Obavijesti

Kolumne

Komentari 17

Ako cilj bude pravdao sredstvo, onda idemo u bezakonje...

Ako cilj bude pravdao sredstvo, onda idemo u bezakonje...
1

Da je Plenković postupio s Dalić isto kao s Ramljakom, mogao je sačuvati relativno čist obraz i sebi, i Vladi, i stranci. I barem malo dići letvicu demokratskih standarda umjesto da je spušta

VIDEO

HDZ-ovci poput papiga ponavljaju za aferu Mailovi Martine Dalić da to nije važno. Nije važno jer je “lexom Agrokor” sačuvano gospodarstvo, očuvana radna mjesta i spriječena financijska kriza. A zakon je ustavan. Važan je taj cilj u općem interesu države, a on je ostvaren, kaže Plenković. I time poručuje ne treba propitivati kako je on krojen, je li bilo pogodovanja, tko ga je pisao i tko je na njemu zarađivao. I tako je pravnik kojeg su toliko prozivali da se drži štreberski procedura i naloga iz Bruxellesa potpuno promijenio paradigmu.

Sad je važan cilj, a ne i sredstvo kojim se do njega došlo. Opasna je to logika koja vodi u bezakonje, kriminal, a povijest pamti i strašne zločine u ime višeg cilja. Nevjerojatno je da je Plenković preuzeo tu retoriku. A kako je ponavlja već drugi dan, očito od nje neće odustati.

Može muljati, prijateljima dati posao i nitko joj ne može ništa
Može muljati, prijateljima dati posao i nitko joj ne može ništa

Prebacimo primjer Agrokora na nabavu neke robe. Recimo, Vlada propiše da sve privatne tvrtke u blizini šuma moraju imati dronove prije protupožarne sezone. Prije toga ministar okupi tajnu grupu s tri-četiri proizvođača. Oni u tajnosti propišu koje točno tehnološke uvjete moraju zadovoljavati dronovi. Za to nisu plaćeni, ali kad je zakon usvojen, oni zarađuju na prodaji dronova koji su zakonska obveza. 

Je li smanjena opasnost od požara, sačuvana imovina i smanjene štete i postignut cilj veće sigurnosti? Jest. Je li državu to što koštalo? Nije. Je li pogodovano? Jasno da jest. Kad bi se to otkrilo, ministar, a možda i Vlada, morali bi otići. Ali s Agrokorom to nije slučaj. Plenković je stao iza Martine Dalić iako je prethodno praktički natjerao Ramljaka na ostavku pravdajući se da njegovi ugovori sa svojom tvrtkom nisu moralni i prihvatljivi. Tad je premijer rekao da nije znao. Sad zna da su zakon pisali isti oni koji na njemu zarađuju. I to mu nije problem. Jer postignut je cilj. Ako se budemo držali te logike, možemo urušiti cijeli pravni sustav i ionako klimave demokratske standarde u državi.

Pazi, Uskok: Zlorabila položaj, ovlasti i trgovala utjecajem?
Pazi, Uskok: Zlorabila položaj, ovlasti i trgovala utjecajem?

Svaki put kad se dogodi neka izvanredna situacija, dužnosnici mogu zaobići zakone, pogodovati svojima i poručiti: ali ispunili smo cilj. A ako to vrijedi u izvanrednim situacijama, onda će postati i norma za sve ponašanje u državi. Što je najžalosnije, Dalić je toga itekako bila svjesna od početka. Ne bi inače poručivala svojim partnerima da se novinari raspituju, pa bi se trebali tajno sastajati. Ne bi obmanjivala javnost da Ministarstvo gospodarstva ne zna tko je pisao zakon. I ona i Plenković su svjesni što je napravljeno, ali nadaju se da će sve brzo prekriti prašina.

Tim svojim ponašanjem je Plenković uspio kompromitirati i sam plemeniti cilj u koji se toliko zaklinje. Da je Plenković postupio s Dalić isto kao s Ramljakom, mogao je sačuvati relativno čist obraz i sebi, i Vladi, i stranci. I barem malo dići letvicu demokratskih standarda umjesto da je spušta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode