Obavijesti

Goran Vugrinec dobio šansu da postane AXEtronaut

Goran Vugrinec dobio šansu da postane AXEtronaut
6

Nakon boravka i priprema u AXE Apollo svemirskom kampu Sziget, izabrano je šest kandidata iz Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine koji putuju u Orlando

Nakon osnivanja AXE Apollo Svemirske Akademije (AXE Apollo Space Academy – A.A.S.A) u siječnju u suradnji s jednim od prvih ljudi koji je hodao po Mjesecu Buzzom Aldrinom i zaprimljenih mnogobrojnih prijava, pred kandidate iz šest zemalja postavljeni su novi izazovi u sklopu ovogodišnjeg Sziget festivala u Mađarskoj. Nakon sedam dana brojnih izazova, stručnih pregleda i uzbudljivih zadataka odabrano je šest AXEtronaut-kandidata, među kojima je i hrvatski predstavnik Goran Vugrinec, poznati stand-up komičar i veliki zaljubljenik u svemir i neistražena prostranstva.

Pod dojmom velikog uspjeha i brojnih uzbuđenja, Goran je komentirao: "Još uvijek mi je teško povjerovati da sam pobijedio. Osjećaj je nevjerojatan. Presretan sam što imam priliku hvatati svoj dječački san, a sada kada je prvi korak prema njegovom ostvarenju i napravljen, planiram dati sve od sebe da dođem do kraja, i budem jedan od 23 sretnika koji će ići u svemir.

Pred Goranom i ostalih 112 kandidata predstoje još finalne kvalifikacije u prosincu na Floridi. U sklopu Globalnog Space Campa u Orlandu kandidati iz cijelog svijeta imat će priliku sudjelovati u tri trening misije. Tijekom boravka u kampu pokazat će jesu li uistinu dorasli zadatku gdje će konačnih 23 svemirskih putnika biti izabrano na temelju kompetitivnih simuliranih svemirskih izazova. Oni koji će zadovoljiti sve potrebne uvjete doživjet će jedinstveno životno iskustvo – u bestežinskom stanju i sa 103 kilometra udaljenosti moći će gledati zemaljsku kuglu.

AXE, poznat i kao LYNX u nekim dijelovima svijeta, udružio se s međunarodnom svemirskom agencijom Space Expedition Corporation (SXC) kako bi osigurao 23 karte za let podorbitalnom letjelicom, prigodno nazvanom Lynx. Tvrtka SXC, koju vodi glavni direktor Michiel Mol, upravlja podorbitalnim svemirskim zrakoplovom Lynx tvrtke XCOR Aerospace, koji putnike uzdiže na više od 100 kilometara u svemir, čime oni zadobivaju status astronauta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.