Kolumne

Komentari 98

Bandićeva vladavina bila je prava biblijska pošast. Zato ove poplave i sliče na 'Božju kaznu'

Bandićeva vladavina bila je prava biblijska pošast. Zato ove poplave i sliče na 'Božju kaznu'

"Možda smo bili zločesti pa nas Bog kažnjava", bubnuo je jutros šef zagrebačke Vodoopskrbe, komentirajući drugo puknuće cijevi u tri dana koja je izazvala poplave i kaos. Gradili su fontane, a ostavili poplave.

"Možda smo bili zločesti pa nas Bog kažnjava", izjavio je jutros Marin Galijot, šef zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje, komentirajući drugo puknuće vodovodne cijevi u zadnja dva dana, što je izazvalo ogromne poplave i neviđeni kaos u Zagrebu.

Nije precizirao tko je to bio "zločest" i koga to zapravo "Bog kažnjava".

Možda građane koji trpe ogromne štete od poplava?

Ili su "zločesti" bili Milan Bandić i njegovi ljudi koji su dvadeset godina sustavno zanemarivali ovaj grad? 

Bandić je 2007. godine zadužio Zagreb za 300 milijuna eura kako bi tim novcem obnovio i proširio vodovod, kanalizaciju i plinsku mrežu. Na vodovod je otišlo pet milijuna eura, ostalo je utrpano u proračun. Dug još nije vraćen, infrastruktura nije popravljena, a Bandić se kasnije još dvaput zaduživao. Da bi u zadnja tri dana Zagreb dva puta bio poplavljen.

Tko je onda bio "zločest"? 

Viša sila

Naravno, kad se pozoveš na Božju volju, a pogotovo osvetu, onda skidaš sa sebe bilo kakvu odgovornost, priznaješ nemoć i predaješ se u ruke višoj sili. Nema skrivanja pred Božjom osvetom. Ne kako je Bandić skrivao trulež zagrebačke infrastrukture, kako je skrivao financijske malverzacije, kako je skrivao kriminal i korupciju.

Kao što je novi gradonačelnik Tomislav Tomašević od stupanja na dužnost čistio koruptivno smeće iz gradske uprave i borio se ( i još uvijek se bori) s odvozom hrpetina smeća kojima su zatrpane gradske ulice, tako strahuje od osvete podzemlja i od provale vodenih bujica iz podzemlja.

Slika Zagreba danas, na površini zatrpanog smećem, a ispod površine razvaljene infrastrukture, slika je Bandićeve vladavine u posljednjih dvadeset godina.

Raskoš i trulež

Na površini blještavilo i raskoš, fontane i Spomenik domovini, a ispod površine trulež, korupcija, kriminal. Izvana, Zagreb se hvalio najboljim Adventom u Europi koji je zapravo bio poligon za korupciju. Žičara je trebala biti ispunjenje najvećeg Bandićeva predizbornog obećanja, pa se pretvorila u još jedan sumnjivi preskupi projekt. 

Zagreb je bio pun neonskih reklama i šoping centara ispod kojih su pucale trule vodovodne cijevi, raspadali se mostovi, širio se smrad otpada svih vrsta.

I zato je šef Vodoopskrbe u pravu: Bandić je doista bio zločest i Bog zato sada kažnjava Zagreb. I Zagrepčane.

Populistička vladavina

Kad se ovih dana promatraju scene zagrebačkih poplava nije pretjerano reći da je Bandićeva vladavina doista, u svakom smislu, podsjećala na biblijsku pošast. Koja sada rezultira svakodnevnim poplavama. I to ne kao rezultat više sile, već ako posljedica političke vladavine.

Kao posljedica populističke vladavine osobe koja nije prezala ni pred čime kako bi osvajala izbore i opstajala na vlasti. Koja je biračima mazala oči, kupovala socijalni mir, prodavala preskupe parkove i fontane pod razvoj grada, zanemarujući ono što građani ionako ne vide i ne može im prodati, podzemnu infrastrukturu, kao i ono što građani ne smiju vidjeti, a to su malverzacije u podzemlju.

Čak je i nakon smrti Milan Bandć pokopan na krivoj strani arkada na Mirogoju, mimo procedure, na zelenoj površini, uz lažiranu dokumentaciju. Kako se onda "Bog" ne bi ljutio?

I kako ne bi "kažnjavao"?

Milan Bandić sve do kraja svoje vladavine pokušao je progurati projekt Zagreb na vodi. Nakon smrti ostavio je Zagreb u vodi.