Obavijesti

Viral

Komentari 19

Tajna koju čuva je strašna: Iz mulja viri misteriozna olupina

Tajna koju čuva je strašna: Iz mulja viri misteriozna olupina
3

Istraživači vjeruju da je riječ o jedrenjaku koji je 1860. u luku u zaljevu Mobile posljednji prevezao stotinjak robova iz Afrike. Brod je nakon pristajanja navodno zapalio plantažer Timothy Meaher

VIDEO

Na obali rukavca delte u kojoj se rijeke Tombigbee, Tensaw i Mobile ulijevaju u zaljev Mobile na jugu američke države Alabame nedavno je otkrivena olupina za koju istraživači vjeruju da je ostatak Clotilde, posljednjeg broda koji je na tlo današnjih Sjedinjenih Država iz Afrike dovezao robove. 

Pod debelim slojem blata i riječnog mulja nazire se kostur broda dugog 26 metara koji je izgorio ubrzo nakon nasukavanja u donjem toku delte Mobile-Tensaw.

Prije nekoliko tjedana pronašao ga je istraživački novinar Ben Raines tijekom neuobičajeno niske oseke. U redovnom je kontaktu s istraživačima koji pokušavaju utvrditi je li zaista riječ o čuvenoj Clotildi.

Prve informacije govore da je riječ o olupini staroj oko 160 godina, a kako je pronađena samo nekoliko milja od mjesta gdje povijesni podaci govore da je Clotilda izgorjela, velike su šanse da je riječ o legendarnom brodu. Vidljivi su i tragovi gorenja kao i tehnika gradnje brodova upravo iz tog razdoblja. 

Iako je predsjednik Thomas Jefferson još 1807. potpisao zakon kojim se zabranjuje uvoz roblja, ropstvo je još desetljećima bilo prihvaćeno na američkom jugu. Glavna luka za dovoz robova bila je upravo u zaljevu Mobile. 

Brod isplovio zbog oklade

Clotilda je zapravo isplovila prema Africi zbog oklade koju je 1859. pokrenuo kapetan parobroda i vlasnik plantaže na jugu, Timothy Meaher. Htio je navodno vidjeti može li prokrijumčariti robove u SAD unatoč dvjema utvrdama na ulazu u zaljev s kojih su federalni vojnici motrili morski promet.

Brod se, pod kapetanom Williamom Fosterom, iz Afrike vratio 1860. sa stotinjak ljudi. Dogovorio je i prodaju roblja nakon iskrcaja, a zatim zapalio brod kako bi prikrio tragove. 

Potomci robova s Clotilde imaju svoju zajednicu

Ljudi koji su iskrcavanjem s Clotile postali robovi nakon Građanskog rata ostali su živjeti na istom području te su ustanovili gradić nazvan Africatown u kojemu su govorili svojim jezikom i uspostavili vlastiti obrazovni sustav.

Posljednji preživjeli s Clotilde, Cudjoe Kazoola Lewis, preminuo je 1935. godine.

Zajednica američkih građana, koja i danas postoji, vjerojatno je jedina u SAD-u čiji mještani kao potomci afričkih robova točno znaju svoje podrijetlo te je 2012. godine uvrštena u Nacionalni povijesni registar, piše Daily Mail

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Malo je blijed': Dovezla leš u banku da joj potpiše kredit, ali nije 'htio' primiti olovku
DRŽALA MU GLAVU

'Malo je blijed': Dovezla leš u banku da joj potpiše kredit, ali nije 'htio' primiti olovku

Službenici banke u Rio de Janeiru u nevjerici su izvadili mobitele i snimali bizaran incident kojem su svjedočili u utorak. Naime, žena je u banku stigla s mrtvacem i nagovarala ga da joj potpiše kredit

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…