Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Opasnosti psećeg izmeta: Truje biljke, prenosi ljudske bolesti...

Pseći izmet skriva mnoge opasnosti. Osim što truje travu i biljke, prenosi i ljudske bolesti te zagađuje vodu. Sljedeći put kada izvedete svog psa u šetnju, ne zaboravite uzeti vrećice za izmet i počistiti nakon njega

Foto: Pexels
7 komentara

Jeste li ikada čuli od vlasnika pasa da ne kupe za svojim psima izmet jer je to gnojivo koje je dobro za biljke? Ako jeste, budite sigurni da su u krivu. Čišćenje za psom je obaveza i odgovornost svakog vlasnika. Čak i ako pas obavlja nuždu u svom dvorištu, važno je počistiti izmet kako bi obitelj i zajednica bili sigurni. Kada saznate koliko je pseći izmet opasan za okoliš i ljudsko zdravlje, nećete više izaći iz kuće bez vrećica za izmet.

Opasnosti psećeg izmeta

Osim što ima neugodan miris i nitko ne voli stati u njega, pseći izmet skriva nekoliko opasnosti:

  1. Truje travu i ostale biljke
  2. Može sadržavati neke oblike crva
  3. Prenosi i ljudske bolesti
  4. Zagađuje vodu

Pseći izmet nije gnojivo

S jedne strane, kravlji izmet je jedan od najstarijih i vrlo učinkovitih gnojiva, dok pseći nije. Krave su biljojedi i njihov izmet je organsko gnojivo koje je pogodno za sve vrste biljaka.

Baš kao što ne biste trebali bacati mesne proizvode u kantu za kompost, tako ni pseći izmet jer je siromašan kao gnojivo. Zapravo, prilično je otrovan za biljke. Pseći izmet je izrazito kiseli i uništit će travu. Ako ga stavljate u svoj vrt (da, ljudi pokušavaju ovo!) mogu zagaditi vaše voće i povrće štetnim bakterijama, prenosi pethelpful

Pseći izmet nosi razne bolesti

Naravno, može sadržavati crve. Ukoliko vaš pas dođe u doticaj s izmetom drugog psa koje u sebi ima jajašca crva, može se zaraziti. Izmet može sadržavati i ljudske infekcije, uključujući i opake parazite. Između ostalog, pseći izmet može sadržavati:

  • Giardiju
  • Salmonelu
  • Leptospirozu
  • Escherichiju coli
  • Parvo virus
  • Okrugle crve

Čak je do 23 milijuna koliformnih bakterija po gramu psećeg izmeta!

Očistite za svojim psom

Sljedeći put kada odvedete svog psa u šetnju, ne zaboravite uzeti vrećicu za skupljanje izmeta. Postoje razne torbice za vrećice, pa i one koje se prikače na povodac.

Vrećice za pseći izmet | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook

Obaveza svakog vlasnika je da očisti iza svog psa, baš kao što je obvezno godišnje cijepljenje protiv bjesnoće. Čišćenje izmeta iza svog psa je i jednostavan način da se spriječe bolesti i da održite svoju zajednicu čišćom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message