Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
47 komentara

Što je snimljeno iznad Paga? 'Pratimo neke čudne pojave...'

'Paški NLO slučaj' razlikuje se od ostalih po tome što su ga vidjele stotine ljudi, a među njima i brojni policajci koji su o svemu razgovarali službenom vezom. U incidentu je sudjelovala i vojska

NLO na Pagu
Foto: Filip Brala/PIXSELL/Screenshot
47 komentara

Danas se navršava točno dvadeset godina od događaja poznatog kao 'Paški NLO slučaj'. Veliko mnoštvo ljudi, a priča se o tisućama, svjedočilo je tog 13. prosinca 1997., ali i narednih nekoliko dana, čudnoj pojavi na nebu koja je najprije zamijećena iznad Paga, a zatim i na širem području Zadarske i Ličko-senjske županije.

Ono što je na neki način izdvojilo ovaj slučaj od mnogih drugih neobičnih pojava na nebu bila je uključenost službenih vlasti u praćenje slučaja.

Iz audio komunikacije policijskih ophodnji s paškog i podvelebitskog područja moglo se čuti da su i policajci na dužnosti vidjeli isto što i brojni građani, o tome komunicirali putem radioveze pa čak i fotografirali neobičnu pojavu.

Nekoliko godina kasnije, audiosnimka je postala dostupna javnosti i bila emitirana na tadašnjem zadarskom radiju Donat FM.

- Je l' sad dosta nisko prema... prema zemlji doli? - pita policajac iz Dinjiške.

- A evo, odavde gledajući od nas, ja ne znan da l' ima dvista metara od zemlje - odgovara mu putem radioveze kolega s Velebita.

- Još se vidi. Vrlo, vrlo je blizu zemlji i žarko crvene boje, maksimalno žarko crvene boje. Što je bliže zemlji, to je više crvenila - uključuje se policijski punkt na Paškom mostu.

- Ja mislim da je sto posto pala u našim teritorijalnim vodama, sto posto, jer ovo je izgledalo do kraja blizu - odgovorili su odmah s Paškog mosta.

- Pratimo neke čudne pojave - čuje se policijska ophodnja s pozicije Dinjiška.

- Aj' gledaj 10-ak minuta pa ćeš vidjeti koliko aviona ima i koliko kruže. Ima čitava eskadrila... - čuje se u eteru s policijskog punkta na Paškom mostu.

Komunikacija između policajaca nastavila se još neko vrijeme da bi završila ovako:

- Nemojte više o tome preko veze. Najvjerojatnije je riječ o vojnoj vježbi. Prekinite razgovor o tome - bili su jasni iz operative Policijske postaje Pag.

Venera, balon ili nešto treće?

Prva reakcija astronoma iz zvjezdarnice u Višnjanu bila je da se radilo o fenomenu Venere koji je uobičajen u ovo doba godine. No kako su brojni očevici ustrajali na tvrdnjama da se svjetlo micalo lijevo-desno i gore-dolje, brzim, nepravilnim pokretima i da stoga nikako ne može biti riječ o planetu koji se kreće u pravilnoj orbiti, iz Zvjezdarnice su ponudili novo pojašnjenje - kristalići u atmosferi kroz koje se prelamalo svjetlo.

Iz Hidrometeorološkog zavoda također su ponudili uobičajeno pojašnjenje da bi se moglo raditi o meteorološkom balonu. No, kako bi se jedan te isti meteorološki balon mogao viđati nekoliko večeri zaredom na istom području, to nisu rastumačili.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message