Viral

Komentari 19

VIDEO SPAŠAVANJA Risovica je pala u rupu od tri i pol metra. Spasili su je i nazvali Marta

VIDEO SPAŠAVANJA Risovica je pala u rupu od tri i pol metra. Spasili su je i nazvali Marta

Došli smo tamo, ja sam je puhaljkom uspavao. Zaspala je za 10 minuta, ispričao nam je dr. Vedran Slijepčević. Risovica Marta bila je dehidrirana i izgladnjela. Ujutro, kad se oporavila, pustili su je u prirodu

Risovica je upala u rupu u betonskoj šterni iza napuštene kuće u blizini Perušića, a pronašao ju je gospodin koji je obilazio svoju djedovinu. O akciji spašavanja objavili su na Facebook stranici LIFE Lynx, a uz njih je na teren izašao i HGSS.

Kad su došli, vidjeli su odraslu ženku risa u rupi dubine tri i pol metra. Bila je dehidrirana i izgladnjela. Imala je tek 7,6 kila, prosjek odraslih ženki je 18 kilograma.

POGLEDAJTE VIDEO: Akcija spašavanja risovice Marte

Nazvali je Marta

Risovica nije imala drugih ozljeda, a nazvali su je Marta po baki gospodina koji ju je pronašao, koja je ujedno i posljednja stanovnica napuštene kuće u čijoj je šterni nastradala. 

O akciji su pisali i na Facebooku.

- Uzbudljiv početak godine!

U ponedjeljak 3. siječnja ujutro smo dobili obavijest da je u blizini Perušića pronađen ris u betonskoj šterni iza napuštene kuće koja se nalazi na osami. Risa je pronašao Milan Rukavina Miško, koji je obilazio svoju djedovinu te je nasreću zavirio u šternu. Dojurili smo u Liku gdje nas je dočekala apatična odrasla ženka risa u rupi dubine 3,5 m. Nakon uspavljivanja smo utvrdili da je dehidrirana i izgladnjela te ima tek 7,6 kg (prosjek odraslih ženki je 18 kg), no nema drugih vidljivih ozljeda. Poduzeli smo sve što smo mogli u terenskim uvjetima da ju stabiliziramo, rehidriramo i utoplimo. Zbog iscrpljenosti i dehidracije životinja se sporo budila iz anestezije, pala je noć i zahladilo je pa smo ju transportirali na oporavak u HGSS Stanica Gospić tijekom noći. Risovica je ujutro pokazivala znakove oporavka, pojela doručak i glasno izražavala nezadovoljstvo prilikom prisutnosti ljudi, što nam je bio znak da je spremna za povratak u prirodu. Risovica je nazvana Marta, po baki gospodina koji ju je pronašao, i posljednjoj stanovnici napuštene kuće u čijoj šterni je stradala. Njeno kretanje i nadamo se potpuni oporavak ćemo pratiti pomoću satelitske ogrlice. Zahvaljujemo HGSS - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja, Park prirode Velebit i JU za zaštitu i očuvanje prirode Ličko—senjske županije na pomoći i podršci! Video: Tomislav Gomercic, glazba www.bensound.com.

Transportirali su je u Gospić

Na terenu su odmah poduzeli sve što su mogli s obzirom na uvjete u kojima su se nalazili te su je stabilizirali i utoplili.

Zbog iscrpljenosti se sporo budila, a kako je pala noć, transportirali su je u Gospić.

Marta je ujutro pokazala znakove oporavka, pojela je doručak i izrazila svoje nezadovoljstvo s ljudima oko nje te su znali da je sasvim dobro da se vrati u prirodu.  Kontaktirali smo i izvanrednu profesoricu veterinarskog fakulteta sa sveučilišta u Zagrebu koja ujedno radi i na projektu Life lynx te je bila dio akcije spašavanja risovice Marte.

Pratit će je preko satelitske ogrlice

- Dobili smo dojavu u ponedjeljak oko 12 sati, gospodin je obilazio svoju djedovinu i zavirio u rupu pa ju je našao. Nazvao je 112 te su oni nas. Izašli smo na teren i vidjeli da je jako mirna i iscrpljena, bili smo tamo tri sata. Uspavali smo ju i spustili se u rupu te smo je izvukli, rehidrirali i utoplili. Kako je padala noć, transporterom od HGSS Stanica Gospić smo je prenijeli u njihovu stanicu preko noći da bude na toplom i mirnom.

- Ujutro je pojela, dignula se na noge i režala na nas okolo i shvatili smo da je dobro. Odvezli smo je nazad na mjesto na kojem je nađena i pustili u prirodu - rekla nam je Magda Sindičić, izvanredna profesorica veterinarskog fakulteta.

Oporavak risovice pratit će  preko satelitske ogrlice, a LIFE Lynx na svojoj Facebook stranici zahvaljuje HGSS-u i Javnoj ustanovi za zaštitu i očuvanje prirode Ličko senjske županije na pomoći. 

Anestezirali smo je preko puhaljke

U kontakt smo stupili i s doktorom Vedranom Slijepčevićem koju ju je i uspavao kako bi je mogli spasiti.

- Došli smo tamo, ja sam je puhaljkom uspavao. Puhaljka u sebi ima sredstvo za anesteziju kojim smo je uboli u but i kroz 10 minuta je zaspala. Noć je provela u tom transporteru i nije bilo potrebe da je uspavljujemo više već smo je isto tako i vratili nazad te pustili. Ja sam nakon uspavljivanja i davanja terapije, to smo joj nadoknadili tekućinu i glukozu, otišao za Zagreb dok su ju oni prevezli u HGSS stanicu - kaže dr. Slijepčević.