčanicama koje su predane Cooperu prije polijetanja.

D.B. Cooper

Tijekom 1972. godine u SAD-u su se dogodile 32 otmice aviona. U njih 15 otmičari su priznali da su oponašali Coopera. FBI je kroz nekoliko narednih godina imao više od desetak osumnjičenih, a iako su priče nekih od njih zaista intrigantne, ni za jednog od njih nikada nije prikupljeno dovoljno dokaza.

Iako je istraga sada i službeno zatvorena, FBI je pozvao sve koji bi mogli imati novih saznanja o slučaju da im se jave. No, s obzirom da više od četiri desetljeća nisu pronašli nešto konkretno, šanse su im sada zaista minimalne čega su svjesni i sami.

Ipak, pojavila se nova teorija koja tvrdi da je Cooper i dalje živ.

Pronađeno je pismo koje je bilo zakopano 46 godina u kojem je Cooper napisao da je odmah znao kako ga neće uhvatiti i da je svjestan svih dokaza koje je ostavio za sobom, poput tupea kojeg je nosio. Ogradio se od sumnji da je ubojica i naglasio da nije ostavio otiske prstiju, čime je htio reći da su preostali dokazi njegov trik. Njegovi otisci nisu pronađeni nigdje u avionu, pa čak ni na šalici iz koje je pio.

FBI je u posjedu njegovog pisma, a privatni istražitelj Tom Colbert uvjeren je da Cooper nije preminuo i da živi na Kaliforniji pod lažnim imenom Robert Rackstraw. Šest godina nakon otmice aviona Rackstraw je osumnjičen za pronevjeru novca, no prije uhićenja pobjegao je u Iran.

Čini se da će slučaj Dana Coopera i dalje ostati jedini neriješeni slučaj otmice aviona u povijesti SAD-a, ali i slučaj zbog kojeg su revolucionarizirani sigurnosni standardi koji su dotad bili gotovo nepostojeći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka
VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.