Viral

Komentari 3

Lagotto romagnolo Orca pokorila najstariju izložbu pasa Crufts

Prvog dana najveće i najstarije izložbe pasa na svijetu titulu najljepše osvojila Orca iz Rijeke

U Birminghamu se od četvrtka održava legendarni i jubilarni 150. Crufts, izložba pasa na kojoj su već prvog dana briljirali psi iz Hrvatske. Među 20.000 pasa iz naše su zemlje kvalificirana i prijavljena 23 ljepotana

U Birminghamu se od četvrtka održava 150. Crufts, najstarija i najveća izložba pasa na svijetu, pravi pseći spektakl koji se s punim pravom može nazvati i kraljevskim. Godinama je održavan pod patronatom pokojne kraljice Elizabete, a ove godine su na njemu kvalificirana i prijavljena i 23 psa iz Hrvatske. Već prvog dana izložbe, kada su se natjecali svi lovački psi osim goniča, u skupini koja se naziva Gundogs (klasifikacija pasmina u Engleskoj je ponešto drukčija nego u ostatku Europe i svijeta), psi hrvatskih vlasnika i uzgajivača pobrali su najveće nagrade! Fantastičan je to uspjeh, a s obzirom na broj prijavljenih pasa može se s priličnom sigurnošću reći da nema uspješnije zemlje od Hrvatske na ovom događaju nevjerojatne tradicije.

Crufts je u svijetu pasa isto što i Wimbledon u svijetu tenisa (pa i mnogo, mnogo više), a isti čovjek ih je prije više od 150 godina i utemeljio i osmislio. Prvog dana izložbi u Birminghamu pobijedila je ženka romanjanskog psa za vodu ili lagotto romagnolo Orca, koju je uzgojila naša Riječanka Sabina Zdunić Šinković. Orcu je vodio hendler Javier Gonzalez Mendikote, Španjolac koji već godinama živi u Hrvatskoj i kojega mnogi s pravom smatraju najboljim hendlerom izložbenih pasa na svijetu. Javier se minuciozno brine i o Orcinoj "frizuri", tako da ta impresivna ženka doista osvaja svojim izgledom, ali i karakterom, uvijek raspoložena za pokazivanje, uzdignutog repa kojim veselo maše u svakoj prigodi. 


Iako su psi hrvatskih uzgajivača do sada osvajali i velike europske izložbe (dalmatinski pas Dudu, uzgajivačice Željke Halper Dražić, proglašen je najljepšim od 15.500 pasa na Europskoj izložbi u Varšavi 2018.), Orcu se sada može smatrati najuspješnijim izložbenim psom u povijesti hrvatske kinologije. Ta je kujica proteklih godina bila izlagana i u SAD-u, gdje je osvajala najveće izložbe i više godina zaredom bila najuspješniji izložbeni pas na američkome kontinentu, a njenim smo uspjesima prvi pisali u 24sata još prije tri godine.

Orca je na Cruftsu 2019. već bila na postolju u istoj skupini, ali tada joj je prvo mjesto izmaklo za dlaku. Orcu ćemo dakle sigurno gledati u finalu u nedjelju, live prijenos s Cruftsa se može jednostavno pratiti na Youtubeu, a najveće engleske televizijske postaje kao što je Channel 4 čitavoga dana emitiraju priloge s te izložbe i ugošćuju sudionike u svom studiju, pa su i o Orcinu uspjehu neposredno nakon pobjede govorili njen suvlasnik Ante Lučin i hendler Javier Mendikote.
Svakako valja spomenuti da je u finalu gundog skupine uz Orcu bio još jedan pas iz Hrvatske koji je proglašen najljepšim od svoje pasmine, i to također iz Rijeke, to je bio klamber španijel vlasnice Maje Bubalo. U istoj pasmini tokom dana titule su u različitim klasama osvajali i psi uzgajivačice Lane Levai iz Zaprešića, što je izuzetno postignuće jer ispada da psi autohtone engleske pasmine hrvatskih uzgajivača ili vlasnika dominiraju na najvećoj izložbi u Engleskoj. Istog dana je titulu u jakoj klasi osvojio i ravnodlaki retriver naših suvlasnica Marijane Račić i Ane Weber. U petak su na rasporedu pastirske i ovčarske pasmine, u subotu terijeri, goniči i hrtovi, a u nedjelju, prije velikog finala, psi za pratnju.

POGLEDAJTE VIDEO: PIKULE, ŠPEKULE, FRANJE...KAKO IH VI ZOVETE?