Obavijesti

Viral

Komentari 15

Samo da šljašti: Voze okićene aute, iako mogu dobiti kaznu!

Samo da sve blješti: Ako ovako okitite auto, ne gine vam kazna
1

Nailazimo na sve više fotografija auta koje njihovi vlasnici ukrašavaju lampicama. Istražili smo je li ovakva božićna akcija kažnjiva te doznali da ne samo da je kažnjiva već je i zabranjena

VIDEO

Ja stavim jednu lampicu, zaustave me i napišu kaznu, pošalju me na izvanredni tehnički... Ovaj okiti auto kao da kiti bor i tako se može voziti, toga nema niđe, upravo je ovo bio komentar jednog čitatelja zbog kojeg smo malo istražili fenomen ukrašavanja automobila božićnim lampicama jer fotografije istih sve češće vidimo na društvenim mrežama.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:20

Tako smo laganom pretragom naišli na božićne 'primjerke' iz Požege, Splita, Zagreba i naravno, okićenog taksija iz Osijeka koji je u svom gradu već legendaran. Neki se s lampicama na automobilima i voze, što i nije najbolji odabir za sigurnost na cesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:19

Na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode pronašli smo još par, a ljudima se većinom sviđa ideja kićenja auta lampicama te komentiraju kako bi isto mogli sami napraviti na svom vozilu.

Upravo zbog njih smo kontaktirali HAK i stanice za tehnički pregled za komentar, no oni su nas preusmjeravali na policiju. Zanimalo nas je je li vožnja s lampicama kažnjiva i ako da, kakve su kazne.

- Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, propisani uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju na motornim i priključnim vozilima i da, osim navedenih propisanih uređaja, na motornim i priključnim vozilima ne smiju biti postavljeni drugi uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju.
 
U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, navedeni prekršaji opisani su u članku 42. stavku 1.i 3, gdje je propisano da na vozilima ne smiju biti postavljeni nikakvi drugi uređaji za osvjetljavanje, označavanje i davanje svjetlosnih znakova, osim onih propisanih posebnim propisom, a istim Zakonom je propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kazniti za prekršaj vozač vozila koje je opremljeno suprotno odredbama ovoga članka.  

Raspetljajte božićne lampice u 6 koraka bez živčanog sloma
Raspetljajte božićne lampice u 6 koraka bez živčanog sloma

- službeni je odgovor policije.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

FOTO Konačno našli krivca za prometni krkljanac u Solinu! Ali kvako da se čovjek na njih ljuti?
'IMAJU PREDNOST'

FOTO Konačno našli krivca za prometni krkljanac u Solinu! Ali kvako da se čovjek na njih ljuti?

Uobičajene gužve u Solinu: Gužve u svim smjerovima, stoji u opisu fotografije na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode

Ambiciozna Australka: 'Ove ću godine spavati s 365 frajera. U 2025.  želim da ih bude 600...'
'NE OSUĐUJTE ME'

Ambiciozna Australka: 'Ove ću godine spavati s 365 frajera. U 2025. želim da ih bude 600...'

On je odan, nježan, ne osuđuje, smiješan je, ima slične interese kao i ja, samouvjeren je, ali nikako bahat, opisuje Australka svojeg idealnog muškaraca...
Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi
POGLEDAJTE VIDEO

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi

Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini...