Obavijesti

Viral

Komentari 7

Stigla je prva čovječja ribica u Zoološki vrt Grada Zagreba

Stigla je prva čovječja ribica u Zoološki vrt Grada Zagreba
6

Točan broj ove vrste je i dalje nepoznat zbog velikog broja neotkrivenih špilja u Hrvatskoj. U zoološki vrt je stiglo 12 čovječjih ribica, a trenutno je u nastambi samo jedna kako bi se mogla prilagoditi

VIDEO

Rijetke vrste poput Čovječje ribice i Dinarskog voluhara stigle su po prvi puta u Zoološki vrt Grada Zagreba na Maksimiru. Projekt PROTEUS za zaštitu čovječje ribice pokrenut je 2013. godine. 

U četvrtka 9. siječnja u 12 sati namjestili su nastambe pa smo dan prije svečanog otvorenja  uspjeli posjetiti Zoološki vrt i vidjeti nove vrste. Tijekom obilaska imali smo edukaciju o istraživanju tih vrsta i kako bi se trebale zaštititi.

Svečano otvaranje nastambe za čovječju ribicu i dinarskog voluhara bit će u petak u 10 sati. Uz ravnatelja Zoološkog vrta Damira Skoka na otvorenju će prisustvovati i gradonačelnik Milan Bandić.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čovječja ribica je jedno od najtajanstvenijih bića na svijetu koja naseljava krško podzemlje u sjevernoj Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj je prvi puta zabilježena 1840. godine. 

Točan broj ove vrste je i dalje nepoznat zbog velikog broja neotkrivenih špilja u Hrvatskoj. U zoološki vrt je stiglo 12 čovječjih ribica, a trenutno je u nastambi samo jedna kako bi se mogla prilagoditi. Čovječje ribice su slijepe i žive u mraku, gužva ljudi ne utječe na njihov razvoj i svakodnevan život.

- Čovječja ribica mora biti u nastambi s vodom temperature između 8 stupnjeva i 12 stupnjeva, a čak malo iznad ili ispod te temperature ugrožava njen razvoj - rekao nam je zoolog Ivan Cizelj.

- Zanimljiva činjenica je da može preživjeti čak 12 godina bez hrane, a u zoološkom je hrane svaka dva tjedna. Razmnožava se u prosjeku svakih 12 godina, a razlike između ženke i mužjaka nisu vidljive, a starost se može odrediti po kostima - dodao je.

Zoolozima je zasada u planu održavanje ovih 12 čovječjih ribica, a kasnije će ih, ukoliko se prilagode uvjetima, dovesti još više. 

Dinarski voluhar je jedini preživjeli sisavac iz reda glodavaca, postoji još od vremena davno izumrlih predaka, a sada se nalazi u zagrebačkom zoološkom vrtu. On je isto endem i relikt specifičan za krško područje Dinarida.

U nastambama ih je zasada troje u starosti do četiri mjeseca, a inače 36 u drugom odjelu koji su već više manje priviknuti na život u zoološkom vrtu. Rijetko kada ih se može vidjeti zbog svojih skrovišta u kojem provode skoro sve svoje vrijeme. 

Najstariji dinarski voluhar ima pet godina i on je naviknut na zoologe i više je vani nego ostali. Mladi dinarski voluhari se još privikavaju jedni na druge i na nastambu, a zanimljiva činjenica je da mogu skakati vrlo visoko.

Hrane se jednom na dan i aktivan je tijekom cijele godine, najčešće u sumrak i tijekom noći. U vrijeme razmnožavanja označavaju teritorije izlučevinama iz lojnih žlijezdi, a vrlo su im bitni kemijski signali za komunikaciju.

Zoološki vrt Grada Zagreba poziva sve da sutra posjete nove članove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'
POGLEDAJTE VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'

Radujem se našim raspravama i dijalogu, rekao je Andrej Plenković koji se uključio na TikTok. Njegov prvi video u sat vremena pregledan je oko 6000 puta

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi
POGLEDAJTE VIDEO

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi

Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini...
Ambiciozna Australka: 'Ove ću godine spavati s 365 frajera. U 2025.  želim da ih bude 600...'
'NE OSUĐUJTE ME'

Ambiciozna Australka: 'Ove ću godine spavati s 365 frajera. U 2025. želim da ih bude 600...'

On je odan, nježan, ne osuđuje, smiješan je, ima slične interese kao i ja, samouvjeren je, ali nikako bahat, opisuje Australka svojeg idealnog muškaraca...