Obavijesti

Viral

Komentari 100

'Zdravo' posvađao dijasporu: 'To je srpski. Pozdravio bih tako samo da vidim Djevicu Mariju'

'Zdravo' posvađao dijasporu: 'To je srpski. Pozdravio bih tako samo da vidim Djevicu Mariju'

Dr. Slavica Dodig, autorica knjiga „Biblijski krajolici“, „Leksikon biblijskih žena“ i „Leksikon biblijskih muškaraca“, objavila je kako od 90-tih godina pozdrav "zdravo" postupno iščezava i da je to šteta

VIDEO

Rođaci iz Hrvatske upozorili su me da ne koristim 'zdravo' jer tako pričaju Srbi. Više hrvatski bi bilo 'dobar dan', što vi kažete?, pitanje je u jednoj Facebook grupi koje je izazvalo hrpu reakcija.  

Zapravo, počela je prava diskusija, da ne napišemo neku težu riječ, oko običnog pozdrava i načina korištenja.

Pa su tako neki objašnjavali kako se u Hrvatskoj bez problema može koristiti 'zdravo', a da vas ne proglase Srbinom, komunjarom ili hrvatomrscem, dok drugi tvrde da se taj pozdrav kod nas ne bi trebao koristiti. 

ŠTO ZNAČE BRE I BOLAN?

Pa tako izvjesni John objašnjava kako on pozdravlja.

- Nikad zdravo nikad. Kako se pozdravlja u Hrvatskoj? Ovisi kome se obraćate. Ako su to svećenici, časne ili religiozni ljudi, onda 'Hvaljen Isus i Marija'. Ljudima koje ne poznajem kažem 'Dobro jutro, dobar dan i dobra večer', prijateljima 'Bog, bok, ej ili di si. Jedina situacija u kojoj bih koristio 'zdravo' kao pozdrav bila bi ako bih vidio Djevicu Mariju. U tom je slučaju apsolutno prihvatljivo reći 'zdravo ' - napisao je John.

'Zdravo iščezava od 90-tih'

Dr. Slavica Dodig, autorica knjiga „Biblijski krajolici“, „Leksikon biblijskih žena“ i „Leksikon biblijskih muškaraca“, objavila je prije dvije godine kako od 90-tih godina pozdrav "zdravo" postupno iščezava i da je to šteta. Objasnila je i otkud potječe 'zdravo'.
- "ZDRAVO", od rimskog pozdrava "Salve", što znači "U zdravlju". U Starom zavjetu nalazimo pozdrave: "pozdrav i zdravlje",  "zdravlje i dobru sreću", a u Novom zavjetu anđeo pozdravlja Mariju: "Zdravo, milosti puna". Od 90-tih godina pozdrav "zdravo" postupno iščezava i to je šteta – napisala je dr. Slavica Dodig.

Evo što za riječ 'zdravo' kaže hrvatski jezični portal:

Definicija: - pozdrav pri susretu ili rastanku, među vršnjacima i prijateljima i sl. koji jedan drugome govore »ti«; Frazeologija: - Zdravo, Marijo početne riječi katoličke molitve, usp. Zdravomarija. 

Što vi koristite za pozdrav?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Preveli smo jezik vašeg psa: Što  govori naginjući glavu ulijevo, a što mašući repom udesno!?
ŠTO PSI GOVORE?

Preveli smo jezik vašeg psa: Što govori naginjući glavu ulijevo, a što mašući repom udesno!?

Psi znaju da mahanje repom u lijevom smjeru predstavlja neprijateljsko ponašanje, a u desnom prijateljsko. Isto tako smo zaključili da desna strana mozga proizvodi manje prijateljsko ponašanje, i obrnuto

Pogledajte nevjerojatnu sobu u Zagrebu koja se renta za 250 eura: 'Namještaj kao iz smeća'
OGLAS NA FACEBOOKU

Pogledajte nevjerojatnu sobu u Zagrebu koja se renta za 250 eura: 'Namještaj kao iz smeća'

U oglasu piše kako se iznajmljuje namještena soba sa upotrebom kuhinje i kupaone. Soba po osobi sa režijama je 250 eura, nalazi se u prizemlju, a oglašivač kaže kako se nalazi u mirnom i tihom kvartu te ima parking
'Ako kod kuće pjevušite sve ove pjesme onda znate da ste pravi homos.. pardon, fan Eurovizije'
VODITELJICA NA EUROSONGU:

'Ako kod kuće pjevušite sve ove pjesme onda znate da ste pravi homos.. pardon, fan Eurovizije'

A kad ste na pozornici i gledaju vas milijuni, onda ćete poslati i predmetom šale. Pa su se neki šalili kako ih voditeljice podsjećaju na kečap i senf... A njihova zadnja šala nije svima sjela