Obavijesti

Junior

Komentari 0

Crna i zelena mamba

Crna i zelena mamba
1

Ove vrlo otrovne zmije strah su i trepet Afrike. Vrlo su prilagodljive i trebaju jako malo hrane da b i preživjele. Boja tijela ovisi o okolišu u kojem žive

VIDEO

Crna mamba je najduža zmija otrovnica u Africi. Može narasti do čak 4,5 metra. Jedan od njezinih aduta je i nevjerojatna brzina. Može kliziti 120 kilometara na sat i preći velike udaljenosti.

Žive u savanama i na brežuljcima južne i istočne Afrike. 

Prije nego što je otkriven protuotrov, njezin ugriz je bio 100 posto smrtonosan u roku od 20 minuta. Unatoč velikoj količini otrova, love je drugi predatori. Uvijek je na meti munogsa, ptica grabežljivica, lisica i šakala, Vrlo se dobro prilagođavaju okolišu pa ih možemo naći i u močvarama te u šumama, a preživljavaju i do 1500 metara nadomorske visine. Treba im vrlo malo hrane kako bi preživjele, a najčešće love glodavce, šišmiše i guštere, skrivajući se iza grmlja i vrebajući s drveća. Vitko tijelo prekriveno je velikim, glatkim ljuskama.

Unatoč imenu, nisu crne boje. Boja tijela ovisi o tome gdje žive, a mogu biti i sive, zelene i žute. Mijenjanje boje pomaže im kako bi se bolje sakrile i prošle neopaženo kako bi ulovile plijen i kako ih predatori ne bi vidjeli. 

Crna mamba dobila je ime jer joj je unutrašnjost usta potpuno crna. Zelenu mambu također možemo naći samo u Africi. Za razliku od crne, živi na drveću i silazi samo ako ne može naći plijen na visini. Manja je kako bi se lakše kretala po krošnjama - naraste oko dva metra. Iako ima isti otrov kao crna mamba, manje je otrovna zbog veličine. Zelena boja pomaže joj da ostane neopažena među lišćem.

Onom tko ubije mambu slijedi osveta

Nije ni čudo da još danas starosjedioci u Africi sa strahom pričaju o mambi. Vjeruju da će ako izgovore glasno ime ove zmije dozvati je te tako prizvati smrt i nesreću. Tamošnji narodi također veruju da će lik onoga koji ubije mambu ostati zaleđen u njezinim očima, koji će poslije vidjeti ostale mambe i tako krenuti u osvetu.

Nisu agresivne - dok se ne moraju braniti

Iako se vjeruje suprotno, crne mambe su sramežljive i uvijek će probati izbjeći sukobe. Međutim, ako su stjerane u kut, visoko će podići glavu, otvoriti crna usta i ispustiti prijeteće siktanje. Ako se napad nastavi, uzvratit će. I to ne jednom, nego će više puta ugristi napadača ubrzigavajući smrtonosni otrov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode