Obavijesti

Kolumne

Komentari 166

A što ako se iz HAC-a izvlačila gotovina za Antu Gotovinu?

A što ako se iz HAC-a izvlačila gotovina za Antu Gotovinu?
1

Josip Sapunar navodno je izjavio da se iz HAC-a izvlačio novac za potrebe generala Gotovine. Što će Uskok učiniti ako je to istina? Hoće li se "okrenuti budućnosti"?

VIDEO

Svi napeto iščekuju Božidara Kalmetu, a kad ono, iz afere iskočilo ime Ante Gotovine.

Josip Sapunar, bivši član Uprave HAC-a, u svojem je iskazu pred istražiteljima navodno izjavio da se novcem izvučenim iz pet građevinskih tvrtki podizvođača Hrvatskih autocesta financiralo generala Gotovinu.

Tjednik Aktual poziva se na pravosudne izvore koji tvrde da će Sapunar teretiti ostale osumnjičenike da su to radili po nalogu Božidara Kalmete. Ako je to istina, onda to predstavlja uzbudljiv obrat cijele afere, i to na nekoliko razina.

Jesu li uhićenici ustvari heroji, a ne zločinci? Hoće li im biti oprošteno što su pljačkali državu kako bi dali osloboditelju države? Hoće li se istraga možda proširiti do samog Gotovine, pa da se konačno otkrije kako se i čijim novcem financirao njegov bijeg, obrana i gospodarski procvat po povratku iz Haaga?

Ili će se možda, u slučaju da se utvrdi kako je bezočno lagao, Sapunara još strože kazniti jer se usudio svoje prljave ruke oprati imenom našeg heroja, a ne zločinca?

Oni bi uzeli novac

Gotovinini prijatelji, naravno anonimno, tvrde kako "nema govora da je bilo kakav novac dolazio iz HAC-a". Ali i dodaju: "Da je tada bilo mogućnosti, mi bismo ga rado prihvatili jer je novac bio potreban".

Pa makar bio prljav.

Zapravo, svih ovih godina nikad se nije otkrilo koliko je prljavog novca, izvučenog iz hrvatskog proračuna i državnih poduzeća, a da ne govorimo o džepovima hrvatskih poduzetnika, završilo u Gotovininu kampu. Čime se financirao četverogodišnji bijeg, lažni dokumenti, večere na Tenerifima, je li možda onaj novac pronađen u hotelskoj sobi na Tenerifima bio novac iz HAC-a, tko je sve uzimao novac sa strane na ime Gotovine, gdje su njegovi jataci i koja je bila Kalmetina uloga u svemu tome.

Hoće li, nekim nevjerojatnim slučajem, Sapunarov iskaz otvoriti put prema novoj istrazi? Da se ponovno krene čeprkati po bijegu, obrani, zakladi i imovini generala koji ruča s premijerom Milanovićem? I bi li se netko doista usudio to napraviti?

Kalja uspomenu na generala

Naravno, sve to može biti Sapunarova izmišljotina. Možda je čovjek odlučio izmisliti neoboriv alibi za sudjelovanje u zločinačkom pothvatu izvlačenja milijuna eura preko državnog poduzeća, pa je rekao da su to radili iz najdubljih domoljubnih pobuda. Kako bi spasili našeg najslavnijeg bjegunca, a potom i najslavnijeg oslobođenika iz haškog kazamata. 

Tko bi mu smio na tome prigovoriti? Takvi bi se odmah svrstali među neprijatelje svega što je hrvatsko. Neće mu valjda zamjeriti što se upregao u svekolike napore za spas hrvatskog generala. Dakle, moglo bi ispasti da je Sapunar istražiteljima "nasapunao dasku". 

Još više ako mu se u njegovu iskazu pridruže i ostali uhićenici, pa i sam Kalmeta. Tko zna, možda se ogrebu za državna odlikovanja.

S druge strane, ako Sapunar laže i izmišlja, odnosno kalja časno generalovo ime zajedno s časnim imenima svih njegovih jataka koji su mu pomagali u bijegu, onda se izlaže riziku da "fasuje" još veću kaznu. Kako se, zaboga, usuđuje spominjati Gotovinino ime u takvoj pljačkaškoj operaciji. 

Što bi rekao Gotovina da sazna?

Da general Gotovina sazna za to, sigurno bi se naljutio. Međutim, bi li se naljutio kad bi otkrio da je Sapunar govorio istinu i da su njegov bijeg, obrana, zaklada i tko zna što još, financirani ukradenim novcem iz državnih poduzeća?

Ili bi svečano poručio da se moramo "okrenuti budućnosti"?

Što god se krilo iza vijesti o Sapunarovu iskazu pred istražiteljima Uskoka, je li riječ o izmišljanju alibija, medijskoj podvali ili pak o iskazu koji bi mogao izazvati veliki potres u krugovima oko Gotovine, ova vijest je značajna, ako ništa drugo, onda kako bi nas podsjetila da smo se možda nedavno "okrenuli budućnosti", ali da događaje iz prošlosti još nismo raščistili.

Sve do sada ratni zločini i zločini počinjeni u vrijeme rata gurali su se pod plašt domoljublja i zaštite nacionalnih interesa. Sada se u taj plašt nastoji zamotati i pljačka državnih poduzeća.  

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin