Obavijesti

Kolumne

Komentari 333

Bila je to debata koja bi mnoge birače mogla otjerati od izbora

Bila je to debata koja bi mnoge birače mogla otjerati od izbora
1

Noževi su izvađeni. Nije bilo niti jedne teme, niti jednog pitanja, nijedne replike ili odgovora da Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović nisu u zadnjoj debati udarili jedno po drugom. Da se nisu onako bratski zakrvili.

VIDEO

Noževi su izvađeni.

Nije bilo niti jedne teme, niti jednog pitanja, nijedne replike ili odgovora da Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović nisu udarili jedno po drugom. Da se nisu onako bratski zakrvili. 

Što je bilo i logično, jer bilo je to zadnje sučeljavanje prije neizvjesnih nedjeljnih izbora u drugom krugu.

Bio je to rat do istrebljenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Mi smo dva svijeta", kazao je Milanović. I dva svijeta izaći će na izbore kako bi odabrali između dva kandidata koji su više energije trošili na difamaciju i kompromitaciju svog suparnika, nego za promoviranje vlastitih kvaliteta.

Motiviralo se vlastite birače na isticanju mana svojeg protivnika.

Bilo je to zamorno i iscrpljujuće. Možda i kontraproduktivno. 

Zoki imao što izgubiti

Dobrim dijelom ponovilo se sučeljavanje od dana prije, s tom razlikom što je Milanović u debatu ušao kao kandidat koji je imao što izgubiti. Anketa Nove TV pokazala je da on trenutno ima prednost od dva postotna poena, što znači da je Kolinda Grabar Kitarović morala stisnuti gas.

I ona je zaista zaoštrila retoriku.

Izvukla je neke stvari koje nije koristila u prethodnim debatama, kao što je Milanovićev stambeni kredit u Erste banci od osobe za koju je ustvrdila da ju je navodno postavio na čelo Hrvatske poštanske banke ili ponavljanje optužbi Slavka Linića da je premijer koristio službe kako bi se obračunao s njim.

A onda je rafalno ispucala tvrdnje kako je Ivica Račan zvao Milanovića "malim Sanaderom", da ga je Davor Bernardić u intervjuima zvao diktatorom i da je Milana Bandića izbacio iz SDP-a zbog predsjedničke kandidature, a ne korupcije.

Međutim, pritom nije izvukla niti jedan papir. Nijednu fotokopiju članka, intervjua ili zapisa iz knjige. Zar je to bilo toliko teško?

Kao da je etiketa bila važnija od istine.

Time je Milanoviću dala priliku da ju optuži za "širenje tračeva".

Ali istodobno, olakšala mu posao svojim novim gafovima i nesnalaženjem. 

Ćirilica na MiG-ovima

Kao što je spominjanje ćiriličnih natpisa na ruskim MiG-ovima. Kao što je tvrdnja da bi se mladi vratili u Hrvatsku "da nije klijentelizma i korupcije", i to u HDZ-ovoj Hrvatskoj. Kao što je optuživanja Milanovića da si isplaćuje minimalac, dok njezin savjetnik Madžar također isplaćuje minimalac u svojoj tvrtki.

I opet je zapela na korupciji: ne zna ništa o korupciji Milana Bandića i adventskih kućica, ali zna sve o korupciji u remontu MiG-ova.

I opet gaf. Milanović je izjavio kako se na Pantovčaku ne bi družio s "kriminalcima, bjeguncima od zakona i ratnim zločincima kao predsjednica Kitarović", na što je Kolinda uzvratila: "Vi stalno dijelite ljude i pokazujete netrpeljivost". 

Kriva reakcija na potpuno krivom mjestu.

Kao kad je Kolinda usred rasprave zavapila kako "ljude sigurno ne zanima ovo o čemu pričamo". A pričalo se o - pravosuđu.

Ružno i kontraproduktivno

Milanović je ponavljao svoje optužbe, uporno gurao Kolindu u korumpirano i kompromitirano društvo, bježao od pitanja koja mu nisu odgovarala i općenito kao vješti polemičar iskorištavao krezube Kolindine napade.

Bilo je to opet ružno, negativno, obilježeno rivalitetom koji je prelazio u osobni animozitet. 

Ova debata, kao i one prethodne, vodile su se oko karaktera, a ne oko sadržaja, još manje programa. Vodile su se oko "dva svijeta" čije je konture Milanović nastojao ocrtati, dok ga je Kolinda optuživala za podjele.

Bilo je to ponekad nadrealno. 

I znalo se da neće biti lijepo, ali bilo je ružnije nego što smo očekivali.

Bitka do istrebljenja

Bila je to bitka do istrebljenja, ogorčena bitka za predsjedničku fotelju koja je navodno toliko nebitna i nerelevantna. 

Kolinda je bila bolja nego večer prije, Milanović je bio nešto lošiji, svakako zajedljiviji i predvidiviji, tako da bi se ova debata - nakon sinoćnje uvjerljive Milanovićeve pobjede - mogla čak i proglasiti neriješenom.

Koliko će utjecati na uspjeh kandidata na izborima teško je reći. 

Tko će priznati poraz?

Glavno je pitanje, međutim, koliko su ovakva sučeljavanja naštetila samim izborima, unijela zlu krv među birače, odvratila ih od birališta, zgadila cijeli proces.

Kolinda govori o zajedništvu, Milanović o jednakosti i ravnopravnosti, a zapravo u biračko tijelo unose duh razdora na kojem onda profitiraju. 

Nakon svega što smo vidjeli u ovim sučeljavanjima između Kolinde i Milanovića možemo biti sigurni samo u jedno: najteži zadatak ove nedjelje bit će priznati poraz.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 333
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu