Obavijesti

Viral

Komentari 37

Šime, zvijer od 30 tona. Kitu u Velebitskom kanalu stigao je prijatelj: 'Nešto ih drži ovdje'

Šime, zvijer od 30 tona. Kitu u Velebitskom kanalu stigao je prijatelj: 'Nešto ih drži ovdje'
3

Fantastične snimke dronom iz zraka snimili su blizu Zadra Grgur Pleslić i njegov Institut Plavi svijet. Jadranom ‘krstare’ dva kita, imaju svaki 15 metara

VIDEO

Dva kita, a možda i tri, došla su na ‘godišnji odmor’ u Hrvatsku. Na granici ih nitko nije zaustavljao pa ne znamo koje su točno nacionalnosti, ali ono što se pouzdano može reći jest da pripadaju vrsti koja se jednostavno naziva - veliki kit. Svaki teži po tridesetak tona, a dugi su čitavih petnaest metara.

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

Zadnje dane ljeta provode sunčajući bijele trbuhe. Igraju se s brodicama, ćaskaju ispuštajući prepoznatljive zvukove, a kad se umore degustiraju naše domaće, autohtone zooplanktonske račiće. I ponešto sitnih lokardi, papalina, što već bude taj dan na akciji u podvodnoj ribarnici.

A onda krenu u obilazak obale. Putuju u svom aranžmanu, nisu nasjeli na preskupe fish-piknik izlete.

A nerijetko se i razdvoje. Jedan želi ići vidjeti Opatiju, drugog više zanima Mali Lošinj i nema tu svađe. Dok je jedan, nazovimo ga Šime za potrebe teksta, ovaj vikend snimljen u Velebitskom kanalu, Vanja je zabilježen (ili zabilježena) između Vira i Molata.

Kretanje kitova uredno evidentira Institut Plavi svijet. Razgovarali smo s Grgurom Pleslićem, direktorom tog znanstvenog programa.

Snimke iz zraka: Pronašli još jednog velikog kita u Jadranu
Snimke iz zraka: Pronašli još jednog velikog kita u Jadranu

- Sredinom kolovoza bili su na terenu u Velebitskom kanalu gdje smo snimali jednog, a onda smo počeli dobivati masovne dojave da se drugi kit nalazi na Kvarneru, između Krka i Opatije. Tada smo znali da su minimalno dva - kaže nam Pleslić i mi smo se odmah obradovali. Znači li to da bismo u Jadranu uskoro mogli imati obitelj kitova?

- Ova dva su već odrasle životinje, oni su veliki, djeluju da su u dobrom fizičkom stanju - kaže Pleslić.

Pokretanje videa...

Kitovi u Jadranu 01:16

Uzorak DNK uzeli su gađajući kita strelicom. Nije to ništa opasno kao što na prvu zvuči. Zahvate površinu veličine nokta i bude to brzo gotovo.

- Ne djeluju izgubljeni. Ne može ih se baš često vidjeti u Velebitskom kanalu. U moru kod Novigrada prije desetak godina viđena su dva. Mislim da je devedesetih nasukani kit nađen na Pagu. Radi čega je uginuo ne znamo, ali svakih par godina oni znaju zaći u uske kanale - prisjeća se dugogodišnji istraživač.

Panika zbog biologa: Mislili su da pucaju u kita i zvali policiju
Panika zbog biologa: Mislili su da pucaju u kita i zvali policiju

Kaže da kitovi s kojima se susreću nemaju imena, kao što je to praksa s dupinima, jer ih je malo pa ni nema potrebe. No mi smo odlučili ispraviti tu nepravdu i sami ih nazvati. Pa i red je. Šime i Vanja mogli bi do daljnjega ostati kod nas.

- Očito ih tu nešto drži. Ali ne znamo što - zagonetno će za kraj Pleslić. Čovjek očito nije čuo za godišnje odmore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Pravila o korištenju osobnih podataka u nagradnom natječaju "Osvoji vikend program za majke i kćeri!"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila o korištenju osobnih podataka u nagradnom natječaju "Osvoji vikend program za majke i kćeri!"

Darujemo čitateljice sa Ženskim vikend programom Hrvatskom/Women’s days by modniALMAnah! Napišite zašto baš vi i vaša mama trebate osvojiti ovaj vikend program, a mi nagrađujemo tri najbolja odgovora.

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić