Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Vina i igara: Martinje postalo nematerijalno kulturno dobro

Načelnika Općine Sveti Martin na Muri raduje to što je njegova općina jedina u Međimurskoj županiji u kojoj ovakav religijsko-kulturni i tradicijski događaj dobiva status kulturnog dobra

Kutjevo: Martinjski obred uz vinskog biskupa na Trgu gra​ševine
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
0 komentara

Ministarstvo kulture dostavilo je Općini Sveti Martin na Muri rješenje o značenju proslave i obilježavanja blagdana Svetog Martina biskupa, odnosno, Martinja. To znači da je Martinje dobilo status nematerijalnog kulturnog dobra. 

Ovo je osobito obradovalo načelnika Općine, profesora Dražena Crnčeca, pišu na eMedjimurje.

24sata Video 11. STUDENI Martinje: Blagdan mladog vina i puhanja u policijski 'dreger'

Raduje ga što je njegova općina jedina u Međimurskoj županiji u kojoj ovakav religijsko-kulturni i tradicijski događaj dobiva status kulturnog dobra.

Za razliku od drugih mjesta u Hrvatskoj koje njeguju ili gaje 'narodski običaj Martinja', u Svetom Martinu na Muri održava se vjerski običaj u kojem župnik ili drugi svećenik pa i biskup, u vrijeme Martinja, blagoslivlja mlado vino. 

Nakon toga 'narodni biškup Martin' obavlja ceremoniju krštenja mošta u vino, što su vrlo dobro i lijepo prepoznali posjetitelji Martinja u Svetom Martinu na Muri i predstavnici Ministarstva, piše eMedjumirje.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message