Viral

Komentari 13

Pseća senzacija: Hrvatska Orca u velikom stilu osvojila Ameriku

Pseća senzacija: Hrvatska Orca u velikom stilu osvojila Ameriku

Ženka pasmine lagotto romagnolo, uzgojena u Hrvatskoj, osvojila je prvo mjesto u grupi sportskih pasa na najprestižnijoj izložbi u SAD-u, elitnom AKC National Championshipu, održanom na Floridi

 

Orca, ženka romanjanskog psa za vodu, pasmine poznatije kao lagotto romagnolo, koju je u Rijeci uzgojila Sabina Zdunić Šinković, osvojila je prvo mjesto u grupi sportskih pasa na najvažnijoj izložbi pasa u SAD-u!

Pogledajte galeriju

Vrlo rijetko se događa da na AKC National Championshipu, kako je puni naziv ovog elitnog i najprestižnijeg psećeg događaja, koji se jednom godišnje održava u Orlandu na Floridi, pobjeđuju psi koji stignu iz drugih zemalja, a nikad se u povijesti još nije dogodilo da pobjednik jedne čitave skupine pasa bude pas iz Hrvatske.

Po prvi put je to i pas ove jedinstvene i izvorno talijanske pasmine, koju neki zbog njihovih tajnih vještina zovu i psima tartufarima. 
Orca, punim imenom Kan Trace Very Cheeky Chic, već je slavno ime u svijetu čistokrvnih pasa i najvećih svjetskih izložbi.

Zapravo, tog psa se u stručnim kinološkim glasilima s punim pravom naziva superstarom. Na Cruftsu, najvećoj i najstarijoj izložbi na svijetu, u engleskom Birminghamu, u ožujku je bila proglašena drugom najljepšom od svih pasmina koje Englezi klasificiraju u Gun Dog skupinu, dakle među pse koji služe kao lovački psi (i engleska se klasifikacija pasmina, pak, razlikuje od klasifikacije Svjetske kinološke organizacije a i od podjele pasmina američkog udruženja AKC). 
Ranije je Orca blistala i u Zagrebu krajem prošle godine, kada je proglašena naljepšim psom svih izložbi koje su se krajem studenoga održale u glavnom gradu, a u nizu izložbi na kojima je proglašavana najljepšom od svih pasa (najljepša od svih pasa na ukupno 22 izložbe na europskom kontinentu!) bile su i tri nedavno održane u SAD-u.

Pogledajte video: Orca proglašena najljepšom od 41:11 do 43:46

U SAD-u Orca boravi posljednja četiri mjeseca i u tako je kratkom vremenu postala najuspješnijim lagotom u SAD-u. Razmjere ovog uspjeha možda su jasnije ako se kaže da je američka kinološka organizacija AKC nemjerljivo utjecajnija, bogatija i organiziranija od evropskog i svjetskog pandana FCI-a u čijem sustavu djeluje i Hrvatski kinološki savez ili engleskog Kennel Cluba.

Ove je godine AKC, na primjer, potpisao trogodišnji ugovor s najmoćnijom američkom sportskom tv-mrežom ESPN kojim im prodaju prava na korištenje odabranih sadržaja i prijenosa događaja na njihovim digitalnim platformama, a s mrežom ABC su sklopili trogodišnji ugovor o prodaji trosatnog prijenosa finala ove izložbe u Orlandu!

Vlasnici ženke čiji su uspjeh u prijenosu uživo hvalospjevima komentirali i američki novinari, uz uzgajivačicu Sabinu Zdunić-Šinković su i Victor Malzoni Jr iz Kalifornije te naš hendler ali i organizator slavnih splitskih izložbi pasa Ante Lučin. Valja reći da je i drugi lagotto iz hrvatske Kan Trace uzgajivačnice na istoj izložbi proglašen najljepšim mužjakom u pasmini, vlasnice Jill Armstrong iz Kalifornije.

Sabina Zdunić Šinković je poslije ovog spektakularnog uspjeha o svemu rekla:

- Orca je već osvojila mnoga srca u Europi, pa ne može ni Amerika ostati ravnodušna prema njenom šarmu. No, ta pobjeda nije značajna samo za ovu pasminu, već i za cjelokupnu hrvatsku kinologiju!

Može se, dakle, slobodno reći da je Orca iz Hrvatske u ovome trenu jedan od najljepših pasa na svijetu!