Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Prokletstvo? Našli izgubljeni grad, ali i misterioznu bolest

Douglas Preston i tim istraživača krenuli su u potragu za legendarnim Gradom boga majmuna, o kojemu se i danas vrlo malo zna. Slučajno ili ne, u prokletom gradu su se zarazili

Foto: Screenshot/CBC news
17 komentara

Autor bestsellera Douglas Preston tvrdi ne vjeruje u prokletstva, ali slučajno ili ne, upravo je on 'zaradio' misterioznu bolest tijekom potrage za izgubljenim gradom skrivenim u duboko prašumi.

Njegova avantura počela je Mosquitiji, koja se proteže na 20.000 milja površine Hondurasa i Nikaragve. Preston se zajedno s grupom istraživača i arheologa uputio u potragu za izgubljenim gradom, piše CBS News.

Legenda kaže da je nekada, skriven duboko u planinama, postojao grad sagrađen od bijelog kamena, a vizurom je dominirao divovski kip majmuna. Njegovi su stanovnici bili toliko bogati da su jeli sa zlatnih tanjura (ili im zlato jednostavno nije predstavljalo nikakvu vrijednost), a svojevrsni je procvat grad doživio tijekom španjolske konkvistadorske invazije kada su u njemu svoje utočište pronašle izbjeglice iz svih krajeva Središnje Amerike. 

Zovu ga "Gradom boga majmuna" ili "Bijelim gradom" (izvorno La Ciudad Blanca), a  prema legendi pogodila ga je serija katastrofa. Svi stanovnici, vjerujući da je grad proklet jer su se bogovi naljutili na njih, izbjegli su iz grada ostavivši silno bogatstvo.

Foto: Screenshot/CBC news

Legenda kaže da se iz ovog zemaljskog raja nitko nikada nije vratio. No to nije zastrašilo brojne istraživače i lovce na blago koji tragaju za "Gradom boga majmuna" još od kada ga je osvajač Hernando Cortes spomenuo 1526. u pismu španjolskom kralju Karlu V.

Najbliže je tom gradu, koji u svojim riznicama, navodno, još uvijek čuva neprocjenjive količine zlata i raznih artefakata, došao ekscentrični arheolog Theodore Morde davne 1939. godine, a sa svoje je slavne ekspedicije donio tisuće raznih predmeta. Ipak, kako bi sačuvao ove prekrasne ruševine od pljačkaša, zakleo se kako nikome nikada neće otkriti njegovu pravu lokaciju, a tu je tajnu ponio sa sobom u grob.

Douglas Preston, zajedno sa Steveom Elkinsom upustio se u avanturu života tragajući za ovim tajanstvenim gradom. Uz njih je bio i filmaš Bill Benenson koji je dokumentirao cijelu pustolovinu, te financirao milijunski projekt.

Foto: Screenshot/CBC news

Za razliku od prethodnika, oni su imali na svojoj strani imali naprednu LIDAR tehnologiju (analizama i mjerenjima iz zraka probijaju se slojevi guste šume i mapira samo tlo). Nakon što su preletjeli cijelo područje Mosquitie i "snimili" ga laserima, skupljene podatke projicirali su u trodimenzionalnu digitalnu mapu na kojoj su jasno vidljive umjetno napravljene ravni opkoljene izbočinama koje nalikuju piramidama.

- Znali smo da smo pronašli drevni grad. No što se u njemu nalazilo, to su tek arheolozi trebali utvrditi - kazao je Elkins.

Pune tri godine planiran je put u samo srce prašume. Tim kojem se priključio i arheolog Chris Fisher, otkrio je izrezbareno kamenje i vrijedne artefakte, za koje vjeruju da datiraju iz 16. stoljeća i da su pripadali stanovnicima "Grada boga majmuna".

Dio plemena nije blagonaklono gledao na potez predsjednika Hondurasa, koji je prvi artefakt osobno uklonio s mjesta nalazišta. Oni smatraju da je to mjesto sveto i da ga treba ostaviti na miru.

Foto: Screenshot/CBC news

Mjesecima nakon što je ekspedicija završila, Preston je primijetio ugriz koji nikako nije mogao zarasti. Isto je primijetio i Fisher. Liječnici su utvrdili da je riječ o parazitskoj bolesti lišmanijaza, koja dovodi do truljenja dijelova ljudskog tijela.

Kožno oboljenje lišmanijazu uzrokuje parazit koji ulazi u krvotok, a koji se prenosi preko ujeda pješčane mušice. Bolest dovodi do užasnih otvorenih rana, raspadanja slojeva kože i mekog tkiva.

Foto: Screenshot/CBC news

Lišmeniozne promjene obično zacijele spontano nakon nekoliko mjeseci, no mogu i trajati godinama. Iza njih ostaje uvučeni ožiljak nalik na opeklinu. 

Elkins i Benenson su se uspjeli izvući bez zaraze, ali većina tima nije bila te sreće i morala je kasnije na liječenje.

Preston kaže da je za povratak u džunglu trenutno preopasno i da će potraga za bogom majmuna ipak pričekati još neko vrijeme.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message