Obavijesti

Viral

Komentari 21

U pulskom Aquariumu izlegla se prva raža: Ime joj je Srećko

U pulskom Aquariumu izlegla se prva raža: Ime joj je Srećko
1

U pulskom Aquariumu nakon dvadesetak godina na svijet je došla prva raža kamenica koja je zbog svog preslatkog osmijeha dobila ime Srećko. Njezino rođenje za djelatnike Aquariuma je poseban događaj

VIDEO

Raže i morski psi u opasnosti su od izumiranja zbog velikog izlova, onečišćenja mora te klimatskih promjena pa rođenje Srećka, kažu u pulskom Aquariumu, predstavlja veliku nadu da će se ove životnjske vrste sačuvati razmnožiti. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:03

- Proteklih godina nije bilo mogućnosti niti uvjeta učiniti ovaj veliki korak,ali danas smo sretni jer imamo Srećka te još još šest malih raža koje su na svijet došle tjedan dana nakon Srećka. Srećko se iz jaja izvalio prvi i to tri tjedna ranije, 7. siječnja. Nije bilo nikakvih komplikacija i potpuno je zdrav. Naš akvarij potrudio se da za potpunu ishranu mladih raža dobije veću količinu fito i zooplanktona, te drugih organizama koji su potrebni za rast i razvoj manjih riba, pa tako i raža. Raže se,nakon što potroše zalihe žumanjčane vrećice iz jajeta, kreću hraniti gore navedenim organizmima - rekla je Milena Mičić vlasnica Aquariuma, . 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ima i sedmero braće i sestara

Srećko odlično napreduje i za sve djelatnike pulskog akvarija to je poseban događaj. Srećko je u početku bio dugačak tek osam centimetara.

- Ima i svoju braću i sestre, za sada sedam malih ražica. Srećko ima preslatki osmijeh, a kod nas mu je dobro što se vidi po napretku. Međutim, važno je reći da je sve više živih organizama ugroženo, posebno morski psi,raže i koralji pa Aquarium putem programa uzgoja ugroženih vrsta u zatočeništvu daje svoj doprinos. Bilo je potrebno dobro brinuti se o svakom jajetu kako bi se iz njega na kraju izlegla mala raža - objasnila je Mičić. 

Osim njih pulski centar se može se pohvaliti i rođenjem morskih mački. Mičić dodaje da je koncem prošle godine rođena još jedna morska mačka. 

- Do sada smo imali više tih jedinki a mnoge od njih danas, kao odrasle morske mačke plivaju po brojnim europskim akvarijima. Svi su oni povezani međusobno pa "višak" životinja kola između njih - kazala je. 

Kad narastu preselit će ih u Dubrovnik

U Jadranskom moru inače živi desetak vrsta raža, a najčešća je raža kamenica. Može postići dužinu od 1,10 metara te težiti do 8 kilograma. Po sredini tijela, po gornjoj strani, ima tri reda bodlji. Ima hrapavu kožu, a bojom se stapa s morskim dnom. 

- Nakon što raže malo porastu želja nam je preseliti ih u Dubrovnik. Od svih vrsta koje se love koćaricama, jedna od najugroženijih riba je upravo raža kamenica. Do prije 50-ak godina bile su među četiri najzastupljenije vrste u lovinama, a danas su pale ispod 20. mjesta. Njezino je obnavljanje toliko ugroženo da se u srednjem i južnom Jadranu rijetko love čak i mali primjerci. Aquarium u Dubrovniku trenutno nema niti jednu ražu te će s našim primjercima ukazati na ugroženost te vrste u Jadranu te s time potaknuti podizanje svijesti javnosti - rekla je Mičić na kraju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj
POGLEDAJTE KOMPILACIJU

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj

HRVATSKA: Ovo nema nigdje na svijetu, pomislili smo često kad bismo ugledali neku novu građevinsku soluciju koje su se Hrvati dosjetili. Nešto je tu privatne gradnje, za većinu su odgovorne vlasti, a zajednička osobina im je bizarnost. Nešto od ovoga je u međuvremenu popravljeno ili je nestalo, ali fotografije nam ostaju. Ovo su najčudnija i najbizarnija građevinska rješenja u Hrvatskoj.

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'
POGLEDAJTE VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'

Radujem se našim raspravama i dijalogu, rekao je Andrej Plenković koji se uključio na TikTok. Njegov prvi video u sat vremena pregledan je oko 6000 puta
Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi
POGLEDAJTE VIDEO

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi

Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini...