Obavijesti

Junior

Komentari 0

Suncokret pogledom prati sunce, sve dok ne naraste

Suncokret pogledom prati sunce, sve dok ne naraste
2

Prekrasnoj biljci ime potječe od grčkih riječi cvijet i sunce. Zbog svojih prekrasnih žutih latica najprije su ga uzgajali samo kao ukrasnu biljku

VIDEO

Suncokret potječe iz Meksika i Perua. Zbog svojih prekrasnih žutih latica najprije su ga uzgajali kao ukrasnu biljku, a poslije su sjeme koristili za prehranu ptica. Tek je 1840. godine prvi put dobiveno ulje iz sjemenki. Suncokret naraste u visinu i do četiri metra. Cvate od lipnja do rujna. Dok raste, okreće se prema sunčevoj svjetlosti, no kad se razvije do kraja, najčešće “gleda” na istok. 

U središtu cvijeta su sitni smećkasti cvjetovi, a okružuju ih žute latice, duge i do 10 cm. Iz središnjih cvjetova razviju se plodovi. Sjemenke suncokreta imaju veliku hranjivu vrijednost i bogate su uljem. Suncokretov korijen je “čupav” i vlaknast te prodire do tri metra, pa je ova biljka vrlo otporna na sušu. Zbog sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, koristi se za isušivanje močvarnog i čišćenje zagađenog tla (otpadnih voda, olova, radioaktivnih tvari). Može izdržati i niske temperature, do čak minus šest Celzijevih stupnjeva. Polja suncokreta pravi su raj za pčele koje proizvode med.

“Bogate” sjemenke

U narodnoj medicini od latica suncokreta, koje mirišu poput meda, priprema se čaj blago gorkasta okusa. Sjemenke su značajne i u kulinarstvu jer su izrazito bogate bjelančevinama, jednako kao odrezak. Najfinije su kad ih popržite. Stavljaju ih i u kruh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svemoguće ulje

Suncokretovo ulje neutralna je okusa i mirisa, a od njega se proizvode margarin, majoneza, stearin (tvar koja služi u proizvodnji svijeća, plastike, sapuna, kozmetike i omekšavanja gume), pa farmaceutski proizvodi, boje, lakovi i drugo. Sadrži lecitin, vitamin E, karotenoide i voskove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.