Obavijesti

Kolumne

Komentari 130

Bile fotomontaže ili ne, Tolušić bi svejedno morao dati ostavku

Bile fotomontaže ili ne, Tolušić bi svejedno morao dati ostavku
1

Možda su fotografije montirane, možda su autentične, možda mu Vlada vjeruje, a javnost baš i ne. Ali Tolušić mora otići. Zbog priče pune rupa, zbog kompromitacije, ali i zato što je znao za ucjene, a nije ih prijavio.

VIDEO

Bile fotografije lažne ili ne, bile one famozne cipele ministrove ili ne, bio to Vladin spin ili ne, Tomislav Tolušić više jednostavno ne može biti član hrvatske Vlade.

Možda će on sve ovo nekako preživjeti, možda mu je Nacional objavom lažnih fotki učinio uslugu, možda je Vlada stala u njegovu obranu od podvala i podmetanja. Ali on ipak treba spakirati kofere i napustiti Banske dvore.

Ne samo zbog kompromitacije u javnosti, pa i u političkom životu, kao i u stranci gdje je nekad imao velike ambicije. Već zbog toga što je svojom šutnjom o spornim fotografijama otkrio da je podložan ucjenama.

Jutarnji list objavio je jutros rekonstrukciju cijele afere i na jednom mjestu otkrio da je Tomislav Tolušić, kad su ga u Vladi suočili sa spornim fotografijama, priznao kako je već primao poruke o tome da fotografije postoje, ali on se na te poruke nije obazirao niti ih je prijavio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je, prema pisanju Jutarnjeg lista, "šokiralo pripadnike policije i SOA-e" jer u suprotnom bi oni već pokrenuli određene radnje. A navodno se radilo o mjesecima.

Tek sad slušamo o "bandi"

Tek nakon objave priče u Nacionalu ministar Tolušić je u javnim istupima otkrio kako prima prijetnje, požalio se da mu grebu automobil, pohvalio se kako on zna o kakvoj se to "bandi" radi, spominjao čak i "agrarnu mafiju" i najavljivao da će ta banda uskoro završiti iza rešetaka.

Ali sve to učinio je tek nakon objave teksta u Nacionalu.

Tek tada policija i SOA otkrile su da je potpredsjednik Vlade na meti ucjena.

Što nije samo "šokantno", nego i neprihvatljivo.

Drugi čovjek hrvatske Vlade nije prijavljivao prijetnje i ucjene, što vjerojatno ne bi učinio ni sada da Nacional nije tjerao lisicu, a istjerao vuka. Zašto je šutio? Mislio je da to nije bitno?

Jučer je na sjednici premijer Plenković javno zahvalio vlasniku i urednicima Nacionala "na razboritosti", što je prilično neuobičajena praksa za državu koja nastoji pokoriti i obuzdati medije, u kojoj se dižu tužbe i provodi cenzura u medijima. 

Na meti ucjena

Ali u tome ima nekog rezona: sada se napokon otkrilo da je Tolušić već neko vrijeme na meti ucjena koje ne želi prijaviti i o kojima je cijelo vrijeme šutio.

Sama ta činjenica mora izazvati zabrinutosti javnosti. Kakvim je ucjenama Tolušić još izložen? I trebamo li se brinuti o tome je li možda popustio pod tim ucjenama?

Nije baš neobično da se neki ministar ili visoki dužnosnik nađe na meti mafije ili ucjenjivača. To ide uz opis radnog mjesta. Neobično je, a možda i sumnjivo, što ministar to ne želi prijaviti policiji.

Zašto je Tolušić o tome šutio? Što se krije iza njegovih saznanja o tim fotografijama? I je li potpredsjednik Vlade možda bio izložen još nekim sličnim ucjenama? Ako je mislio da nije bitno, zašto sad otvara priču o "bandi i mafiji"?

To je destabilizacija

Kad je Plenković govorio o destabilizaciji, onda je baš ovo morao imati na umu. Činjenicu da se potpredsjednik Vlade nalazi na meti ucjenjivača, a da o to ne želi prijaviti policiji ni DORH-u. Što je Tolušić mislio proteklih mjeseci dok je šutio o tim fotkama? I još važnije, što je radio?

Je li u njegovu poslu ministra i potpredsjednika Vlade bio pod utjecajem tih informacija da mu se sprema kompromitacija? 
Mi to sada ne znamo i nećemo vjerojatno ni saznati. Ali sumnja se uvukla. I Tolušić je kompromitiran.

Ne javno, ne privatno, ne obiteljski, već kao član Vlade.

I zato bi trebao otići. Za svoju dobrobit, kako bi se riješio pritiska, za dobrobit Vlade koja u svojim redovima ima ministra pod ucjenama, ali još više za dobrobit građana koji nakon ovoga više ne mogu imati istu dozu povjerenja u ministra Tolušića.

Morao bi otići ako su fotke autentične. Ali morao bi otići i ako su to falsifikati, zato što je o njima cijelo vrijeme šutio.

A sada se pitamo o čemu još Tolušić šuti. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang