Obavijesti

Viral

Komentari 0

Pokrenuta kampanja za poticanje medijske pismenosti

Pokrenuta kampanja za poticanje medijske pismenosti
1

Cilj ovog projekta je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti, osnažiti građane, posebice djecu i mlade za kritičko promišljanje medijskih sadržaja i pružiti podršku odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

VIDEO

“Znate li prepoznati lažnu vijest? Provjerite prije nego podijelite. Iskustva u virtualnom svijetu su stvarna. Grubi komenatri pojačavaju nesigurnost i strah. Pazimo jedni na druge i na društvenim mrežama. Zastanite, provjerite i tek onda dijelite!”

Ovo su neke od poruka iz kampanje za poticanje medijske pismenosti i sprječavanja širenja neprovjerenih informacija i dezinformacija, koju su ovih dana pokrenuli Agencija za elektroničke medije i UNICEF.

Vještine medijske pismenosti u ovo krizno vrijeme osobito su važne, jer građanima mogu pomoći da pronađu relevante i vjerodostojne informacije, da prepoznaju lažne vijesti i da se zaštite od utjecaja brojnih neprovjerenih informacija i dezinformacija koje prate pandemiju koronavirusa. Također, te vještine podrazumijevaju i odgovorno dijeljenje provjernih informacija na društvenim mrežama i aplikacijama za komunikaciju. Problem je i senzacionalistički pristup nekih medija u izvještavanju o širenju koronavirusa, što je također važno prepoznati i zadržati kritički odmak. Uz to, budući da mnoga djeca i mladi, kao i odrasli, u ovom razdoblju provode čak i više vremena nego inače uz različite sadržaje na internetu, društvenim mrežama i platformama za razmjenu videozapisa, kao i komunicirajući putem aplikacija za dopisivanje, važno je pažnju posvetiti sigurnom i odgovornom korištenju interneta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Provjerene informacije i korisne savjete za nošenje s tim aktualnim izazovima donosi portal medijskapismenost.hr, koji su još 2016. pokrenuli Agencija za elektroničke medije i UNICEF. Još jedan njihov zajednički veliki projekt su Dani medijske pismenosti, koji se ove godine održavaju 3. put, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj ovog projekta je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti, osnažiti građane, posebice djecu i mlade za kritičko promišljanje medijskih sadržaja i pružiti podršku odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje. Dani medijske pismenosti ujedno su platforma za suradnju različitih dionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti.

Prošle godine u sklopu 2. Dana medijske pismenosti održano je više od 273 predavanja, radionica i filmskih projekcija u 90 gradova i mjesta diljem Hrvatske. U tim je događanjima sudjelovalo više od 16 tisuća osoba, od toga 13 tisuća djece i mladih – dvostruko više nego godinu ranije. Uz to, 11 medijskih kuća u 6 hrvatskih gradova ugostilo je gotovo tisuću školaraca na radionicama “Djeca upoznaju medije”.

Zbog mjera zaštite od koronavirusa većina planiranih događaja ove je godine odgođena i održat će se u predstojećim mjesecima, kada to bude moguće, a do tada se sve aktivnosti odvijaju na daljinu.

Na portalu medijskapismenost.hr dostupni su za preuzimanje brojni obrazovni materijali razvijeni u sklopu Dana medijske pismenosti, a objavljuju se i novi. Na temelju njih mogu se organizirati online radionice, odnosno satovi medijske pismenosti za djecu vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, što neki odgojitelji i nastavnici već rade. Dostupni su i materijali namijenjeni roditeljima i skrbnicima, kako bi svojoj djeci mogli pružiti potrebno vodstvo i podršku u korištenju medija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.
Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"

Pretplatnici tiskanog izadnja 24sata u ponedjeljak 22. 4. imat će priliku osvojiti vrećicu za reciklažu.