Obavijesti

Junior

Komentari 0

Ne znaš nešto? Pitaj Wikipediju, besplatnu enciklopediju

Ne znaš nešto? Pitaj Wikipediju, besplatnu enciklopediju
3

Ova enciklopedija je besplatna. To je prvo mjesto za provjeru točnosti informacija. Najviše članaka je na engleskom - 4,2 milijuna

VIDEO

Enciklopedija je knjiga u kojoj su zapisana sva ljudska znanja. Pošto se danas najviše služimo internetom, dobro nam je došla Wikipedija, internetska enciklopedija koja je besplatna i kojoj svi koji imaju internet mogu pristupiti.

Jimmy Wales je osmislio tu internetsku enciklopediju. U njoj svatko može sudjelovati, dopisivati je i prepravljati. Besplatna je i svima dostupna. 

Riječ je o Wikipediji. Ovaj Amerikanac je krajem 90-ih godina odlučio ostvariti svoju želju i napraviti najveću enciklopediju u svijetu. Uvjet je bio da bude dostupna svima, besplatna i točna. 

Isprva se zvala Nupedia. Kako je brojnim provjerama u prvih godinu dana Wales imao samo 12 članaka, shvatio je  tako neće daleko stići pa je potražio pomoć na internetu. Uz pomoć posebnog programa koji se zvao Wiki napravio je internetsku stranicu koja je imala važnu funkciju - svatko je mogao preurediti sadržaj koji na njoj vidi. Puno ljudi to i danas radi. Pišu nove članke, dopisuju postojeće, ispravljaju pogreške i sudjeluju u stvaranju online enciklopedije. Sve iz želje da svoje znanje podijele s drugima.

Wikipedia kaže da je Jimmy Wales rođen 7. kolovoza 1966. godine u SAD-u. Prije nego što je pokrenuo Wikipediju bavio se trgovinom dionica. Nakon nekoliko godina Jimmy Wales je Wikipediju darovao zakladi Wikimedia Foundation. Zaklada se brine za internetsku enciklopediju, a Wales je direktor koji ne prima plaću.

Trebalo je ubrzati stvari

Počeo je na isti način na koji se pišu i druge enciklopedije. Zaposlio je stručnjake koji su pisali članke. Zatim ih je slao drugim stručnjacima na provjeru i doradu. U godinu dana uspio je skupiti samo 12 članaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode