Obavijesti

Kolumne

Komentari 109

10 dokaza da Hrvatska počinje sličiti na zemlju Trećeg svijeta

10 dokaza da Hrvatska počinje sličiti na zemlju Trećeg svijeta
1

Kad bismo Hrvatsku gledali izvana ili barem s odmakom, kad bismo informacije o njoj prikupljali iz vijesti, statistika i s društvenih mreža, lako bismo pomislili kako se ovdje ne radi o razvijenoj članici EU. Dapače

VIDEO

Zamislite za trenutak da ne živite u Hrvatskoj. 

Ili da ste se nedavno iz nje iselili, pa vam se sve ovo o čemu će se ovdje razglabati čini posve normalnim. To su, uostalom, vjerojatno i razlozi zbog kojih ste i otišli iz Hrvatske.

Zamislite da Hrvatsku gledate izvana, kao nezainteresirani promatrač, da o njoj saznajete putem vijest ili društvenih mreža. Ili da ste naprosto Amerikanac. Ne bi vam trebalo mnogo da pomislite kako se ovdje doista radi o nekoj zemlji Trećeg svijeta.

Ovih deset točaka trebalo bi dati pravu sliku.

1. Nema pitke vode (a ni čistog zraka)

Hrvatska je zemlja čiji drugi najveći grad mjesecima muku muči sa zagađenom pitkom vodom. Preporuča se prokuhavanje. Ovih dana je i Slavonski Brod ostao bez pitke vode zbog ekološke katastrofe prouzročene izlijevanjem nafte. I to nakon što je zrak u tom gradu godinama na rubu izdržljivosti, a često i prelazi taj rub. O tome mnogo mogu reći i građani Siska, pa i mnogih drugih gradova. Sve je to normalno za zemlju Trećeg svijeta, ne i za članicu Europske unije.

2. Stari avioni i bolesna djeca

Hrvatska je zemlja koja daje pola millijarde dolara za islužene ratne zrakoplove dok joj zdravstvo grca u dugovima, a socijala pati od kroničnog nedostatka novca. S tom porukom Saša Pavlić krenuo je ovih dana iz Rijeke prema Zagrebu, noseći drveni križ i poruku Vladi da se ne može dogoditi da država nema novca za liječenje bolesne djece. Zvuči kao demagogija, ali samo za one koji misle da je nacionalna sigurnost važnija od zdravlja djece.

3. Marš protiv žena

Istodobno, Hrvatska je zemlja u kojoj se marširalo protiv konvencije za zaštitu žena, a sve pod egidom zaštite kršćanskog društva od famozne rodne ideologije. Na čelu kolone stupaju udruge za zaštitu obitelji, klerikalne organizacije, dušobrižnici, moralni noćobdije i veliki domoljubi, a sve se odvija pod pokroviteljstvom Katoličke crkve. Taj marš dio je kulturne revolucije koja je iznjedrila i referendum o braku i sada vrši pritisak za zabranom pobačaja pod nazivom Hod za život. 

Pa ipak, te iste udruge, pojedinci i dušebrižnici nisu nikada marširali za pomoć bolesnoj djeci koja nemaju lijekove u zemlji koja kupuje reparirane F16.

4. Turizam kao spas

Hrvatska je zemlja u kojoj petina njezina BDP-a ovisi o lijepom vremenu. Zemlja se trese zbog turizma. Jedan kišni vikend mogao bi poremetiti cijelu statiku krhkih državnih financija. Za ovaj Uskrs mediji su slavili brojke koje sugeriraju još jednu dobru turističku sezonu, ruše se novi rekordi, slijevaju se turisti i njihova lova. Turizam je postao praktički jedina propulzivna grana gospodarstva. 
U razvijenim europskim državama turizam čini pet do sedam posto gospodarstva. Hrvatska nije razvijena europska država.

