Obavijesti

Viral

Komentari 20

Ubojstva na Ruti 66: Mračna strana 'glavne ulice Amerike'

Ubojstva na Ruti 66: Mračna strana 'glavne ulice Amerike'
1

Na točno današnji dan 1926. godine, uspostavljena je najpoznatija prometna ruta u povijesti SAD-a - legendarna Ruta 66. Mi smo pak pronašli jedan od najcrnjih događaja u njenoj dugoj povijesti.

VIDEO

Krajem 1959. godine u vojnoj bazi Fort Hood u Texasu sreli su se i upoznali George Ronald York i James Douglas Latham. Obojica su bili mladi vojnici koji su prolazili kroz obuku. Vrlo su se brzo zbližili, a njihovo će prijateljstvo nažalost nešto više od godinu dana kasnije okončati živote nekoliko ljudi. 

U svibnju 1961. obojica su dezertirala i krenula prema Jacksonvilleu, gradu u kojem je rođen York. Krajem svibnja iste godine u Louisiani su Edwardu Guidrozu ukrali automobil i brutalno ga pretukli. Tri dana kasnije, 29. svibnja, u Jacksonvilleu su sreli dvije žene, zadavili ih, ukrali im novac, a automobil odbacili u jarak. 

Bio je to tek početak njihovog stravičnog ubilačkog pohoda. Početkom lipnja su pokušali ubiti i opljačkati još jednog muškarca, no on im je pobjegao. No, samo dan kasnije, 7.lipnja, u Tullahomu u Tennesseeju su uspjeli ubiti Johna Whittakera i ukrasti mu automobil pri čemu su odbacili onaj koji su ukrali svojoj prvoj žrtvi. 

Osmog su lipnja odbacili i taj automobil i odlučili se na očito lakše rješenje - stopiranje. Pokupio ih je vozač imena Albert Reed. On je vozio, prisjećala se kasnije njegova obitelj, Dodge Dart, automobil koji je kupio baš na Ruti 66. Bio je zgodan, visok i crn muškarac koji je bio obožavan u brojnim gradićima u kojima je u barovima svirao gitaru. 

Reed je živio s drugom suprugom i dvoje male djece. Treće je bilo na putu. Ono, nažalost, nikada nije upoznalo oca. Naime, tog je jutra Reed uz Rutu 66, kojom je svakog jutra putovao na posao, opazio dva muškarca koja su trebala prijevoz. Zaustavio se i pustio ih u automobil. Samo nekoliko desetaka minuta kasnije njegov je automobil bio u polju. 

Otvorila su se vrata, a iz automobila je ispalo beživotno Reedovo tijelo. Smaknut je metkom blizu lijevog uha. Bili su to, pogađate, York i Latham. Nakon što su se udaljili s mjesta na kojem su ostavili truplo, dvojac je zaključio da bi im dobro došao pokoji dolar i rezervoar goriva. 

Zaustavili su se nekoliko milja dalje, na benzinskoj crpki na kojoj je radio 69-godišnji Martin Drenovac. Čovjek je već trebao biti u mirovini, ali crpka je bilo njegova, pa je svaki dan radio na njoj, onoliko koliko je 'išlo'. York i Latham su ušetali u prostor crpke, hladnokrvno smaknuli Drenovca, uzeli mu lisnicu s nekoliko stotina dolara i napunili rezervoar. 

Bio je to crni dan na Ruti 66, dan koji je idiličnu ideju prometne 'žile kucavice' SAD-a zavio u crno. York i Latham su pak nastavili ubilački pohod. Uskoro su bili 63-godišnjaka, ali i 18-godišnjakinju nakon seksa u troje. 

Već 10. lipnja oboje su bili iza rešetaka. Uhićeni su u državi Utah i to zbog vožnje ukradenog automobila. No, na ispitivanju su se policajcima odlučili pohvaliti svojim ubojstvima i to bez imalo kajanja. Dvojac je priznao da su napali devetero ljudi pri čemu je njih sedmero izgubilo život

Godine 1965. osuđeni su na smrt vješanjem. Sve do 1993. godine ostali su posljednji osuđenici obješeni u SAD-u. 

Ruta 66 pak više nikada nije bila ista, a danas više nije ni važna kao što je bila od vitalne važnosti za SAD. Danas je prije svega povijesni spomenik i turistička atrakcija. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Nevjerojatni video iz Dalmacije: U pet sekundi četiri prekršaja, neka i za oduzimanje vozačke!
BRIGA NJEGA...

Nevjerojatni video iz Dalmacije: U pet sekundi četiri prekršaja, neka i za oduzimanje vozačke!

Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi kako mladić na skuteru prolazi kroz crveno, skreće bez žmigavca, vozi zebrom, a potom i nogostupom. I sve to u nekoliko sekundi

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Najjača šestorka Eurosonga ima svoje adute, no nitko kao Baby Lasagna ne diže fanove na noge
RASTURI IH, BABY!

Najjača šestorka Eurosonga ima svoje adute, no nitko kao Baby Lasagna ne diže fanove na noge

Konkurenti su mu Francuz s jakim vokalom, Švicarac sa miksom od repa do tonova u stilu Mariah Carey, Nizozemac sa srcedrapajućom pričom, Talijanka sa seksepilom i Izraelka koju 'guraju' politička zbivanja