Obavijesti

Junior

Komentari 0

Veliki francuski ratnik Napoleon užasavao se mačaka

Veliki francuski ratnik Napoleon užasavao se mačaka
3

Jednog od najvećih svjetskih vojskovođa pamte po visini, osvajanjima i rukom koju je držao unutar kaputa

VIDEO

Veliki francuski vojskovođa Napoleon Bonaparte ostao je zapamćen zbog svoje hrabrosti. Postao je popularan zbog svojih velikih vojnih uspjeha. Nakon njih je sam sebe 1804. proglasio carem i preuzeo svu vlast u Francuskoj. Iako su ga mnogi poštivali kao vojskovođu, to su mu zamjerili.

Veliki kompozitor Ludwig van Beethoven bio je oduševljen Napoleonom i njegovim uspjesima u Francuskoj revoluciji, tako da je jednu od svojih simfonija nazvao Bonaparte. Nakon što se Napoleon proglasio carem, razočaran je poderao napisanu posvetu i simfoniju nazvao Eroica. U vrijeme njegove vladavine Francuska je bila u stalnim sukobima s Velikom Britanijom.

Napoleon se rodio 15. kolovoza 1769. godine u mjestu Sveta Helena u obitelji siromašnog korzikanskog plemića. Školovao se na francuskoj vojnoj akademiji. U vrijeme njegovih prvih borbi u Italiji javnost je pričala o njegovim pobjedama. Kao car je zaposlio najbolje pisce i umjetnike Fancuske i Europe da ga slave i veličaju njegovu vladavinu. Kao sjećanje na njega u centru Pariza nalaze se Trijumfalna vrata koja su izgrađena u čast njegovih pobjeda. Zakon koji je on tada donio vrijedi još i danas u Francuskoj. Njegove promjene prihvatili su i mnogi drugi svjetski vladari.

Kao i većina vladara mislio je kako je nedodirljiv. Njegova vladavina je završila 1815. porazom u bitici kod Waterlooa, nakon čega su ga Britanci zatočili na dalekom otoku Sveta Helena, gdje je umro šest godina kasnije. Posmrtni ostaci su prenešeni u Pariz i sahranjeni u Domu Invalida gdje se nalaze i danas.

Bio je nemiran, nesiguran i nikad zadovoljan. Imao je felinogobiju, strah od mačaka, i puno energije. Bilo mu je dovoljno desetak minuta spavanja da sakupi snagu. Mišljenje je da je Napoleon bio niskog rasta, pa je čak i jedan austrijski psiholog po njemu nazvao Napoleonov kompleks, kompleks manje vrijednosti od kojeg pate niski ljudi. No visina od 1,68 m bila je malo viša od prosjećne visine jednog Francuza u 19. st.

I Hrvati su bili Napoleonovi vojnici

U Napoleonovoj vojsci sudjelovali su i hrvatski vojnici. U svojim odorama s vezanim, oslikanim maramama oko vrata, današnjim kravatama, bili su puno elegantiji i drugačiji od francuskih vojnika koji su nosili krute čipkaste ovratnike. Marame su postale modni odjevni predmet na francuskom dvoru, među plemićima i bogatašima, a s vremenom ih su ih prihvatili svi muškarci u svijetu. Napoleon je hvalio hrabrost hrvatskih vojnika. U najvećem francuskom vojnom muzeju Les Invalides nalazi se spomen ploča kojom Napoleon zahvaljuje hrvatskim vojnicima za njihove zasluge u bitci kod Breznine 1812.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović