Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

U pulskom Aquariumu izlegla se prva raža: Ime joj je Srećko

U pulskom Aquariumu nakon dvadesetak godina na svijet je došla prva raža kamenica koja je zbog svog preslatkog osmijeha dobila ime Srećko. Njezino rođenje za djelatnike Aquariuma je poseban događaj

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
21 komentara

Raže i morski psi u opasnosti su od izumiranja zbog velikog izlova, onečišćenja mora te klimatskih promjena pa rođenje Srećka, kažu u pulskom Aquariumu, predstavlja veliku nadu da će se ove životnjske vrste sačuvati razmnožiti. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Proteklih godina nije bilo mogućnosti niti uvjeta učiniti ovaj veliki korak,ali danas smo sretni jer imamo Srećka te još još šest malih raža koje su na svijet došle tjedan dana nakon Srećka. Srećko se iz jaja izvalio prvi i to tri tjedna ranije, 7. siječnja. Nije bilo nikakvih komplikacija i potpuno je zdrav. Naš akvarij potrudio se da za potpunu ishranu mladih raža dobije veću količinu fito i zooplanktona, te drugih organizama koji su potrebni za rast i razvoj manjih riba, pa tako i raža. Raže se,nakon što potroše zalihe žumanjčane vrećice iz jajeta, kreću hraniti gore navedenim organizmima - rekla je Milena Mičić vlasnica Aquariuma, . 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ima i sedmero braće i sestara

Srećko odlično napreduje i za sve djelatnike pulskog akvarija to je poseban događaj. Srećko je u početku bio dugačak tek osam centimetara.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Ima i svoju braću i sestre, za sada sedam malih ražica. Srećko ima preslatki osmijeh, a kod nas mu je dobro što se vidi po napretku. Međutim, važno je reći da je sve više živih organizama ugroženo, posebno morski psi,raže i koralji pa Aquarium putem programa uzgoja ugroženih vrsta u zatočeništvu daje svoj doprinos. Bilo je potrebno dobro brinuti se o svakom jajetu kako bi se iz njega na kraju izlegla mala raža - objasnila je Mičić. 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Osim njih pulski centar se može se pohvaliti i rođenjem morskih mački. Mičić dodaje da je koncem prošle godine rođena još jedna morska mačka. 

- Do sada smo imali više tih jedinki a mnoge od njih danas, kao odrasle morske mačke plivaju po brojnim europskim akvarijima. Svi su oni povezani međusobno pa "višak" životinja kola između njih - kazala je. 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Kad narastu preselit će ih u Dubrovnik

U Jadranskom moru inače živi desetak vrsta raža, a najčešća je raža kamenica. Može postići dužinu od 1,10 metara te težiti do 8 kilograma. Po sredini tijela, po gornjoj strani, ima tri reda bodlji. Ima hrapavu kožu, a bojom se stapa s morskim dnom. 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Nakon što raže malo porastu želja nam je preseliti ih u Dubrovnik. Od svih vrsta koje se love koćaricama, jedna od najugroženijih riba je upravo raža kamenica. Do prije 50-ak godina bile su među četiri najzastupljenije vrste u lovinama, a danas su pale ispod 20. mjesta. Njezino je obnavljanje toliko ugroženo da se u srednjem i južnom Jadranu rijetko love čak i mali primjerci. Aquarium u Dubrovniku trenutno nema niti jednu ražu te će s našim primjercima ukazati na ugroženost te vrste u Jadranu te s time potaknuti podizanje svijesti javnosti - rekla je Mičić na kraju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message