Obavijesti

Jedan od najstarijih plemićkih gradova srednjeg vijeka - Okić

Jedan od najstarijih plemićkih gradova srednjeg vijeka - Okić
10

Dragojla Jarnević se na „verhu jedne nepristupne klisure“ uspela pred 180 godina „ne pazeći terna ni kamena“. Pozivamo i vas da ponovite njen podvig.

Pitomi okićki kraj smjestio se na krajnjem jugoistočnom dijelu Samoborskoga gorja dvadesetak kilometara jugozapadno od Zagreba, na pola puta između Samobora i Jastrebarskog. Najmarkantnija točka ovog kraja jest sam vrh Okić na čijim je stijenama sagrađen Stari grad. Jedan od najstarijih srednjovjekovnih plemićkih gradova smješten je na osebujnom položaju i vrlo je vrijedne očuvane romaničke arhitekture te jedinstven u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ne samo što okićki stožac strmih strana izdaleka privlači svaki znatiželjan pogled, nego se i s njegova vrha pruža širok vidik na Posavinu, Pokuplje, Zagreb, Medvednicu i Plešivicu. Zapadne padine Okića su pretežno šumovite, a na istočnim i južnim obroncima šume su pretvorene u vinograde i voćnjake. U nižim dijelovima, kako gorje prelazi u nizinu, ima sve više livada i oranica.

„…ali moja želja, na verh dospieti, čini me svu pogibao prezireti, i ja, cipele s nogu uzamši, a odieču oko mene uzko gori zadevenu, pustih se gori kao mačka plaziti; sada deržeći se za onuda bujeće korenje sada za sverših od dubovah i opet za klisure.“ Karlovčanka, književnica Dragojla Jarnević bila je prva žena koja se 1834. godine popela na s južne, teže strane bez alpinističke opreme i k tome bosa!!! Među brojnim smjerovima penjanja na Okić taj je smjer do danas poznat kao Dragojlina staza. U planinarskoj povijesti Samoborskog i Žumberačkog gorja, a ujedno i u ukupnoj hrvatskoj planinarskoj povijesti taj uspon, izveden 40 godina prije osnutka planinarske organizacije zabilježen je u kao prvi penjački uspon u stijeni.

Približno 1600 komada keltskoga novca, tzv. samoboraca, pronađeno je kraj Podgrađa podno Okića. Oponašajući izgled grčkoga novca, Kelti su kovali vlastiti, s prikazom Apolonove glave na prednjoj strani i prikazom konja na stražnjoj.

Do planinarskog doma M. Plotnikov ispod Starog grada Okića možete doći automobilom ili biciklom iz Samobora preko Kladja, Konšćice i Klaka ili automobilom iz Samobora preko Cerja, Manje Vasi i Kotara ili iz Sv. Martina pod Okićem ili iz Novog Sela Okićkog. Planinarskim putovima možete doći iz Sv. Martina pod Okićem, Novog Sela Okićkog, Samobora ili Ruda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag