Može narasti do 25 m visine s bujnom, velikom krošnjom i godišnje dati preko 200 kg plodova te živjeti dulje od 500 godina
Plodni kesten može živjeti do čak 500 godina
Pitomi kesten, taj ukusni jesenski plod, jedna je od prvih namirnica koju je čovjek jeo. Najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a u srodstvu je s bukvom i hrastom. Može narasti do 25 m visine s bujnom, velikom krošnjom i godišnje dati preko 200 kg plodova te živjeti dulje od 500 godina. Botaničari kesten ubrajaju u voćke, no zbog načina i mjesta rasta spada i u šumsko drveće.
Kesten je vrlo zdrava namirnica. Glavni sastojak mu je škrob pa je po tome vrlo sličan krumpiru. Zato se kestena proizvodi i brašno, koje pomiješano s brašnom žitarica daje ukusna peciva i kruh. Od kestena se radi i med koji je vrlo ljekovit.
Plod se također može skuhati ili ispeći pa ga možemo jesti kao juhu, glavno jelo, u kolačima i na mnogo drugih načina.