Viral

Komentari 5

Ovo je priča o tri praščića, kravi Šaravi i njezinom teletu Borni

Ovo je priča o tri praščića, kravi Šaravi i njezinom teletu Borni

U napola srušenoj štali blizu Petrinje ostala je krava koja se trebala oteliti. Nju i tri praščića, predviđene za klanje, otkupili su volonteri Udruge Farmica iz Našica i pružili im sigurno utočište...

Nakon razornog potresa, koji je krajem prošle godine pogodio području Banovine, u selu Župić nedaleko Petrinje u napola srušenoj šali ostala je još jedna krava Šarava, koja se trebala oteliti. Čim je informacija stigla do volontera našičke Udruge Farmica i osječke udruge Pobjeda, Caddyjem i konjičkom prikolicom krenuli su put razrušenog kraja kako bi joj pružili utočište.

POGLEDAJTE VIDEO:

Predsjednica udruge Farmica Ivana Varkonji kaže kako tada nisu znali da u istom domaćinstvu žive i tri praščića. Riječ je o sestrama Beli, Luni i Lajki.

- Kad smo stigli na razrušeno imanje prvo smo u štali ugledali Šaravu, a iza ćoška su ubrzo provirila tri para okica. Od djeda koji im je bio vlasnik saznali smo da su predviđene za klanje pa smo ga nagovorili da nam sve životinje proda - priča Ivana.

Nakon što je djed pristao, za kravu i tri praščića platili su mu 12.500 kuna, a trošak su kasnije pokrili donacijama građana koji prate njihov rad.

- Praščiće smo stavili u Caddy, a Šaravu u prikolicu. Djed koji je sa Šaravom proveo proteklih osam godina na rastanku je plakao i jedva se od nje oprostio. Svima nam je u tom trenutku bila knedla u grlu, ali druge opcije nije bilo. Malo jači potres srušio bi na nju ono što je od štale ostalo - kaže Ivana.

Iako su volonteri udruge strahovali da će se Šarava oteliti na putu do Našica, srećom sve je dobro prošlo. Kad su novi stanovnici stigli na imanje udruge u Našicama svima je laknulo. Na 35.000 kvadrata tri sestrice i krava brzo su se udomaćile. U subotu 16. siječnja, baš kako je bivši njezin vlasnik rekao, Šarava je na svijet donijela svoje mlado, koji je dobio ime Borna.

- Prije nego što se Šarava otelila bili smo uzbuđeni. Veterinari i mi bili smo pripravni za asistenciju, ali ona je sve sama odradila - ističe Ivana.

Napominje kako je Šarava brižna majka, koja svoje mlado maksimalno štiti, dok praščići veselo trčkaraju i ruju po zemlji diljem našičkog imanja.

- Šarava samo nas koje zna pušta blizu i obliže nam ruku, ali ako se Borna slučajno oglasi odmah se zaleti do njega gdje god bio - ističe Ivana.

Plan udruge Farmica je za kravu i mladog bika ograditi 12.000 kvadrata i napraviti veliku i čvrstu nastambu. Zato im je potrebna pomoć dobrih ljudi. Svi koji žele mogu pomoći donacijama građevinskog materijala, greda, daski, armaturne mreže, betona, crijepa, ali i hrane za životinje. Udruga Farmica zbrinjava i udomljava napuštene, zlostavljane i ranjene životinje. Trenutno ih je stotinjak. Uz Šaravu, Bornu, Belu, Lunu i Lajku tu su dom našli i brojni psi, mačke, koze, magarac, kokoši, patke.

- Sve domaće životinje kod nas ostaju do prirodne smrti i one se ne udomljavaju - napominje čelnica udruge Farmica.

Svoje donacije možete im odnijeti na adresu: Vinogradska 1, 31500 Našice. IBAN možete naći na Facebook stranici.