Obavijesti

Kolumne

Komentari 64

Ako je Mladenu Bajiću stalo do politike, neka osnuje stranku

Ako je Mladenu Bajiću stalo do politike, neka osnuje stranku
1

Mladen Bajić opet utječe na ishod izbora, puštajući u javnost podatke o istragama protiv pojedinih kandidata. Kao što je to radio i u prijašnjim kampanjama.

VIDEO

Možda je konačno došlo vrijeme da Mladen Bajić osnuje stranku i izađe na izbore. Kad mu je već toliko stalo da se igra politike.

Angažirao se na zadnjim predsjedničkim izborima kad je dva dana uoči drugog kruga plasirao u javnost presudnu informaciju da protiv kandidata Milana Bandića Uskok vodi tridesetak istraga. Da bi u iduće tri godine sve to zaboravio. 

Angažirao se na zadnjim parlamentarnim izborima kad je odbacio kaznene prijave "špijunčine Karamarka" protiv SDP-ovih ljudi u Rijeci i Koprivnici. 

A njegov utjecaj postao je vidljiv i u aktualnoj kampanji za lokalne izbore, u kojoj otvara već jednom zatvorene kaznene prijave protiv IDS-ovih kandidata, nakon dvije godine istrage upravo sada diže optužne prijedloge protiv hvarskog gradonačelnika Pjerina Bebića, a naravno, nije zaboravio ni Milana Bandića.

Tako je ovih dana u javnost izašla informacija da je Uskok pokrenuo istragu protiv Bandićevih suradnika zbog famoznih nadstrešnica na kojima je gradska blagajna navodno oštećena za pet milijuna kuna. Onih istih nadstrešnica koje su se počele graditi još 2008. godine, a Bajić je po njima navodno nešto promotivno čeprkao i na predsjedničkim izborima 2009. godine.

A zatim sve to ostavio na miru do mjesec dana prije lokalnih izbora. Upravo onih izbora na kojima Bandić u anketama bilježi prednost pred SDP-ovim Rajkom Ostojićem.

To se zove politički se angažirati. 

To je nedopustivo za glavnog državnog odvjetnika i instituciju na čijem je čelu, ali je sasvim uobičajeno za Bajića koji je to radio za svaku vlast i za svaku vladajuću stranku.

Europska komisija još je 2005. godine tražila da se procesuiraju slučajevi kupovine vijećnika nakon lokalnih izbora, kada je HDZ gotovinom podmićivao vijećnike umirovljenika, pravaša i drugih manjih stranaka kako bi osvojio vlast u pojedinoj županiji ili gradu. 

Bajić nikada nije procesuirao ni jedan jedini slučaj.

Kao što nije ispitivao ni jedno sumnjivo financiranje kampanje, ni od HDZ-a, ni od SDP-a, čak ni od Milana Bandića, a kamoli od Ive Josipovića.

Ali zato savršeno dobro zna plasirati informaciju da se istraga pokreće upravo na početku predizborne kampanje. Što, naravno, ne znači da će istraga dovesti do nekog rezultata. Bitno je poslati poruku da se na tome radi, i da su ovaj ili onaj kandidat u problemu sa zakonom.

Odnosno, još bolje, da ovaj ili onaj kandidat nisu u problemu sa zakonom, kao primjerice Josip Vuković, gradonačelnik Nove Gradiške, koji je prevario Vladu za kredit, a potom dobivene novce netragom spremio. On je ipak SDP-ovac.

A Milan Bandić je taj kojeg Bajić uredno drži na uzici. Udara ga pred izbore, pušta na miru u periodu između izbora. Priča o nadstrešnicama samo je jedan od barem desetak dokumentiranih i potkrijepljenih afera Bandića i njegovih ljudi, i Bajić je imao dobrih desetak godina da podigne barem jednu optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika.

A nije podigao ni jednu. Osim što je u odabranim prigodama dao naslutiti da će upravo sad pasti. Samo što nije. Ali sad ozbiljno. Sto posto.

To se zove igranje politike. I igranje politikom.

Zato je došlo vrijeme da se Bajiću poruči, kao što su Vladini ministri prije neki dan poručili sindikalnim vođama, da već jednom osnuje stranku (može se zvati Hrvatska stranka kaznenih prijava) i izađe na izbore. 

Tako bi napokon i službeno mogao biti prepoznat kao najvažniji koalicijski partner. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode