Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Ovo vam je bombardirana kuća: Bolesna igračka zgrozila ljude

Britanska javnost, vojni veterani, pa čak i članovi parlamenta izrazili su zgražanje zbog nove igračke koju je na tržište lansirala britanska tvornica igračaka 'Airfix'.

12 komentara

Najnovija igračka koju je britanski Airfax izbacio na tržište je, kako sami opisuju, 'model tipične prizemnice u Afganistanu koja se koristi za život ili za skladištenje'. Posebnu joj pak vjernost, navode, daju srušeni zidovi. 

Izravna je to referenca na ratno stanje u Afganistanu i desetke tisuća kuća srušenih ili oštećenih u bombardiranjima. Paket dolazi u nekoliko varijanti, a cijena mu je oko tristotinjak kuna. 

Igračka je zgrozila britansku javnost, a uz nju se može kupiti i nekoliko modela vojnih zrakoplova koji su korišteni u bombardiranjima Afganistana. 

Samo 2017. godine u Afganistanu je poginulo 3,438, a ozlijeđeno 7,015 Afganistanaca. 

- Ovaj se sukob nije dogodio u dalekoj prošlosti, on se događa i danas. Civilno stanovništvo i dalje umire u bombardiranjima svakoga dana, a britanske snage i dalje pokušavaju zaustaviti krvoproliće. Mislim da je lansiranje ove igračke neosjetljivo te da se njom trivijalizira trauma svakodnevnog života u Afganistanu, izjavila je Madeleine Moon, članica britanskog Odbora za obranu. 

- Kada sam vidio igračku, nisam mogao vjerovati. Svi koji su vidjeli horore rata nikada ne bi poželjeli da im se djeca igraju s takvom igračkom. To je bolesno, zaključio je jedan britanski vojnik, piše Daily Mail

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message