Viral

Komentari 5

Ova faca vas podsjeća na Sida iz Ledenog doba? Ali radi se o vrsti čak 600 puta bržoj od ljenivca!

Ova faca vas podsjeća na Sida iz Ledenog doba? Ali radi se o vrsti čak 600 puta bržoj od ljenivca!

Mali engleski hrt ili vipet, kao i njegovi veći rođaci, silno je brza pasmina, može trčati 56 kilometara na sat. Pa ipak, jedna mlada ženka u Zagrebu izrazom lica je podsjetila na presporog ljenivca iz Ledenoga doba...

Valery je otmjena i nježna ženka malog engleskog hrta, znanog i kao vipet. Premda je to harmonična i vrlo elegantna pasmina, izrazito aristokratskog držanja, Valery je u jednom trenutku izrazom lica silno podsjetila na šašavog ljenivca Sida iz Ledenog doba.

Njezina vlasnica Iva Raič je stigla snimiti taj izraz, a fotografija je začas postala viralni hit na društvenim mrežama.

Valery se punim imenom zove Mangry's Black Majesty, došla je na svijet u Zagrebu i u vlasništvu je znanih uzgajivača i vrsnih poznavatelja pasa Ive Raič i Marka Ljutića.

Ljenivci i vipeti, naravno, nemaju ništa zajedničko. Vipeti su izuzetno brzi, baš kao i njihovi mnogo veći rođaci hrtovi.

Mogu trčati i više od 50 kilometara na sat, dok ljenivci- a Sid iz Ledenog doba bio je davni predak ovih životinja koje danas nastanjuju Latinsku Ameriku- prođu tek metar i pol za jednu minutu.

Osim brzine, naravno, razlikuju se i po mnoštvu drugih osobina. Vipeti, kao što to ponosno pokazuje Valery, imaju savršen škarasti zagriz, što znači da gornji zubi preklapaju donje.

Lenjivci se, pak, ubrajaju u porodicu krezubica, a očnjaci im rastu cijeloga života.

Imaju i neobično duge prednje šape na kojima su podlaktice još i duže od nadlaktica te divovske kandže koje koriste da bi se polako penjali po drveću.

Doduše, s ljenivcima je mnogo manje brige oko šetnje. Veliku nuždu obavljaju samo jednom tjedno, ali im je zato nužno stablo za koje se drže. I tako satima... 

Ujesen prošle godine prvi par ljenivaca stigao je u zagrebački zoološki vrt. Ennio i Matilda su dvoprstim ljenivci, pripadnicima najveće vrste ljenivaca na svijetu.