Obavijesti

Kolumne

Komentari 68

Bolje bi bilo da nagradite one koji nikada nisu na bolovanju

Bolje bi bilo da nagradite one koji nikada nisu na bolovanju
1

Zašto bi država nagrađivala liječnike koji ne odobravaju bolovanja? Poštenije bi bilo nagrađivati ljude koji ne idu na bolovanje. Pa neka si od toga nabavljaju lijekove.

VIDEO

Ovo je potpuno kriva taktika.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne bi trebao nagrađivati svakog onog liječnika opće prakse koji uspije smanjiti kvotu bolovanja. Postoji jedan puno bolji model.

Da se svakog onog zaposlenog koji u godinu dana ni jednom ne ode na bolovanje, krajem godine prigodno nagradi. Recimo, s tisuću kuna. A može i više, ako se taj trend nastavi godinama, pa se bonusi zbrajaju. Moglo bi to biti umjesto božićnice. I kao priznanje dobrom građaninu što je državnom proračunu prištedio dragocjena sredstva.

To bi bilo puno poštenije.

Samo zdravi pobjeđuju

Liječnike se tako ne bi izvrgavalo pritisku da odbijaju bolesnike. Ne bi ih se tjeralo da primaju mito. Ne bi ih se pretvaralo u policajce maskirane u poreznike. Ovako bi se išlo direktno na izvor, među same ljude.

Jer, samo zdravi pobjeđuju.

Tako bi se motiviralo ljude da budu više na radnom mjestu, što bi opet doprinijelo produktivnosti, da se više žrtvuju za poslodavca (prehodaju prehladu, lom noge i živčani slom) i da bonus na kraju godine odmah iskoriste za nabavku lijekova bez recepta - onih protiv gripe i za smirenje.

Zašto bi se nagrađivali liječnici koji ne daju bolovanja, kad je poštenije nagraditi ljude koji ne koriste bolovanje?

Recimo, policija je prije nekoliko godina održala probnu vježbu u kojoj je nagrađivala vozače koji poštuju prometne propise. Tko stane na zebri, dobije tisuću kuna. Neka to onda postane praksa: ne kažnjavati one koji krše zakone, već nagrađivati one koji ih se pridržavaju.

Krumpiri i novci

Petar Čobanković mogao bi predstavljati nekakav kompromis. Jest, kršio je zakon, pomogao je u krađi, ali nagradit ćemo ga jer je drukao protiv onog za koga je krao.

Umjesto tisuću kuna, guljenje krumpira.

Možemo tako nabrajati i dalje. Primjerice, umjesto da se udara globa kafićima koji muljaju s blagajnom, idemo nagrađivati kafiće koji čisto posluju. Tko ne krade, profitira. Jednom si ukrao, platit ćeš veći porez. I slične varijacije na temu.

Dobro se dobrim vraća. Hrvati su ionako navikli izbjegavati zakone, a zatim i trpjeti sankcije, pa bi možda bilo dobro motivirati ih da poštuju zakone. Kako drukčije nego novčanim nagradama.

Ako se može zaraditi pameću, neka zaradi i poštenjem.

Čistoća je pola zdravlja, pa neka onda zdravlje bude pola zarade.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith