Obavijesti

Junior

Komentari 0

Klifovi Mohera najljepša su atrakcija Irske

Klifovi Mohera najljepša su atrakcija Irske
5

Klifovi Mohera spadaju među najljepše i najimpresivnije prirodne znamenitosti Irske

VIDEO

Klifovi Mohera spadaju među najljepše i najimpresivnije prirodne znamenitosti Irske. Klifovi su dobili ime prema staroj utvrdi koja je stajala na njihovom najjužnijem dijelu sve do kraja 18. stoljeća, kada je utvrda uništena za vrijeme napoleonskih ratova kako bi se napravio prostor za gradnju novog izviđačkog tornja. 

Klifovi dugi 8 kilometara smješteni su uz obalu okruga Clare na zapadu Irske, a u njihovoj neposrednoj blizini nalaze se Aranski otoci unutar Galwayskog zaljeva, zatim primorski gradić Galway te pitoreskni pejzaž okruga Connemare. Zbog svoje ljepote i snage klifovi Mohera danas predstavljaju jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija Irske koja godišnje privuče gotovo milijun posjetitelja.

O veličanstvenom dojmu kojeg ostavlja pogled na klifove Mohera najbolje govori činjenica da njihova visina varira u rasponu od 120 do 214 metara iznad Atlantskog oceana. Pretpostavlja se da su temeljni vapnenački dijelovi klifova, koji su nastali taloženjem morskih organizama u samom podnožju, stariji više od 300 milijuna godina.  Također, na stvaranje klifova utjecalo je more svojim postepenim, ali kontinuiranim stvaranjem slojeva od pijeska, koji su kasnije uslijed pomicanja kontinenata izbili nad morskom površinom. 

Od životinjskih vrsta koje nastanjuju klifove najviše ima ptica, koje broje oko 20 vrsta, i kojih ovdje ukupno ima više od 30 tisuća. 

Osim posjetiteljskog centra, turistima se nudi i razgledavanje klifova iz mora putem organiziranih tura brodovima. Također, uređena pješačka staza omogućava posjetiteljima nesmetan i siguran prilaz klifovima u cijeloj njihovoj dužini. Vezano uz turističku ponudu bitno je spomenuti  jednostavnu kružnu kulu koja se naziva O'Brienov toranj, i koja zapravo koja predstavlja najvišu točku klifova Mohera. Toranj se nalazi otprilike na sredini puta kojim se pružaju klifovi, te se iz njega pruža predivan pogled na okolicu.

Od 2011. godine klifovi Mohera i spomenuto područje Burren su udruženi u jedinstveni Geopark koji je dio Europske mreže geoparkova, te Globalne mreže geoparkova koju potpomaže UNESCO. Iako nisu bili izabrani među prvih sedam, zanimljivo je dodati da su klifovi bili jedan od 28 finalista za izbor „Sedam novih čuda prirode“ 2011. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Kućni broj ima značenje: Evo koje dobre stvari vam donosi
IZRAČUNAJTE GA

Kućni broj ima značenje: Evo koje dobre stvari vam donosi

Da biste otkrili svoj broj, trebate ga svesti na jednoznamenkasti, pa tako ako živite na broju 63, jednostavno zbrojite znamenke 6 i 3 te ćete dobiti konačan broj 9
Najjača šestorka Eurosonga ima svoje adute, no nitko kao Baby Lasagna ne diže fanove na noge
RASTURI IH, BABY!

Najjača šestorka Eurosonga ima svoje adute, no nitko kao Baby Lasagna ne diže fanove na noge

Konkurenti su mu Francuz s jakim vokalom, Švicarac sa miksom od repa do tonova u stilu Mariah Carey, Nizozemac sa srcedrapajućom pričom, Talijanka sa seksepilom i Izraelka koju 'guraju' politička zbivanja