5. Političari za šalu i sprdnju

Hrvatska je zemlja čija se predsjednica slika ispred Bijele kuće i čijeg premijera u Bruxellesu štipaju za stražnjicu. Gradonačelnik metropole je pod optužnicama. Jedan župan tuče ženu. Hrvatski sabor je postao teška sprdnja. Živi zid je treća stranka po snazi. Uhljebi su preuzeli državu i njezine institucije. A i Kolinda bi htjela novi Mercedes, pa ga si ne može priuštiti. To je hrvatska politička elita.

6. Hrvatska ne tako "Full of life"

Hrvatska je zemlja iz koje ljudi odlaze. Od 2001. godine iselilo je preko dvjesto tisuća ljudi. Godišnje zemlju napušta novih tridesetak tisuća, uglavnom na rad u zemlje Europske unije, ostavljajući iza sebe prazne kuće, sela pa i čitave gradove. HDZ je u oporbi to nazivao "biblijskom pošasti", na vlasti se o tome uglavnom šuti. Što i ne čudi jer to je za ovu vlast jedan oblik socijalnog ispušnog ventila. Tko je nezaposlen i nezadovoljan, neće ići na ulicu u prosvjed, nego preko granice u potrazi za poslom. Da bi onda ova vlast mogla mirno vladati ovakvom državom.

7. Korupcija i konkurentnost

Hrvatska je zemlja koja se još uvijek nalazi među dvije trećine zemalja koje bilježe visoki indeks korupcije, gdje se bilježe skandali, netransparentnost, afere, sumnjiva imenovanja, kontrola javnih tvrtki i narušavanje autonomnosti institucija. O pravosuđu je nepotrebno i govoriti. Osim podsjetiti da je predsjednik Vlade onomad priveo glavnog državnog odvjetnika na presicu gdje mu je dao instrukcije oko istrage u vezi afere s dnevnicama.

S druge strane, Hrvatska je na listi globalne konkurentnosti za razdoblje 2017-2018. na 74. mjestu između 137 gospodarstava u svijetu. Navodi se pad inovativnosti, izostanak reformi, loše obrazovanje, slaba infrastruktura. Tipično za zemlje Trećeg svijeta.

8. Obrazovanje, ludom radovanje

Hrvatska je zemlja čije se najveće sveučilište, ono zagrebačko, nalazi na začelju liste najboljih svjetskih sveučilišta, negdje između 800. i tisućitog mjesta. Po izdvajanjima za znanost i obrazovanje Hrvatska je među najlošijim članicama Europske unije. 

Prema PISA testovima, 32 posto djece do 15 godina matematički je nepismeno, u zadnjih deset godina broj prirodoznanstveno nepismenih učenika povećao se sa 17 na 24 posto, po čemu je Hrvatska jedna od rijetkih razvijenih zemalja s trendom povećanja. U Hrvatskoj ima jedan posto matematički najnaprednijih učenika. U Sloveniji tri posto. U Švicarskoj 9,4. 

Uglavnom, nije toliko loše da ne bi moglo biti još gore.

9. Nesloboda medija

Hrvatska je zemlja koja je na ljestvici slobode medija Reportera bez granica za 2017. godinu pala za jedanaest mjesta i nalazi se na 74. mjestu, što ju, uz Crnu Goru, čini najlošije pozicioniranom zemljom u okruženju. Taj pad traje od 2014. godine, a veći pad bilježe Poljska i Mađarska. Očiti uzori za aktualnu hrvatsku vlast. 

10. Povratak u goru prošlost

Hrvatska je zemlja koja osniva povjerenstva kako bi definirala odnos prema fašizmu i ustaštvu, a onda donese odluku da se "u iznimnim situacijama" fašistički simboli smiju koristiti. Zemlja je to čija predsjednica veliča teroriste, ratne zločince i ustaške dužnosnike kao velike domoljube. 

Fali još samo da se okiti predsjedničkom lentom i tako i simbolički ukrasi priču o Hrvatskoj kao "zemlji Trećeg svijeta". 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno