Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Samo da sve blješti: Ako ovako okitite auto, ne gine vam kazna

Nailazimo na sve više fotografija auta koje njihovi vlasnici ukrašavaju lampicama. Istražili smo je li ovakva božićna akcija kažnjiva te doznali da ne samo da je kažnjiva već je i zabranjena

Foto: Facebook (Prometne zgode i nezgode)
15 komentara

Ja stavim jednu lampicu, zaustave me i napišu kaznu, pošalju me na izvanredni tehnički... Ovaj okiti auto kao da kiti bor i tako se može voziti, toga nema niđe, upravo je ovo bio komentar jednog čitatelja zbog kojeg smo malo istražili fenomen ukrašavanja automobila božićnim lampicama jer fotografije istih sve češće vidimo na društvenim mrežama.

POGLEDAJTE VIDEO

Tako smo laganom pretragom naišli na božićne 'primjerke' iz Požege, Splita, Zagreba i naravno, okićenog taksija iz Osijeka koji je u svom gradu već legendaran. Neki se s lampicama na automobilima i voze, što i nije najbolji odabir za sigurnost na cesti.

Na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode pronašli smo još par, a ljudima se većinom sviđa ideja kićenja auta lampicama te komentiraju kako bi isto mogli sami napraviti na svom vozilu.

Upravo zbog njih smo kontaktirali HAK i stanice za tehnički pregled za komentar, no oni su nas preusmjeravali na policiju. Zanimalo nas je je li vožnja s lampicama kažnjiva i ako da, kakve su kazne.

- Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, propisani uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju na motornim i priključnim vozilima i da, osim navedenih propisanih uređaja, na motornim i priključnim vozilima ne smiju biti postavljeni drugi uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju.
 
U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, navedeni prekršaji opisani su u članku 42. stavku 1.i 3, gdje je propisano da na vozilima ne smiju biti postavljeni nikakvi drugi uređaji za osvjetljavanje, označavanje i davanje svjetlosnih znakova, osim onih propisanih posebnim propisom, a istim Zakonom je propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kazniti za prekršaj vozač vozila koje je opremljeno suprotno odredbama ovoga članka.  

Holiday woes BEZ STRESA Raspetljajte božićne lampice u 6 koraka bez živčanog sloma
 
U 2018. godini evidentirana su ukupno 52 prekršaja, a 2019. godine 26 prekršaja. Navedeni broj nije nužno vezan za počinjenje prekršaja iz stavka 3. istog članka jer se ista kaznena odredba primjenjuje i vezano za kršenje odredbe stavka 1. istog članka u kojem se navodi da vozila ne smiju na prednjoj strani imati svjetlosne, svjetlosno signalne ili reflektirajuće uređaje ili tvari koje daju svjetlo u boji (plava svjetla i sl.), a na stražnjoj strani, uređaje ili tvari koje daju bijelo svjetlo
- službeni je odgovor policije.
 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message