Obavijesti

Viral

Komentari 15

Pseća senzacija: Hrvatska Orca u velikom stilu osvojila Ameriku

Pseća senzacija: Hrvatska Orca u velikom stilu osvojila Ameriku

Ženka pasmine lagotto romagnolo, uzgojena u Hrvatskoj, osvojila je prvo mjesto u grupi sportskih pasa na najprestižnijoj izložbi u SAD-u, elitnom AKC National Championshipu, održanom na Floridi

VIDEO

 

Orca, ženka romanjanskog psa za vodu, pasmine poznatije kao lagotto romagnolo, koju je u Rijeci uzgojila Sabina Zdunić Šinković, osvojila je prvo mjesto u grupi sportskih pasa na najvažnijoj izložbi pasa u SAD-u!

Pogledajte galeriju

6

Vrlo rijetko se događa da na AKC National Championshipu, kako je puni naziv ovog elitnog i najprestižnijeg psećeg događaja, koji se jednom godišnje održava u Orlandu na Floridi, pobjeđuju psi koji stignu iz drugih zemalja, a nikad se u povijesti još nije dogodilo da pobjednik jedne čitave skupine pasa bude pas iz Hrvatske.

Po prvi put je to i pas ove jedinstvene i izvorno talijanske pasmine, koju neki zbog njihovih tajnih vještina zovu i psima tartufarima. 
Orca, punim imenom Kan Trace Very Cheeky Chic, već je slavno ime u svijetu čistokrvnih pasa i najvećih svjetskih izložbi.

Zapravo, tog psa se u stručnim kinološkim glasilima s punim pravom naziva superstarom. Na Cruftsu, najvećoj i najstarijoj izložbi na svijetu, u engleskom Birminghamu, u ožujku je bila proglašena drugom najljepšom od svih pasmina koje Englezi klasificiraju u Gun Dog skupinu, dakle među pse koji služe kao lovački psi (i engleska se klasifikacija pasmina, pak, razlikuje od klasifikacije Svjetske kinološke organizacije a i od podjele pasmina američkog udruženja AKC). 
Ranije je Orca blistala i u Zagrebu krajem prošle godine, kada je proglašena naljepšim psom svih izložbi koje su se krajem studenoga održale u glavnom gradu, a u nizu izložbi na kojima je proglašavana najljepšom od svih pasa (najljepša od svih pasa na ukupno 22 izložbe na europskom kontinentu!) bile su i tri nedavno održane u SAD-u.

Pogledajte video: Orca proglašena najljepšom od 41:11 do 43:46

U SAD-u Orca boravi posljednja četiri mjeseca i u tako je kratkom vremenu postala najuspješnijim lagotom u SAD-u. Razmjere ovog uspjeha možda su jasnije ako se kaže da je američka kinološka organizacija AKC nemjerljivo utjecajnija, bogatija i organiziranija od evropskog i svjetskog pandana FCI-a u čijem sustavu djeluje i Hrvatski kinološki savez ili engleskog Kennel Cluba.

Ove je godine AKC, na primjer, potpisao trogodišnji ugovor s najmoćnijom američkom sportskom tv-mrežom ESPN kojim im prodaju prava na korištenje odabranih sadržaja i prijenosa događaja na njihovim digitalnim platformama, a s mrežom ABC su sklopili trogodišnji ugovor o prodaji trosatnog prijenosa finala ove izložbe u Orlandu!

Vlasnici ženke čiji su uspjeh u prijenosu uživo hvalospjevima komentirali i američki novinari, uz uzgajivačicu Sabinu Zdunić-Šinković su i Victor Malzoni Jr iz Kalifornije te naš hendler ali i organizator slavnih splitskih izložbi pasa Ante Lučin. Valja reći da je i drugi lagotto iz hrvatske Kan Trace uzgajivačnice na istoj izložbi proglašen najljepšim mužjakom u pasmini, vlasnice Jill Armstrong iz Kalifornije.

Sabina Zdunić Šinković je poslije ovog spektakularnog uspjeha o svemu rekla:

- Orca je već osvojila mnoga srca u Europi, pa ne može ni Amerika ostati ravnodušna prema njenom šarmu. No, ta pobjeda nije značajna samo za ovu pasminu, već i za cjelokupnu hrvatsku kinologiju!

Može se, dakle, slobodno reći da je Orca iz Hrvatske u ovome trenu jedan od najljepših pasa na svijetu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka
VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.