Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Kako su gradovi Los Angeles, Pariz, Moskva... dobili ime?

Švedska prijestolnica Stockholm ime duguje kombinaciji riječi “stäk” što znači zaljev ili riječi “stock” (kolac, sidro, dići sidro), te riječi “holm” što znači otok

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
0 komentara

Stockholm

Švedska prijestolnica Stockholm ime duguje kombinaciji riječi “stäk” što znači zaljev ili riječi “stock” (kolac, sidro, dići sidro), te riječi “holm” što znači otok. Sam grad sagrađen je na dvadeset otoka.

Los Angeles

Grad anđela svoje ime duguje španjolskim doseljenicima koji su bili toliko zadivljeni ljepotom ovog područja da su ga smatrali rajem na zemlji. Izvorni naziv je bio dugačak - El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Anglels de Porcincula, ili „Grad gospe kraljice od anđela“. Nakon što su shvatili da je naziv predugačak za pisanje adresa na kuvertama, jednostavno su ga skratili u - Los Angeles.

Pariz

Pariz je dobio naziv po keltskom plemenu koje je nastanjivalo malen otok nasred rijeke Seine sredinom trećeg stoljeća prije Krista.

Moskva

Ruska prijestolnica svoj naziv duguje rijeci koja teče kroz njeno središte. No oko samog imena rijeke vuče se nekoliko teorija. Najprihvaćenija je ona koja tvrdi da riječ „Moskva“ dolazi od slavenske riječi koja znači - mutna rijeka. 

Sydney

Godine 1788., kapetan Arthur Phillip otkrio je zalihe pitke vode za svoju žednu flotu u uvali u plizini Port Jacksona, današnjem Sydney Harbouru. Iako je prvotno svoje slatkovodno naselje planirao nazvati Albion, što je poetski naziv za Englesku, odlučio se za Sydney Cove po državnom tajniku lordu Sydneyu. Koji nikada nije stupio na australsko tlo...

Rim

Podrijetlo grada Rima uključuje Romula i Rema, blizance sinove rimskog boga rata Marsa, koje je od njihove majke ukrao osvetoljubivi stric i bacio ih u rijeku Tiber. Onda ih je spasila i odgojila vučica sve do trenutka kad su upućeni da upravo na tome mjestu moraju izgraditi grad.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message